Test: Speed And Velocity


20 Questions MCQ Test Science Class 9 | Test: Speed And Velocity


Description
This mock test of Test: Speed And Velocity for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 9 Test: Speed And Velocity (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Speed And Velocity quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this Test: Speed And Velocity exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Speed And Velocity extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The SI unit for speed is

Solution: You know that speed=distance/time. and the si unit of distance=metre and the si unit of time =second. so, the si unit of speed=si unit of distance/ si unit of time=m/s.
QUESTION: 2

How far will a car travel in 25 min at 12 m/s?

Solution: No. of seconds in 1 minute = 60 No. of seconds in 25 minutes = (60 x 25) = 1500 sec Speed = 12 m/s In 1500 sec distance travelled = (1500 x 12) = 18000 m or 18 km That is c) 18 km.
QUESTION: 3

What is the average velocity of a car that moved 60 km in 3 hours?

Solution:
The answer is 20 because when you divide the distance with time it is 20... 60÷3 =30
QUESTION: 4

The ______ of a distance versus time graph is speed.

Solution:

We can use Steepness, or slope, of a line in a distance - time  graph  to determine the speed of an object if speed is constant. The slope of the line is calculated by dividing the change in distance by the change in time for that time interval. 

QUESTION: 5

1 km/ h = ________ m/s

Solution: 1km/h= (1×1000)m/h= 1000m/h= 1000m/3600s= 10m/36s= 5m/18s
QUESTION: 6

If car A is at 40 km/h and car B is at 10 km/h in the opposite direction, what is the velocity of the car A relative to the car B?

Solution:
Taking the formula when both bodies are moving along same direction we have :
V(AB) =  V(A) -  V(B)  =  80 - 60  = 20 km/hr

Hence the velocity of car A with respect to car B is 20 km/hr in same direction.
QUESTION: 7

Which of the following is a correct measure of velocity?

Solution:

Velocity is a physical vector quantity, both magnitude and direction are needed to define it. Velocity is measured in  m/s.

QUESTION: 8

If a person walked at 2 m/s for 12 s he/she would travel a distance of

Solution: 1second =2meter 12 second = 12*2meter 24metet
QUESTION: 9

The speed at any instant of time is known as

Solution:

The instantaneous speed of an object is defined as the speed of the object at any given instant. The instantaneous speed of an object can be determined by determining the average speed over a short distance (and short time), and using this approximation as the instantaneous speed.

QUESTION: 10

An object travels 20 m in 5 sec and then another 40 m in 5 sec. What is the average speed of the object?

Solution:

Average speed= (Total Distance)/(Total time)

= (20 m + 40 m)/(5 sec + 5 sec)

=60 m/10 sec

=6m/s

QUESTION: 11

______________ describes how fast something is going, whereas, __________ describes how fast something is going in a certain direction.

Solution: Speed is the quantity which show only magnitude of the body whereas velocity is the quantity which shows the both magnitude and direction.
QUESTION: 12

Speed of 90 km/h when expressed in m/s is

Solution: Because when we convert km/h into m/s we multiply 5/18 into km/h so we get m/s according to question we we multiply 5/18 into 90 km/h so90*5/18 = 25SO THE ANSWER IS 25.
QUESTION: 13

Speed of sound in water is 1500 m s-1, depth of water when reflected sound waves are detected after 0.40 s is

Solution:

Since D=vt
So,1500×40/100=600m

QUESTION: 14

The speed-time graph for a particle moving at constant speed is a straight-line ________ to the time axis.

Solution: The speed-time graph for a particle moving at constant speed is a straight-line parallel to the time axis.
QUESTION: 15

Distance covered by a body from velocity-time graph is

Solution: The area under the line in a velocity-time graph represents the distance travelled. To find the distance travelled in the graph above, you need to find the area of the light-blue triangle and the dark-blue rectangle. The width of the rectangle is 6 seconds and the height is 8 metres per second.
QUESTION: 16

______ is a unit of speed:

Solution: Speed = distance /time unit of distance is m unit of time is S hence, unit of speed = m/s
QUESTION: 17

 Speed of sound in water is 1500 m s-1, depth of water when reflected sound waves are detected after 0.40 s is

Solution:
QUESTION: 18

How long would it take to travel 50 km traveling at a speed of 10 km/hr?

Solution: We know that distance = speed * time therefore 1/time = speed / distance time = distance / speed =50 / 10 = 5 hours (Ans)
QUESTION: 19

Name the instrument used to measure instantaneous speed of a vehicle

Solution:

The speedometer device is used to measure speed. A speedometer is also called a speedometer, it is a gauge that measures and displays the instantaneous speed of a vehicle.

QUESTION: 20

The area under the speed-time graph gives the ________.

Solution: Since Distance = Speed * Time.. Therefore the graph of speed - time gives the distance.

Similar Content

Related tests