Test: Solids, Liquids & Gases- 1


10 Questions MCQ Test Science for Class 4 | Test: Solids, Liquids & Gases- 1


Description
Attempt Test: Solids, Liquids & Gases- 1 | 10 questions in 15 minutes | Mock test for Class 4 preparation | Free important questions MCQ to study Science for Class 4 for Class 4 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

After washing the clothes Aman's mother took them out for drying. But the weather was very humid. What should Aman do?

Solution:

Humidity is the amount of water present in the air. The air around us cannot hold more amount of water vapour at a given temperature. If the amount of water in the air is already high. Then the rate of evaporation decreases. 
Now on a humid day, the air already has a sufficient amount of water vapour present. As the result, the rate of evaporation decreases and hence it takes longer to dry wet clothes in humid weather. 

QUESTION: 2

Study the diagram and choose the correct option.

Solution:

Matter has 3 states - Solid, Liquid and Gas.

Pin on teaching, learning & kids

QUESTION: 3

Read the sentences carefully and choose the correct option.

A. Gases are harder to compress than solids.
B. Liquids are harder to compress than gases.
C. Liquids are harder to compress than solids.
D. Liquids can freeze.

Solution:

Gases are easier to compress than solids. Liquids are easier to compress than solids.

QUESTION: 4

Which of the following can vary in volume?

Solution:

Mass - it does'nt vary

Volume - it vary as it expands on heating and contracts on cooling

Density - it varies as it is inversely proportional

Therefore, the volume of balloons can be changed. 

QUESTION: 5

Which matter is normally hard?

Solution:

In the solid state, the individual particles of a substance are in fixed positions with respect to each other because there is not enough thermal energy to overcome the intermolecular interactions between the particles. As a result, solids have a definite shape and volume. Most solids are hard.

QUESTION: 6

Choose the correct option from the following on the basis of the packing of molecules.

Solution:

Solid > Liquid > Gas. Solids have the most tightly packed molecules and gases have the least packed molecules.

QUESTION: 7

Read the statements carefully and choose the correct option.     
Statement A: In solids the molecules are packed the closest together.
Statement B: In gases the molecules are spread out the most.

Solution:

Solid > Liquid > Gas. Solids have the most tightly packed molecules and gases have the least packed molecules.

QUESTION: 8

When a gas changes into a liquid, it is called _______.

Solution:

Conversion of gases into liquids is called condensation.

QUESTION: 9

Which of these is a characteristic property of gases?

Solution:

Gases are not at all rigid.

QUESTION: 10

The conversion of matter from solid state to liquid state is called ________.

Solution:

The process of conversion of solid state to liquid state is called melting.

What are some examples of melting? - Quora

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code