Test: Taxonomic Categories And Taxonomical Aids


15 Questions MCQ Test Biology Class 11 | Test: Taxonomic Categories And Taxonomical Aids


Description
This mock test of Test: Taxonomic Categories And Taxonomical Aids for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for NEET Test: Taxonomic Categories And Taxonomical Aids (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Taxonomic Categories And Taxonomical Aids quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Taxonomic Categories And Taxonomical Aids exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Taxonomic Categories And Taxonomical Aids extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Mixture of yeast, sugar and water was taken in a test tube. After one hour, bubbles were observed in the mixture. The formation of bubbles was due to

Solution:

The formation of bubbles was due to respiration. This is because yeast do anaerobic respiration and after fermentation, carbon dioxide and ethanol are formed. Thus, carbon dioxide is released as a product and hence bubbles are produced.

QUESTION: 2

Each scientific name in binomial nomenclature consists of ________ names.

Solution:

Each scientific name in binomial nomenclature consists of two names, also called descriptors or epithets. The first word is the generic epithet and describes the genus that an animal belongs to. The second word is the specific epithet and refers to the species of the organism.

QUESTION: 3

In nomenclature,

Solution:

The various conventions followed while writing Binomial nomenclature are:
1. The first letter of the genus name must be capital and the first letter of the species name must be a small letter.
2. Scientific names must be underlined separately when written by hand.
3. In printed matter, these names are printed in Italic and underlined when handwritten.
So, the correct option is 'Both genus and species are printed in italics'.

QUESTION: 4

Systematics refers to the study of

Solution:

Systematics is the branch of study of diversity of organisms and all comparative and evolutionary relationship between them.

QUESTION: 5

A species was defined as ‘A population of interbreeding individuals which are reproductively isolated from other populations’ by

Solution:

Ernst Mayr (1942) defined biological species as “groups of actually or potentially interbreeding natural populations, which are reproductively isolated from other such groups”. As Buffon (1749) had stated, “A species is a constant succession of similar individuals that can reproduce together” (Mayr, 1982).

QUESTION: 6

Binomial nomenclature consists of two names. These are

Solution:

The first word in binomial nomenclature is the genus to which the organism belongs, and it is called the generic name. The second word is the name of the species to which the organism belongs, and it is called the specific epithet.

QUESTION: 7

The branch connected with nomenclature, identification and classification of biological organisms is

Solution:

Taxonomy is a branch that deals with identification, classification, nomenclature of biological organisms. The term taxonomy was coined by Augustin Pyramaus de Candolle in 1813.

QUESTION: 8

Binomial nomenclature was given by

Solution:

The adoption by biologists of a system of strictly binomial nomenclature is due to Swedish botanist and physician Carl von Linné, more commonly known by his Latinized name Carl Linnaeus (1707–1778).

QUESTION: 9

A taxon is

Solution:

Each level in Taxonomic Hierarchy is referred to as taxon.

QUESTION: 10

All living organisms are linked to one another because

Solution:

All living organisms share common genetic material, i.e., DNA but with variations, e.g., bacteria have single stranded circular DNA while in highly evolved eukaryotic cells of plants and animals, DNA is a long double stranded helix.

QUESTION: 11

The biologist who has been called the ‘Darwin of the 20th century’ is

Solution:

Ernst Mayr has been called “Darwin's apostle” or the “Darwin of the 20th century” for promoting and dispersing Darwin's hypotheses throughout the past century. He was also a renowned taxonomist, tropical explorer, ornithologist, philosopher of biology, and historian of science. His work contributed to the conceptual revolution that led to the modern evolutionary synthesis of Mendelian genetics, systematics, and Darwinian evolution, and to the development of the biological species concept.

QUESTION: 12

As we go from species to kingdom in a taxonomic hierarchy, the number of common characteristics

Solution:

As we go higher from species to kingdom, the number of common characteristics goes on decreasing. Lower the taxa, more are the characteristics that the members within the taxon share. Higher the category, greater is the difficulty of determining the relationship to other taxa at the same level.

QUESTION: 13

The Father of Zoology is

Solution:

Aristotle is known as the 'Father of Biology'. And biology is divided into Zoology and Botany.

QUESTION: 14

A group of interbreeding organisms is called a

Solution:

Species are a group of organisms that interbreed and produce fertile offspring.

QUESTION: 15

Which one of the following functions is exhibited only by green plants and not by animals?

Solution:

Plants and animals share many characteristics, but they are different in some respects. Animals usually move around and find their own food, while plants are usually immobile and create their food via photosynthesis. Plants and animals both have cells that contain DNA, yet the structure of their cells differs. Animal cells absorb nutrients from food, while plant cells use plastids to create energy from sunlight.

Similar Content

Related tests