Test: The Decline Of Mughal Empire And The Rise Of Autonomous States - 2


30 Questions MCQ Test History for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: The Decline Of Mughal Empire And The Rise Of Autonomous States - 2


Description
This mock test of Test: The Decline Of Mughal Empire And The Rise Of Autonomous States - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for UPSC Test: The Decline Of Mughal Empire And The Rise Of Autonomous States - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: The Decline Of Mughal Empire And The Rise Of Autonomous States - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: The Decline Of Mughal Empire And The Rise Of Autonomous States - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: The Decline Of Mughal Empire And The Rise Of Autonomous States - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Zulfiqar Khan encouraged ijarah or revenuefarming. Why was it disliked by peasants?

Solution:

It involved farmers and middleman who could collect whatever they could from them.

QUESTION: 2

Ar ra nge the fol lowin g Mugha l ru le rs chronologically:

I. Bahadur Shah

II. Muhammad Shah

III. Jehandar Shah

IV. Farrukh Siyar

Solution:

The correct option is B.
The chronological order of the Later Mughal Emperors:
Bahadur Shah -I - 1643
Jahandar Shah - 1661
Farrukh Siyar - 1683
Muhammad Shah -1702

QUESTION: 3

Arrange the last five Mughal rulers chronologically:

I. Ahmad Shah

II. Alamgir II

III. Shah Alam II

IV. Akbar II

V. Bahadur Shah

Solution:

The correct option is Option A.
Ahmad Shah - (Reign; 1748-1754)
Alamgir ll - (Reign; 1754-1759)
Shah Alam ll - (Reign; 1759-1806)
Akbar lI - (Reign; 1806-1837)
Bahadur Shah - (Reign; 1837-1857)

QUESTION: 4

 Which Mughal ruler remained a puppet in the hands of wazir, Imad-ul-Mulk?

Solution:

The correct option is B
So, Najib was now the de facto ruler of Delhi with Alamgir II as a puppet emperor in his control.

QUESTION: 5

‘His departure was symbolic of the fight of loyalty and virtue from the empire”. This statement is about

Solution: Nizum-ul-Mulk decided to leave the Emperor and his Empire to their fate and to strike out on his own. He relinquished his office in October 1724 and marched south to find the state of Hyderabad in the Deccan. "His departure was symbolic of the flight of loyalty and virtue from the Empire.”
QUESTION: 6

Which of the following later Mughal rulers ruled for the longest period?

Solution:

The correct answer is C as Shah Alam II - sixteenth Mughal Emperor who ruled from 1759 to 1806.

QUESTION: 7

The later Mughal emperor who was not allowed to enter Delhi for twelve years and restored his throne only by the Marathas, was

Solution:

The correct option is C.
Shah Alam II was considered the only and rightful emperor, but he wasn't able to return to Delhi until 1772, under the protection of the Maratha general Mahadaji Shinde. He also fought against the British East India Company at the Battle of Buxar.

QUESTION: 8

Which of the following did not revolt against Aurangzeb?

Solution:

Shayista Khan was subahdar and a general in the Mughal army. He did not revolt against Aurangzeb because Aurangzeb made him governor of Bengal during his period and he was a maternal uncle of  Aurangzeb.

QUESTION: 9

Which statement is incorrect?

Solution:

Because they were credited by bringing Hindu rule again in India and hardly fought against  mughals. when mughals are in peak. they had unity, hardworking nature and mostly motivated by their senapathis, and kings.

QUESTION: 10

Why was the Mughal dynasty plagued by a civil war everytime a ruler died?

Solution:

The correct option is B.
In the absence of a fixed rule for succession, the empire was always plagued after the death of a King by a civil war between the princes resulting in loss of life and property and of capable military commanders. After Bahadur Shah's reign came a long list of weak, worthless and luxury-loving Kings.

QUESTION: 11

What was the major weakness of the Mughal nobilityduring the 18th century?

Solution:
QUESTION: 12

What is incorrect about jagirs in the 18th centruy?

Solution:

The correct answer is A as the incorrect statement about jangirs was that their income has increased.

QUESTION: 13

What is true about the Mughal army in the 18th century?

Solution:

During the eighteenth century, the Mughal army lacked discipline and fighting morale. Lack of finance made it difficult to maintain a large army. Its soldiers and officers were not paid for months, and, since they were mere mercenaries, they were constantly disaffected and often verged on a mutiny.

QUESTION: 14

The most important consequence of the decline of the Mughal Empire was

Solution:
QUESTION: 15

Nizam-ul-Mulk played a leading role in the otherthrow of the Saiyyid borthers. He was suitably rewarded with the viceroyalty of Deccan by

Solution:
QUESTION: 16

From 1722 to 1724, what appointment was held by Nizam-ul-Mulk in the Mughal Empire?

Solution:
QUESTION: 17

The Carnatic was one of the subahs of the Mughal Deccan. It came under the authority of

Solution:
QUESTION: 18

Which of the foilowing pairs were nawabs of Carnatic?

Solution:
QUESTION: 19

Which ruler of Bengal was the first to assert independence?

Solution:
QUESTION: 20

After Aurangzeb’s death, Bengal soon became an independent viceroyalty for all practical purposes under

Solution:
QUESTION: 21

Ar ra nge f o ll owin g ru le rs o f B e ngal chronologically:

I. Alivardi Khan

II. Shuja-ud-din

III. Haidar Jang

IV. Murshid Quli Khan

Solution:
QUESTION: 22

Which of the following was made Governor of Bengal in 1717 by the Mughal emperor, Farrukh Siyar?

Solution:
QUESTION: 23

The three major uprisings led by Sitaram Ray, Udai Narayan and Ghulam Muhammad, occured during the reign of

Solution:

Murshid Quli Khan was made Diwan of Bengal by Aurangzeb and  Governor of Bengal in 1717, soon became its ruler in true sense.

Though virtually independent, Murshid and his successors sent revenue to Mughal emperor regularly.

The only three major uprisings during his rule were: first by Sitaram Ray, Udai Narayan and Ghulam Muhammad, and then by Shujat Khan, and finally by Najat Khan.

QUESTION: 24

A ruler of Bengal made Hindu zamindars and mahajansrevenue farmers. He thus laid the foundations of a new landed aristocracy in Bengal. Identify him

Solution:
QUESTION: 25

Which ruler of Bengal did not permit the English and the French to fortify their factories in Calcutta and Chandernagar?

Solution:
QUESTION: 26

Which ruler of Bengal had to cede Orissa to the Marathas?

Solution:
QUESTION: 27

 What is true about the Bengal nawabs?

Solution:

The correct answer is D as none of the given options are true about bengal nawabs.
 

QUESTION: 28

The autonomous kingdom of Avadh was founded by

Solution:
QUESTION: 29

Who remarked “The Avadh chiefs were capable of creating a distrubance in the twinkling of an eye and were more dangerous than the Marathas of the Deccan”?

Solution:
QUESTION: 30

A fresh revenue settlement was carried out in 1723 by

Solution: