Test: The Coastal Plains and Islands- 1


10 Questions MCQ Test Social Studies for Class 4 | Test: The Coastal Plains and Islands- 1


Description
Attempt Test: The Coastal Plains and Islands- 1 | 10 questions in 15 minutes | Mock test for Class 4 preparation | Free important questions MCQ to study Social Studies for Class 4 for Class 4 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

The length of the coastline of our country is about ________.

Solution:
  • Length of Coastline of Indian mainland is 6000 km.
  • Coastline of Indian mainland is surrounded by Arabian Sea in the west, Bay of Bengal in the east , and Indian Ocean in the south.
QUESTION: 2

The Eastern Coastal Plain lie between West Bengal and _____.

Solution:
  • The Eastern Coastal Plains is a wide stretch of landmass of India, lying between the Eastern Ghats and the Bay of Bengal.
  • It is wider and leveled than the Western Coastal Plains and stretches from Tamil Nadu in the south to West Bengal in the north through Andhra Pradesh and Odisha.
QUESTION: 3

The Western Coastal Plain lie between Gujarat and ______.

Solution:
  • The Western Coastal plain lies between Kerala and Gujarat and stretches from the Arabian Sea to the Western Ghats.
  • The total length of the western coasts is 1400 kilometers and its width varies from 10 kilometers to 80 kilometers.
QUESTION: 4

Important occupations in coastal plains is _____.

Solution:

The main occupations of people in coastal plains are as follows:

  • Agriculture is the main occupation; almost half of the total population in this region is engaged in farming.
  • Most of the people in this region work in tea, coffee and rubber plantations.
QUESTION: 5

The capital of the Andaman and Nicobar islands is ______.

Solution:

Port Blair is the capital of the Andaman and Nicobar Islands, a union territory of India situated in the Bay of Bengal.

QUESTION: 6

The capital of the Lakswadeep islands is ______.

Solution:
  • Kavaratti serves as the capital of the Union Territory and the region comes under the jurisdiction of Kerala High Court.
  • The islands are the northernmost of the Lakshadweep-Maldives-Chagos group of islands, which are the tops of a vast undersea mountain range, the Chagos-Laccadive Ridge.
QUESTION: 7

The eastern coastal plain and western plain meet at the southern most tip of the Indian peninsula at

Solution:
  • The two coastal plains meet at Kanyakumari, the southernmost tip of the Indian mainland.
  • The eastern coastal plain is located between The Bay of Bengal and the eastern ghats and the western coastal plain is located between the Arabian Sea and the western ghats.
QUESTION: 8

Important ports of Karnataka and Kerala

Solution:

New Mangalore Port, which is the only major port in Karnataka.
Kochi or Cochin Port is the only major port in Kerala.

QUESTION: 9

The Andaman and Nicobar islands are located in _____.

Solution:

The Andamans are made up of 204 islands of varying size and are located in the eastern Indian Ocean as part of the Bay of Bengal.

QUESTION: 10

The names of the states lie in the Coastal Plains are

Solution:
  • The Eastern Coastal Plains lie in between the Eastern Ghats and the Bay of Bengal covering the states of West Bengal, Orissa, Andhra Pradesh, and Tamil Nadu.
  • The Western Coastal Plains lie in between the Western Ghats and the Arabian Sea covering the states of Gujarat, Maharashtra, Goa, Karnataka and Kerala.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Related tests