Test: Specific Heat


10 Questions MCQ Test Heat Transfer | Test: Specific Heat


Description
This mock test of Test: Specific Heat for Chemical Engineering helps you for every Chemical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Chemical Engineering Test: Specific Heat (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Specific Heat quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Chemical Engineering students definitely take this Test: Specific Heat exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Specific Heat extra questions, long questions & short questions for Chemical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What is the value of specific heat for brick in J/kg K?

Solution:

It is a block of ceramic materials. It is built to withstand high temperature, but a low thermal conductivity.

QUESTION: 2

Which one is having highest value of specific heat?

Solution:

Specific heat of bakelite is 1465 J/kg K while that of asphalt, chrome brick and fire clay are 920 J/kg K, 835 J/kg K and 960 J/kg K respectively.

QUESTION: 3

What is the value of specific heat for asphalt in J/kg K?

Solution:

Asphalt is a composite material used to surface roads and airports. It is produced by heating the asphalt binder to decrease its viscosity.

QUESTION: 4

What is the value of specific heat for Bakelite in J/kg K?

Solution:

It is also known as polyoxybenzylmethylenglycolanhysride. It is a thermosetting phenol formaldehyde resin. Bakelite was used for its electrical non conductivity.

QUESTION: 5

Which one is having lowest value of specific heat?

Solution:

Specific heat of concrete is 880 J/kg K while that of coal, banana and clay are1260 J/kg K, 3350 J/kg K and 890 J/kg K respectively.

QUESTION: 6

What is the value of specific heat for coal in J/kg K?

Solution:

The carbon content of coal is around 60% – 80%. The rest is composed of water, air, hydrogen and Sulphur.

QUESTION: 7

What is the value of specific heat for cotton in J/kg K?

Solution:

It is also known as polyethylene. These are highly strain resistant and is used as cushioning and insulating materials in pillows.

QUESTION: 8

Which one is having highest value of specific heat?

Solution:

Specific heat of magnesite is 1130 J/kg K while that of sand, barea and limestone are 800 J/kg K, 745 J/kg K and 810 J/kg K respectively.

QUESTION: 9

What is the value of specific heat for sand in J/kg K?

Solution:

There is a weak bonding between the molecules of sand particles due to which it is exposed to high temperature when left free in atmosphere.

QUESTION: 10

Which one is having lowest value of specific heat?

Solution:

Specific heat of pyrex is 835 J/kg K while that of ice, paraffin and rubber are 2040 J/kg K, 2890 J/kg K and 2010 J/kg K respectively.

Related tests