Test: Spotting Error- 3


15 Questions MCQ Test English Language for SSC CHSL | Test: Spotting Error- 3


Description
This mock test of Test: Spotting Error- 3 for Verbal helps you for every Verbal entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Verbal Test: Spotting Error- 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Spotting Error- 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Verbal students definitely take this Test: Spotting Error- 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Spotting Error- 3 extra questions, long questions & short questions for Verbal on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Directons:

In each of the following questions, a part of the paragraph or sentence has been underlined. From the choices given to you, you are required to choose the one, which would best replace the underlined part.

The LHC is a magnificent engineering project, who's many "gee-whiz" features have been widely reported.

Solution:

Who's vs whose—whose is the possessive of who. 'many features' is plural, hence the verb has to be the plural 'have.'

QUESTION: 2

The OECD expects average GDP growth among their mostly rich members to slow from 2.8% in 2010 and 2.3% in 2011 before bouncing back to 2.8% in 2012.

Solution:

The OECD is singular (that is why the verb is 'expects' rather than expect; the pronoun has to be consistent, hence its is necessary- their is incorrect, 'mostly rich members' is correct, 'their most rich members' is vague, 'from' needs to be followed by 'to', not 'and.' Option 4 corrects these errors.

QUESTION: 3

The blame for rising obesity rates have been pinned on many things, including having more calorific diet, the spread of processed food, a lack of exercise and modern man's generally more stressful lot.

Solution:

Since the subject is 'the blame'—the verb has to be singular "h a s ', 'pinned o n' is correct idiom. 'A more calorific d iet' is parallel with 'the spread of ..' and a lack of ...' Hence option 4 is faulty parallelism.

QUESTION: 4

Of the billion or so Windows machines, some 63% still uses old XP version launched in 2001. in America, the proportion of XP users are over 80%

Solution:

Portions (per cent, fractions etc..) the verb will agree with the noun what follows the o f (50 of the people come from ..... 50% of the money comes from ... etc) In this sentence the n noun is machines; hence, the verb 'use' is correct. When there is already a comma in any of the punctuation that replaces a conjunction has to be a semicolon. In the above sentence, there is no conjunction. Option 3 makes the sentence incorrect because the sentence is not saying "launched in 2001 in America." "The proportion..."is the subject in the next clause; hence, the verb has to be singular 'is'.

QUESTION: 5

To know by parts is science, knowing the whole as a whole is philosophy.

Solution:

Faulty parallelism in all the other options.

QUESTION: 6

The nature of our party system has changed in the past few decades, and the lesson of the past decade had been that the party that did not hold the White House had every incentive to refuse to co-operate with the president's party.

Solution:

Tense inconsistency. The lesson of the past decade has to be either " is ' or ' was ' , hence had been is eliminated. The option w ith was (1) continues the sentence into the present tense and is illogical. The consistent present tense in option 2 makes the whole idea a fact.( simple present tense is used to state facts)

QUESTION: 7

The Beijing Language and Culture University Press, the largest publisher of Chinese-language textbooks, says South Korea and Japan are their biggest customers.

Solution:

The verb 'says' and the pronoun 'its' are consistent with the subject "The Beijing Language and Culture University Press".

QUESTION: 8

Partnership, he said, was a "two-way street", adding of Karzai, "We have to listen and learn. But he's got to listen to us as well".

Solution:

Commas and periods generally go inside the quotation marks (there are situations in which they are outside). A semicolon has no place in this sentence. The comma after us, helps to remove the ambiguity that may arise "us as well" or "listen .. as well." Adding of Karzai is better followed by a colon than a comma. A comma would suffice if it was "adding to Karzai".

QUESTION: 9

Unable to cope up with the losses, 1.5 lakh workers were laid off by the private sector.

Solution:

The first part of the sentence is a modifying phrase (subject modifier); the correct subject is 'private sector', 'laid off' is teh correct past tense of 'lay off'.

QUESTION: 10

If I was you, then I would not do that.

Solution:

The subjunctive mood (If I were.) - "in grammar, subjunctive mood designates the mood of a verb used to express condition, hypothesis, contingency, possibility, etc., rather than to state an actual fact: distinguished from imperative, indicative." Also, in modern English "If I was you ..." is completely incorrect. If.... then as a conjunction is best avoided, though it is not always incorrect; 'if' would suffice in most situations.

QUESTION: 11

Directions:

In each of the following questions, there are four sentences or parts of sentences that form a paragraph. Identify the sentence(s) or part(s) of sentence(s) that is! are correct in terms of grammar and usage (including spelling, punctuation, and logical consistency). Then, choose the most appropriate option.

A. Chen Jianping repeated again on twitter something her fiance said

B. about anti-Japan protests getting violent, and added, "Charge, angry youth!"

C. For this, she was sentenced one year in a labor camp.

D. Twitter is banned in China, but its easy to use blocked sites with simple internet tricks.

Solution:

In A 'repeated again' is redundant, 'repeated' is correct. In C, 'sentenced one year..' is incorrect; 'sentenced to one year..' will make it correct. In D, its is used instead of it's.

QUESTION: 12

A. At media agency Mindshare's Mumbai office

B. sit a team of ninety-three individuals

C. who's only focus is the consumer giant Hindustan Unilever.

D. In fact, this unit occupies an area the size of most mid-sized agency's in this country.

Solution:

In B, The verb 'sit' for the subject 'team' is incorrect. It should be 'sits'. In C, who's has to be replaced with 'whose'. In D agency's is incorrect, it should be agencies

QUESTION: 13

A. The debasement of currencies, particularly US dollar, has given gold,

B. perceived a monetary unit, a leg up with the metal slated to record it's tenth annual gain,

C. the longest since 1920's. With the US Federal Reserve set to pump $600 billion

D. through purchase of debt, more money is expected to chase commodities such as gold.

Solution:

A must include the definite article before US dollar—the US dollar. B has two errors: 'perceived as a monetary unit" and it's vs its. C has two errors: since 1920's is incorrect, it should be corrected to since the 1920s—the is necessary and no apostrophe for the plural of years.

QUESTION: 14

A. The world of luxury is innovating in ways which strike an emotional chord with the effluent buyer.

B. And the elite are not complaining.

C. Vishakha Doshi Director Marketing & Communication Entrack distributors for Montblanc India says that people identify with the core values of such legends.

D. "Each of the limited edition luxury writing instrument pays tribute to icons and is a collector's pride."

Solution:

Sentence A uses effluent (flowing out) instead of affluent (wealthy). B is correct—the collective noun the elite is considered as individuals, hence the plural verb is correct. C is not punctuated at all—it requires commas this way: "Vishakha Doshi, Director, Marketing & Communication, Entrack, distributors for Montblanc India says that people identify with the core values of such legends." D is incorrect in "each of the .... instrument." It should be "e a ch of the ... instruments."

QUESTION: 15

A. Just like America's founding fathers were obsessed with liberty,

B. so were Indias founders deeply attached to dharma—so much so that they placed

C. the dharma-chakra in the middle of Indian flag.

D. The Congress party still does not realize how much it has diminished by the relentless series of corruption scandals.

Solution:

A is incorrect in Just like—it should be "just as America's...". B is incorrect as "India's" needs an apostrophe. C is incorrect as it should read "in the middle of the Indian Flag". D is incorrect as it should read: ".... how much it is diminished by..."

Related tests