Test: Structural Organisation in Animals - 2


25 Questions MCQ Test Topic-wise MCQ Tests for NEET | Test: Structural Organisation in Animals - 2


Description
Attempt Test: Structural Organisation in Animals - 2 | 25 questions in 25 minutes | Mock test for NEET preparation | Free important questions MCQ to study Topic-wise MCQ Tests for NEET for NEET Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Two animal cells are interconnected by

Solution:

A number of cells join together to form tissue. Two animal cells are interconnected by desmosomes, through which exchange of materials takes place between two cells.

QUESTION: 2

Which of the following leucocytes transforms into macrophages?

Solution:

Monocytes are white blood cells or leucocytes that transform into macrophages to engulf the pathogen entering the body.

QUESTION: 3

The type of connective tissue that is associated with the umbilical cord is

Solution:

Jelly like connective tissue is associated with the umbilical cord. It flexible cord like structure containing blood vessels and attaching a human fetus tot eh placenta during gestation.

QUESTION: 4

Which of the following is structure is Ectodermal inoriginmouth parts of cockroach is shown in the figure below?

Solution:

The mouth part shown is maxilla.

QUESTION: 5

The lymph in frog lacks

Solution:

The lymph is different from blood. It lacks few proteins and RBCs.

QUESTION: 6

Tendons connect

Solution:

Tendonsattach skeletal muscles to bones.

QUESTION: 7

Myelin sheath is derived from

Solution:

The outer layer of axon of nerve cells is called myelin sheath. Myelin sheath is derived from Schwann cells.

QUESTION: 8

Intestinal mucosa has microvili to

Solution:

The innermost layer of intestinal wall is called mucosa. Mucosa contain microvilli to increase the surface area for absorption of digested food to transportinto different part of the body.

QUESTION: 9

The haemoglobin content/100 ml of blood of a normal healthy human adult is

Solution:

The haemoglobin content per 100 ml of blood of a normal healthy human adult is 12-14 g. haemoglobin is responsible for transportof oxygen through blood.

QUESTION: 10

How many pairs of spiracles are found in cockroach?

Solution:

The respiratory system consists of a network of trachea, that open through 10 pairs of small holes called spiracles present on the lateral side of the body.

QUESTION: 11

The winter sleep in frog is called

Solution:

During extreme heat and cold period, frog takes shelter in deep burrows to protect them from extreme heat and cold. This is called as summer sleep (aestivation) and winter sleep (hibernation).

QUESTION: 12

Which one of the following is not a connective tissue?

Solution:

Blood, bone, lymph forms the connective tissue that connects the different parts of the body. Nerve cells are parts of neural system or nervous system that transmit information from one part of the body to others.

QUESTION: 13

Antibodies are formed by

Solution:

Antibodies are formed against any foreign body entering the body. It is formed by plasma cell, globulins that develop resistance against particular type of disease.

QUESTION: 14

Which one is a heterocrine gland?

Solution:

Pancreas is called as heterocrine gland becauseit acts as both endocrine and exocrine gland to secrete hormone as well as enzymes.

QUESTION: 15

The type of muscles present in our

Solution:

The muscle present in our thigh is striated and voluntary muscles. They are attached with bone for movement and works on our will.

QUESTION: 16

Identify ‘A’ in the figure given below.

Solution:

The label ‘A’ is ocellus.

QUESTION: 17

The correct order of digestive system of frog is

Solution:

The digestive system of frog begins from the mouth which opens into the buccal cavity that leads to the oesophagus through pharynx. Oesophagus is a short tube that opens into the stomach which in turn continues as the intestine, rectum and finally opens outside by the cloaca through cloacal aperture.

QUESTION: 18

The epithelium found in proximal convoluted tubule (PCT) of nephron in the kidney is

Solution:

The cuboidal epithelium is composed of a single layer of cube-like cells found in ducts of glands and tubular parts of nephrons in kidneys and its main functions are secretion and absorption.

QUESTION: 19

The cell lining the blood vessels are

Solution:

The cells lining the blood vessels that includes arteries, veins and capillaries are columnar epithelial tissue which is mainly protective in nature.

QUESTION: 20

Blood plasma is pale yellow in colour due to

Solution:

Blood plasma is pale yellow in colour due to presence of bilirubin pigment in it. Blood appear red due to presence of hemoglobin in RBC.

QUESTION: 21

Choose the odd pair out in the following

Solution:

Epithelium tissues contain keratin, muscles fibres contain actin and areolar connective tissue contain collagen but melanin is absent in neuron.

QUESTION: 22

In male cockroaches, genital pouch lies at the hind end of abdomen bounded

Solution:

In males, genital pouch or chamber lies at the hind end of abdomen bounded dorsally by 9th and 10thterga and ventrally by the 9thsternum. It contains dorsal anus, ventral male genital pore and gonapophysis.

QUESTION: 23

The special venous connection between liver and intestine as well as the kidney and lower parts of the body present in frogs is called

Solution:

The special venous connection between liver and intestine as well as the kidney and lower parts of the body present in frogs is called renal portal system.

QUESTION: 24

Which make up more than one-half the volume of neural tissue in our body?

Solution:

The neuroglial cells which constitute the rest of the neural system protect and support neurons. Neuroglia makes up more than one-half the volume of neural tissue in our body.

QUESTION: 25

Cardiac muscles are

Solution:

Cardiac muscles are found exclusively in heart. It is striated having light and dark band alternately and involuntary in nature.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code