Test: Spotting Error- 2


15 Questions MCQ Test English Language for SSC CGL | Test: Spotting Error- 2


Description
This mock test of Test: Spotting Error- 2 for Verbal helps you for every Verbal entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Verbal Test: Spotting Error- 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Spotting Error- 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Verbal students definitely take this Test: Spotting Error- 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Spotting Error- 2 extra questions, long questions & short questions for Verbal on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Directions:
In each of the following questions, there are four sentences or parts of sentences that form a paragraph. Identify the sentence(s) or part(s) of sentence(s) that is/are correct in terms of grammar and usage (including spelling, punctuation, and logical consistency). Then, choose the most appropriate option.

A. Its one thing to win power, another to wield it.
B. Two disspirited leaders met in Delhi this week.
C. President Obama was chastened by dramatic electoral losses in the US Congress and Prime Minister Manmohan Singh disheartened by never ending corruption scandals.
D. Both seemed to have forgot the fundamentals of what created their respective democracies.

Solution:

There are no errors in C and D. The past participle of forget is both forgot and forgotten. Hence D is correct. A is wrong because of its—we require it's. B has a spelling error 'dispirited' is the correct spelling—single 's'.

QUESTION: 2

Directions:
In each of the following questions, there are four sentences or parts of sentences that form a paragraph. Identify the sentence(s) or part(s) of sentence(s) that is/are correct in terms of grammar and usage (including spelling, punctuation, and logical consistency). Then, choose the most appropriate option.

A. Her words had the desired effect. 
B. And when he had reached her place, he stopped for longer than he had intended to.
C. Throughout the drive to her home,
D. he had kept thinking about how much he would miss her.

Solution:

We can see, in the first sentence,  it is past perfect tense, so had + verb 3 rd form  is used , which is absolutely correct. And similarly in the remaining three sentences, it is past perfect tense so all of them are grammatically correct

QUESTION: 3

Directions:
In each of the following questions, there are four sentences or parts of sentences that form a paragraph. Identify the sentence(s) or part(s) of sentence(s) that is/are correct in terms of grammar and usage (including spelling, punctuation, and logical consistency). Then, choose the most appropriate option.

A. Liquid Comics, an entertainment company found by three Indians
B. have announced the digital iPad release of "Untouchable",
C. A graphic novel with a supernatural horror twist
D. exploring various themes of racial prejudice during the British Raj. 

Solution:

A is erroneous in 'found by' instead of 'founded by'. B has the incorrect plural verb 'have' for the singular subject company.

QUESTION: 4

Directions:
In each of the following questions, there are four sentences or parts of sentences that form a paragraph. Identify the sentence(s) or part(s) of sentence(s) that is/are correct in terms of grammar and usage (including spelling, punctuation, and logical consistency). Then, choose the most appropriate option.

A. The fact is that Indian cities, unlike many cities abroad, lack in leadership.
B. The mayor, supposed to be the first citizen of the city,
C. has neither the time or the power to steer the city's affairs.
D. His tenure is a glorious one year in cities like Delhi and Bangalore or a extended 20 months in some other cities.

Solution:

A is incorrect in "lack in leadership'- the intended meaning is "Indian cities lack leadership".

C is incorrect as neither is followed by or instead of nor.

D is incorrect because it should be "an extended ".

Thus only B is correct

QUESTION: 5

Directions:
In each of the following questions, there are four sentences or parts of sentences that form a paragraph. Identify the sentence(s) or part(s) of sentence(s) that is/are correct in terms of grammar and usage (including spelling, punctuation, and logical consistency). Then, choose the most appropriate option.

A. Forget the fact that the Chinese economy has grown faster than India.
B. Forget the fact that in terms of infrastructural development be it power plants
C. and highways or hospitals and schools China is way ahead.
D. Perhaps the most fundamental difference between China and India is the vulnerability of each to terror.

Solution:

- A should be "faster than India's or India's economy."
- B and C have punctuation errors, "be it power plants .... schools in China" is parenthetical a dash or a comma should be placed at the beginning of the parenthetical phrase and at the end.

QUESTION: 6

Directions:
In each of the following questions, there are four sentences or parts of sentences that form a paragraph. Identify the sentence(s) or part(s) of sentence(s) that is/are correct in terms of grammar and usage (including spelling, punctuation, and logical consistency). Then, choose the most appropriate option.

A. Mild showers turning gusty increasing to a storm today.
B. Any mention and explanation of the idea is likely to be dismissed.
C. Since becoming a Project Manger in April, I have been working in Bangalore.
D. It was a great concept and execution of the project.

Solution:

- B is correct. Any makes the subject singular and the verb is correctly singular is.
- A, C and D are awkward and incorrect. Suggested improvements: Mild showers will become gusty and increase to storm today. Since I became a Project Engineer in.... The project was well conceived and nicely executed.

QUESTION: 7

Directions:
In each of the following questions, there are four sentences or parts of sentences that form a paragraph. Identify the sentence(s) or part(s) of sentence(s) that is/are correct in terms of grammar and usage (including spelling, punctuation, and logical consistency). Then, choose the most appropriate option.

A. Diseases when suffered by poor appear
B. to be more deadly than when they afflict better of people.
C. The less affluent, indeed, are more likely to die
D. off diseases than people who are rich.

Solution:

- A is incorrect because an adjective if used as a noun must have the definite article—the poor.
- B is incorrect as better of people need “ff” in off.
- In D 'die off' is incorrect—die of diseases will be correct.

QUESTION: 8

Directions:
In each of the following questions, there are four sentences or parts of sentences that form a paragraph. Identify the sentence(s) or part(s) of sentence(s) that is/are correct in terms of grammar and usage (including spelling, punctuation, and logical consistency). Then, choose the most appropriate option.

A. The first human settlements in Myanmar appeared some 11000 years ago.
B. The stone and fossilized-wood tools used by these people
C. have been named Anyathian, from Anyatha (another term for Upper Burma);
D. little else, however, is known of these people.

Solution:

 A is incorrect 11,000 and not 11000. The other punctuation marks are correct.

QUESTION: 9

Directions:
In each of the following questions, there are four sentences or parts of sentences that form a paragraph. Identify the sentence(s) or part(s) of sentence(s) that is/are correct in terms of grammar and usage (including spelling, punctuation, and logical consistency). Then, choose the most appropriate option.

A. It's some time since anyone accused GM of making a good move.
B.The company surrendered its title as the worlds top-selling carmaker 
C.to Toyota this year, in part because GM underestimated drivers appetite 
D.for leaner, greener cars—a desire filled spectacularly by Toyotas Prius.

Solution:

- A has a tense error. With 'since' one needs to use the perfect tense. Hence A should be: It's been some time since.
- In B, world's needs an apostrophe.
- In C drivers needs an apostrophe after drivers'.
- In D, Toyota's needs an apostrophe.

QUESTION: 10

Directions:
In each of the following questions, there are four sentences or parts of sentences that form a paragraph. Identify the sentence(s) or part(s) of sentence(s) that is/are correct in terms of grammar and usage (including spelling, punctuation, and logical consistency). Then, choose the most appropriate option.

A. All over the world, children study math and science
B. in the hope for becoming Bill Gates. But the hero-entrepreneur myth can be dangerous,
C. because what healthful economies really need is not more entrepreneurs,
D. but rather enough people who are willing to work for them.

Solution:

- B is incorrect in hope for becoming instead of hope of becoming.
- Healthy is confused with healthful in fragment C. The context refers to healthy economies.

QUESTION: 11

Directions: In the following questions, choose the grammatically correct sentence from among the four options given for each question.

A. It looks like it is going to rain this afternoon.
B. It looks as if it is going to rain this afternoon.
C. It looks as if it is going to rain today afternoon.
D. It looks like it is going to rain today afternoon.

Solution:

As is a conjunction and like is a preposition, always use as, as if as though etc. to introduce clauses. Today afternoon is incorrect. This afternoon, this morning, tonight etc

QUESTION: 12

Directions: In the following questions, choose the grammatically correct sentence from among the four options given for each question.

A.This book left by who knows whom? has been lying here for days.
B.This book—left by who knows whom—has been lying here for days.
C.This book left by—who knows who?—has been lying here for days.
D.This book left by—who knows who—has been lying here for days.

Solution:

‘left by who knows whom’ is parenthetical , hence B punctuates it correctly. Left by whom (him) is better than left by who (he).

QUESTION: 13

Directions: In the following questions, choose the grammatically correct sentence from among the four options given for each question.

A.She said that Raj had a fall last week and he had been injured.
B.She said that Raj had fallen the previous week and he had injured.
C.She said that Raj had had a fall last week and he was injured.
D.She said that Raj had had a fall the previous week and he had been injured

Solution:

This is the reported speech of the sentence: Raj had a fall last week and he was injured. In the other sentences, either the tense is incorrect or the adverb (last week must become previous week in reported speech).

QUESTION: 14

Directions: In the following questions, choose the grammatically correct sentence from among the four options given for each question.

A. In 2009, she was promoted to the position of General Manager, Systems.
B. She was promoted in 2009 to a General Manager, Systems post.
C. She was promoted to a General Manager, Systems position in 2009.
D. She was promoted in 2009 to General Manager, Systems.

Solution:

Option D eliminates the redundancy of the words position and post. So, the sentence :-  ( She was promoted in 2009 to General Manager Systems.) Is this the correct answer. 

QUESTION: 15

Directions: In the following questions, choose the grammatically correct sentence from among the four options given for each question.

A. It is recommended that the college acquire a large enough playground.
B. It is recommended that the college acquires a large enough playground.
C. It is recommended that the college must acquire large enough playground.
D. It is recommended that the college acquires a large enough playing ground.

Solution:

The verb recommended makes the subjunctive appropriate in the above sentence, hence the verb is used in its base form "acquire"—recommended makes "must acquire" redundant.

Related tests