Test: Spotting Error- 1


15 Questions MCQ Test English Language for SSC CHSL | Test: Spotting Error- 1


Description
This mock test of Test: Spotting Error- 1 for Verbal helps you for every Verbal entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Verbal Test: Spotting Error- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Spotting Error- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Verbal students definitely take this Test: Spotting Error- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Spotting Error- 1 extra questions, long questions & short questions for Verbal on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The number of foreigners going to India for fertility treatments, specially surrogacy, has dramatically increased in recent years.

Solution:

Specially vs. especially (specially means exclusively for, especially means for a particular purpose); ‘especially’ suit the context better because ‘infertility treatments’ are mentioned as the class of treatments the tourists go for. Options c and d are eliminated. ‘The number of foreigners’ is the subjects of the sentence. “the number” is always singular, hence ‘has’ is the correct verb.

QUESTION: 2

Venezuelan President Hugo Chavez, outspoken as usual, compared the choice of Liu for the Nobel Prize with Obama.

Solution:

Choice is compared, hence that of (choice of) is essential. Otherwise choice and Obama are directly compared making it an error. To identify either the similarities or the differences between two things, use "compare to." To identify both the similarities and the differences (at the same time), use "compare with." ('Compared with' places the things compared on equal level) India is often compared with China. India is often compared to the US. In comparing with something, one finds or discusses both things that are alike and things that are different.

QUESTION: 3

A sphere cannot be represented on a flat plane without distortion, which will mean that all map projections will distort in one way or another.

Solution:

The shift to future tense is unnecessary from the present 'cannot be represented' as it is a fact. It is an error to change which to that, as which introduces a descriptive clause, 'one way or another' is the correct idiom.

QUESTION: 4

The tendency to eat late, though it has never been tested properly, many nutritionists believe, as a factor in putting on weight. Which would best replace the Bold part in terms of grammatical usage?

Solution:

There are  two clauses in this sentence: The tendency to eat late is believed (by nutritionists) to be a factor in putting on weight and (though) it has never been tested properly. The first clause can also be correctly constructed as "The tendency to eat late, many nutritionists believe, is a factor in putting on weight." But, this is not among the options, "believed .... as a factor" is incorrect.

QUESTION: 5

Though subjected to varying influences, the distinctive features of China's artistic activity possess a unity which is quite as complete as that of our Western art.

Solution:

There is no error in the original sentence nor does it need any improvement, 'features' needs a plural verb 'possess'. To establish comparison 'that of' is necessary.

QUESTION: 6

In the fission reactions that nuclear power generation rely on today, heavy elements such as uranium breaks into smaller ones.

Solution:

Pure subject-verb agreement question. The subject 'nuclear power generation' requires the singular verb 'relies' and 'heavy elements' requires the plural verb 'break'.

QUESTION: 7

Looking at the path of German GDP and the fact that total private sector hours didn't fall by that much, it becomes clear that Germany's unique recession and recovery was about more than just its choice in labour market policies.

Solution:

Modifier error if 'it' is retained as the subject, 'it 'cannot be 'looking.' Options 1 and 2 are, hence, eliminated. Option 4 unnecessarily uses the continuous tense, and has a parallelism error. When one looks at the path and the fact are parallel. Hence option 3 is the only correct choice.

QUESTION: 8

There are two pieces to Mr Keats' argument: that English is open-source as other languages are not: and that is why it has spread.

Solution:

A colon correctly introduces the list of ideas. Semicolon in its place is incorrect. Dashes (option 3) are incorrect because the idea (between the dashes) is not parenthetical. The second 'that' is necessary to maintain parallelism. The possessive of Keats can be either Keats' or Keats's.

QUESTION: 9

There has been heightened concern among India's civil society about the threats for the environment caused by the pressures of development and industrialization.

Solution:

'among' vs 'within', the latter is a better preposition in the context, 'threats to the environment' is idiomatically correct. There is no need to change 'India's civil society'.

QUESTION: 10

Dasara is now celebrated across Karnataka as a State festival with an exquisitely unique blend of the religious and the secular.

Solution:

'exquisite' and 'unique' together becomes redundant. 'The religious and the secular' is parallel (both adjectives).

QUESTION: 11

Directions: In each of the following questions, there are four sentences or parts of sentences that form a paragraph. Identify the sentence(s) or part(s) of the sentence(s) that is/are correct in terms of grammar and usage (including spelling, punctuation, and logical consistency). Then, choose the most appropriate option.

A. Sometimes, we think we are only the people with problems.

B. Our problems override other considerations; we can't think beyond our own expectations.

C. When we see a small dampness on our wall we scurry to get them repaired and corrected.

D. But we don't think of people whose homes have been washed away by the rage of the rain gods.

Solution:

B and D. In A 'only' is misplaced; "we are the only people..." In C, the pronoun 'them ' is inconsistent ( in number) with its antecedent 'a small dampness'; 'it' is the correct pronoun.

QUESTION: 12

A. The Great Pacific Garbage Patch, is gyre of marine litter in the central North Pacific Ocean.

B. The patch extends over a very wide area, with estimates ranging from area.

C. The size of the state of Texas to one larger as the continental United States.

D. However, the exact size is unknown.

Solution:

In A 'gyre' needs a determiner before that 'a gyre' would be correct. In B 'ranging from an area...' would be correct, ' from ..... and " is incorrect.
In 'as large as' or 'larger than' would correct the part, "larger as" is incorrect.

QUESTION: 13

A. One of the classroom exercise I conduct with my Persuasive Communication students.

B. At IIMA is taken from Kurukshetra war.

C. I ask a student to be Kunti, other to be Karna.

D. Kunti has to persuade Karna to leave Duryodhana and join the Pandavas.

A paragraph has been broken up into four different parts. Which of the parts has no error?

Solution:

A should be corrected to 'one of the ... exercises'. B has to include the definite article " the Kurukshetra war". C should be corrected "another to be ..." D has no error.

QUESTION: 14

A. Three years have passed since Dr Ira Kalish , global research head, Deloitte, visited India.

B. But the changes in modern trade are all too apparent to Kalish.

C. There has been well-publicised expansions and scale backs.

D. Some have taken a fall, and others picked pace.

Solution:

A and B are correct. The verb in C must be "there have been..." In D, the correct idiom would be "picked up pace".

QUESTION: 15

A. NRIs does not include a person who has gone out of India on employment, business or vocation.

B. Or any other purpose for an uncertain period.

C. Also, a person who has come to stay in India other than employment.

D. Business or vocation, or on any other purpose for an uncertain period.

Solution:

A is incorrect in NRIs does not; it should be NRIs do not... B is incorrect as the preposition is missing " on employment etc... is correct, but on cannot be applied to 'or on any other purpose" hence a new preposition needs to be inserted. E.g., "for any other purpose". C also misses the preposition—other than for/on employment will be correct. D is incorrect "on any other purpose"—"for any other purpose" would be correct.

Related tests