Test: Stability Analysis


10 Questions MCQ Test | Test: Stability Analysis


Description
Attempt Test: Stability Analysis | 10 questions in 10 minutes | Mock test for Electrical Engineering (EE) preparation | Free important questions MCQ to study for Electrical Engineering (EE) Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

First column elements of the Routh’s tabulation are 3, 5, -3/4, ½, 2. It means that there are:

Solution:

Explanation: Routh hurwitz criteria is used to find the stability of the system and this is determined by the number of roots in which the number of roots is equal to the number of sign changes.

QUESTION: 2

Assertion (A): Feedback control system offer more accurate control over open-loop systems.
Reason (R): The feedback path establishes a link for input and output comparison and subsequent error correction.

Solution:

Explanation: Feedback control system offers more accuracy and also reduces the gain of the system and establishes the link for input and output comparison and subsequent error correction.

QUESTION: 3

Consider the following statements:

Solution:

Explanation: Feedback reduces error and can cause stable system to become unstable and also can make unstable system stable.

QUESTION: 4

The Routh-Hurwitz criterion cannot be applied when the characteristic equation of the system contains any coefficients which is :

Solution:

Explanation: The Routh-Hurwitz criterion cannot be applied when the characteristic equation of the system contains any coefficients which is negative real, both exponential and sinusoidal function of s.

QUESTION: 5

The following characteristic equation results in stable operation of the feedback system s3+4s2+10s+11=0

Solution:

Explanation: Stable operation can be checked using the Routh-Hurwitz criterion where the first row of the the table is checked and with that.

QUESTION: 6

Consider the following statements:
Routh-Hurwitz criterion gives:
1. Absolute stability
2. The number of roots lying on the right half of the s-plane
3. The gain margin and the phase margin

Solution:

Explanation: Routh-Hurwitz criterion gives absolute stability and number of roots lying on the right half of the s-plane.

QUESTION: 7

The given characteristic equation s4+s3+2s2+2s+3=0 has: 

Solution:

Explanation: The stability analysis is done using Routh-Hurwitz criterion and hence the number of roots on the right is calculated.

QUESTION: 8

Which of the following techniques is utilized to determine at the actual point at which the root locus crosses the imaginary axis?

Solution:

Explanation: Routh-Hurwitz technique is utilized to determine at the actual point at which the root locus crosses the imaginary axis.

QUESTION: 9

The characteristic equation of a control system is given by s6+2s5+8s4+12s3+20s2+16s+16=0 . The number of the roots of the equation which lie on the imaginary axis of s-plane: 

Solution:

Explanation: The stability analysis is done using Routh-Hurwitz criterion and hence the number of roots on the right is calculated.

QUESTION: 10

Assertion (A): A linear, negative feedback control system is invariable stable if its open loop configuration is stable
Reason (R): the negative feedback reduces the overall gain of the feedback.

Solution:

Explanation: A linear, negative feedback control system is not necessarily stable if its open loop configuration is stable.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code