Test: South India And The Cholas (800-1200 A.D) - 2


30 Questions MCQ Test History for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: South India And The Cholas (800-1200 A.D) - 2


Description
This mock test of Test: South India And The Cholas (800-1200 A.D) - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for UPSC Test: South India And The Cholas (800-1200 A.D) - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: South India And The Cholas (800-1200 A.D) - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: South India And The Cholas (800-1200 A.D) - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: South India And The Cholas (800-1200 A.D) - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following Chola kings was the first to capture Maldives?

Solution:

Rajaraja Chola I laid the foundation for the growth of the Chola kingdom into an empire, by conquering the kingdoms of southern India and the Chola Empire expanded as far as Sri Lanka in the south, and Kalinga (Orissa) in the northeast. He conquered Sri Lanka, the Maldives, Sumatra and other places in Malay Peninsula. The naval conquest of the ‘old islands of the sea numbering 12,000’, the Maldives marked one of the conquests of Rajaraja. Rajaraja I built a strong navy with the aim of controlling the sea.

QUESTION: 2

Which Chola ruler was responsible for overthrowing the Pallava Dynasty and occupying the Pallava Kingdom?

Solution:

Aditya Chola I was son of Vijayalaya and he succeeded him after his death. At Sripurambiyam, he led the Chola army, as his father was ailing with age related problems. In this war, he defeated the Pandya forces. The victory was of Aparajita, but Aditya Chola reaped the real benefit. A few years later Aditya Chola I attacked the Pallavas and killed Aparajita. This was the end of Pallava Dynasty and whole territory of the Pallavas was annexed to the Chola Kingdom. Thus the power of Cholas was further consolidated by Aditya Chola I.

He was a great Shiva devotee and built a number of Shiva Temples on the banks of river Cauvery. With Cheras he had friendly relations. He died in 907 AD and his son Parantaka Chola I succeeded him.

QUESTION: 3

Which Chola ruler united the Vengi Kingdom of the Eastern Chalukyas with the Chola Empire?

Solution:

Kulottunga Chola was an 11th-century monarch of the Chola Empire. He was one of the sovereigns who bore the title Kulottunga, literally meaning the exalter of his race. He did not belong to the main line of Cholas but was rather a prince of the Eastern Chalukya dynasty.

QUESTION: 4

“Arumolivar man” was the original name of which Chola Emperor?

Solution:

Raja Raja Chola I, born as Arulmozhi Varman, was a Chola emperor from present day south India who ruled over the Chola kingdom of medieval Tamil Nadu, parts of northern India, two thirds of Sri Lankan territory, Maldives and parts of East Asia, between 985 and 1014 CE.

QUESTION: 5

During the Chola Period which of the following types of villages gained popularity?

Solution:

Devadana is a village in Chickmaglur Taluk in Chikmaglur district of Karnatka state,India.It belongs to Mysore division.Kannada is the local language spoken here.It is located 31km towards west from district quater Chikmaglur.It is 266km away from thr state capital Banglore.

QUESTION: 6

Under the Cholas “Eripatti” means

Solution:

The correct option is A.
Description. Eripatti: Land revenue from which was set apart for the maintenance of the village tank. Taniyurs: Villages donated to a single Brahmin or a group of Brahmins.

QUESTION: 7

Assertion A: Vijayalaya, who was perhaps a Pallava feudatory, captured Tanjore in the middle of the 9th century and founded Chola empire.

Reasons R: Chola empire was founded on the ruins of the Pallavas of Kanchi.

Solution:
QUESTION: 8

Assertion A: The position of the Chola feudatories remained sub-servient to the Chola kings unlike the feudatories of the Rashtrakutas.

Reason R: The Chola villages enjoyed autonomy and the feudatories simply passed king’s share of revenue.

Solution:
QUESTION: 9

Assertion A: The greatest Chola rulers were Rajaraja (985-1014 A.D.) and his son Rajendra 1.

Reason R: Rajaraja invaded Sri Lanka and annexed the islands to his empire.

Solution:

The correct answer is C as the first statement is only the true one as 2nd statement is false.

QUESTION: 10

Assertion A: Slavery was practised widely during the Chola empire.

Reason R: Rajaraja invaded Cheras, Pandyas, and Ceylon to bring the trade with south-east Asian countries under his control and open the sea routes to China.

Solution:
QUESTION: 11

Assertion A: The actual collection of the taxes in Chola villages was the concern of the ur or the sabha .

Reason R: The feudatories on Chola officials were not allowed to collect the taxes directly from the tax-payer, thus eliminating any chances of his oppression by the above mentioned functionaries.

Solution:
QUESTION: 12

Assertion A: The Chola kings granted autonomous powers to the village assemblies with a view to eliminate completely the feudatory.

Reason R: Among the many south Indian dynasties, the Cholas alone were able to ignore their feudatories to a significant extent.

Solution:
QUESTION: 13

Assertion A: Rajendra I annexed the whole of Sri Lanka and imprisoned the Sinhalese king Mahindra, who died as a captive in the Chola country.

Reason R: He annexed the southern province of the Chalukyas of Kalyani and his friendship was also sought by the ruler of Kamboja.

Solution:
QUESTION: 14

Assertion A: Rajendra assumed the title of Mummadi Chola.

Reason R: Rajendra’s campaign in north India was to demonstrate the strength of the Cholas.

Solution:
QUESTION: 15

The institution of monarchy witnessed an important development in the Chola period. Which one of the following statements is appropriate in this regard?

Solution:
QUESTION: 16

Which Chola ruler was defeated by the Rashtrakuta king Krishna III in the famous Battle of Takkolam?

Solution:

Krishna III was the last great ruler of Rashtrakuta dynasty. He ascended the throne in 939 A.D and ruled upto 967 A.D. In the battle of Takkolam Krishna III defeated the Chola king Parantaka. He defeated Ammaraja-II of Eastern Chalukya kingdom and made Badava as its ruler.

QUESTION: 17

Which fact regarding Rajendra Chola I is not correct?

Solution:
QUESTION: 18

Rajaraja and Rajendra I commemorated their victories by

Solution:
QUESTION: 19

Who was the South Indian king, whose troops reached the banks of the Ganges, but did not hold the northern regions for long, and whose position was similar to that of Samudragupta’s campaign in the South?

Solution:
QUESTION: 20

Lokamahadevi, the chief queen of Chola king performed the ‘Hiranyagarbha’ ceremony (passing one’s body through a golden cow). Whose wife was she?

Solution:

Rajaraja performed the Tulabhara ceremony in which he was weighed against gold, pearls and other precious materials. His chief queen Lokamahadevi performed the Hiranyagarbha ceremony (passing one's body through a golden cow).

QUESTION: 21

Which of the statements on Rajendra Chola I is not correct?

Solution:
QUESTION: 22

Which point on Rajendra Chola is not correct?

Solution:
QUESTION: 23

What was the name of the Chola king who overthrew the Pallava king Aparajita Varmana and brought Tondamandalam under his control about 890 A.D.?

Solution:

Aparajita Varman (fl. c. 880-897 CE) was a king of the Pallava dynasty. The last ruling member of his house he was killed in c. 897 CE in a battle against Aditya I. The Pallava dynasty rule at Tondaimandalam came to an end.

QUESTION: 24

It is said that Rashtrakuta king Krishna III invaded the Chola kingdom, capture Kanchi and Tanjore and assumed the title Gangaikonda.What was the name of the Chola king during whose reign this invasion was made?

Solution:

Parantaka Chola I ruled the Chola kingdom in southern India for forty-eight years, annexing Pandya. The best part of his reign was marked by increasing success and prosperity.

QUESTION: 25

What was the name of the Chola king who conquered the islands now known as Maldives and Laccadives?

Solution:

Raja Raja Chola I, popularly known as Raja Raja the Great, is one of the greatest emperors of the Tamil Chola Empire of India who ruled between 985 and 1014 CE. By conquering several small kingdoms in South India, he expanded the Chola Empire as far as Sri Lanka in the south, and Kalinga (Orissa) in the northeast.

QUESTION: 26

Name the Chola king who is said to have brought back 1200 Ceylon prisoners after his successful campaign in Ceylon and employed them as labourers for the Kaveri irrigation project?

Solution:
QUESTION: 27

What was the name of the Chola king who lost his life in a battle against the Chalukya king Somesvara?

Solution:

The Battle of Koppam was a battle fought between the Medieval Chola kings Rajadhiraja Chola and Rajendra Chola II with the Chalukya king Someshvara I in 1054, or in 1052 according to Sen. Though the Cholas were successful in the battle, the king and supreme commander, Rajadhiraja I lost his life in the battlefield and was succeeded to the throne by his younger brother, Rajendra Chola II.

QUESTION: 28

Who of the following Chola king sent to China in 1077 A.D. an embassy of 72 merchants?

Solution:

Kulottunga Chola (also spelt Kulothunga; r. 1070 – 1122 CE) was an 11th-century monarch of the Chola Empire. He was one of the sovereigns who bore the title Kulottunga, literally meaning the exalter of his race. He did not belong to the main line of Cholas but was rather a prince of the Eastern Chalukya dynasty. His mother was a Chola princess and the daughter of emperor Rajendra Chola I. His accession marked the beginning of a new era and ushered in a period of internal peace and benevolent administration.

QUESTION: 29

During whose reign Sri Lanka was lost to the Cholas?

Solution:

Kulottunga Chola (also spelt Kulothunga; r . 1070 – 1122 CE) was an 11th-century monarch of the Chola Empire. He was one of the sovereigns who bore the title Kulottunga, literally meaning the exalter of his race. He did not belong to the main line of Cholas but was rather a prince of the Eastern Chalukya dynasty.

QUESTION: 30

Which of the following was one of the political contributions of Rajaraja?

Solution: