Test: The Delhi Sultanate - 1


30 Questions MCQ Test History for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: The Delhi Sultanate - 1


Description
This mock test of Test: The Delhi Sultanate - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for UPSC Test: The Delhi Sultanate - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: The Delhi Sultanate - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: The Delhi Sultanate - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: The Delhi Sultanate - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The first Muslim incursion on Deccan occurred during the reign of

Solution:

The First Muslim incursion on the deccan occurred during the reign of Jalaluddin Khalji. Jalal-ud-din Khalji (r. 1290-1296; died 19 July 1296) was the founder and first Sultan of the Khalji dynasty that ruled the Delhi Sultanate from 1290 to 1320.

QUESTION: 2

The first sultan of Delhi who strove to make monarchy hereditary was:

Solution:

Balban adopted a policy of consolidation rather than expansion. He was the 1st sultan who strive to make monarchy hereditary. Balban provided the Sultanate with an iron-willed ruler who aimed at consolidating the hinterlands.

QUESTION: 3

Which of the following is correct?

Solution:

The correct option is D.
All the following are correct.

QUESTION: 4

Which of the following causes was responsible for the failure of the department of agriculture (Diwan-i-Kohi) created by Muhammad-binTughlaq?

Solution:

The correct option is D.
Muhammad bin Tughlaq pursued a harsh taxation policy at the start as a result of which agricultural production suffered. To increase production and bring more land under cultivation, he appointed an official called Diwan-i-amir-i-Koh and tasked him to bring under cultivation a 100*100 sq km area. The scheme failed due to low fertility of soil, corruption, embezzlement of funds, bad management and lack of attention from the Sultan.
 

QUESTION: 5

Who among the following sultans of Delhi first recruited foreigners as his officers but later threw open all highest offices to all classes of Indians, the only qualification being the merit of the persons?

Solution:

The correct option is A.
In 1327, Tughluq ordered to move his capital from Delhi to Daulatabad (in present-day Maharashtra) in the Deccan region of India. Muhammad bin Tughlaq himself had spent a number of years as a prince on campaign in the southern states during the reign of his father. Daulatabad was also situated at a central place so the administration of both the north and the south could be possible.

QUESTION: 6

Who issued the ordinance, “There should be left only so much to the Hindus that neither on the one hand should they become intoxicated on account of their wealth, nor on the other should they become so destitute as to leave their lands and cultivation in despair”?

Solution:

Ghiasuddin Tughlaq issued the ordinance, “There should be left only so much to the Hindus that neither on the one hand should they become intoxicated on account of their wealth, nor on the other should they become so destitute as to leave their lands and cultivation in despair”.

QUESTION: 7

Which one of the following kings inscribed on his coins that, “Sovereignty is not conferred upon every man but is placed on the elect”?

Solution:

Muhammad Tughluq believed that he was the shadow of God. Some of the inscriptions on his coins read as “Sovereignty is not conferred upon every man, but is placed on the elect.” “He who obeys the Sultan truly obeys God.” “The Sultan is the shadow of God” and “God is the supporter of the Sultan.” He dropped all references to the Khalifa.

QUESTION: 8

What was the name of the sultan of Delhi, who established an employment bureau, a charity bureau (Diwan-i-Khairat) and a charitable hospital (Diwan-i-insha)?

Solution:

Firoz Shah Tughlaq took a number of significant steps during his reign. He set up employment bureau, marriage bureau, built public hospitals. He also set up a department of public works which repaired old monuments and build new ones. Many new cities like Firozpur, Hissar-i-Firoza among others were built during his reign. He also established a charity department called Diwan-i-Khairat. A water clock and a sun clock were also constructed during his reigon.

QUESTION: 9

Which of the following is correct?

Solution:

D is the correct option.Firuz Tughlaq prosecuted the Shias and their religious books were publicly burnt- A repressive policy was initiated towards Shia Muslims during the reign of Firoz Tughlaq. 27 Their religious texts were burnt publicly and their recruitment in government jobs was debarred. A number of Shia leaders were put to death. He prosecuted the Mahdis. He also prosecuted the Karmathians and Islamic Shias.

QUESTION: 10

Who ordered the judicial functionaries to complete census registers for the various quarters of Delhi?

Solution:

A is the correct option. Muhammad Tughlaq
Only one instance is reported regarding the record of population. When Muhammad Tughlaq decided to give relief to the people of Delhi, he ordered the judicial functionaries to compile census registers of the various quarters of the capital city.

QUESTION: 11

Which of the south Indian states Ala-ud-din Khalji annexed to his north Indian empire?

Solution:

The correct answer is B as the DEVAGIRI is one of the  south Indian states Ala-ud-din Khalji annexed to his north Indian empire.

QUESTION: 12

During whose reign Chingiz Khan, the Mongol invader, appeared on the North-West border of India?

Solution:

The correct answer is B as Mongol leader Genghis Khan rose from humble beginnings to establish the largest land empire in history. He was the founder and first Great Khan of the Mongol Empire. The Mongol Empire launched several invasions into the Indian subcontinent from 1221 to 1327. 

QUESTION: 13

Muhammad-bin-Tughlaq issued token currency.Which one of the following metals was used by him for issuing the token currency?

Solution:

The correct option is B.
Muhammad bin Tughluq was the Sultan of Delhi from 1325 to 1351. In 1330, after his failed expedition to Deogiri, he issued token currency, that is coins of brass and copper were minted whose value was equal to that of gold and silver coins.

QUESTION: 14

Three types of coins of the Sultanate-Tanka, Shashgani and Jital - were made respectively of

Solution:

Tanka was a silver coin. Tanka
Shashgani was a silver coin 
 Jital was a copper coin.
Hence the correct answer is option (A)

QUESTION: 15

A sultan of Delhi who received an embassy from the Mongol monarch of China, for seeking his permission to visit certain Buddhist temples, was

Solution:

C is the correct option.Muhammad bin Tughluq was the Sultan of Delhi from 1325 to 1351. He was the eldest son of Ghiyas -ud -Din -Tughlaq, the founder of the Tughluq dynasty. He received an embassy from the Mongol monarch of China, for seeking his permission to visit certain Buddhist temples.

QUESTION: 16

Which of the following sultans wrote his autobiography?

Solution:

The correct option is A.
After his demise the nobles and specialists at the court chose Muhammad's cousin Firoz ShahTughlaq as the following Sultan, in 1351. He wrote his autobiography called Futuhat-e-firozshahi.

QUESTION: 17

Who among the following rulers was the first to order a huge bell to be hung at the gate of his palace so that an aggrieved person could ring it at any time?

Solution:

D is the correct option.Balban was the first to order a huge bell to be hung at the gate of his palace so that an aggrieved person could ring it at any time.

QUESTION: 18

Who among the following sultans of Delhi put the Ulema on the same footing as other employees of the state?

Solution:

The correct option is D.

Muhammad-bin-Tughlaq  put the Ulema on the same footing as other employees of the state.

QUESTION: 19

Who was the first sultan of Delhi to emphasize the divinity of the king?

Solution:
QUESTION: 20

Which one of the following kings remodelled the coinage and issued new coins - a new gold piece ‘Dinar’ weighing 200 grains and a silver coin ‘Adali’ with a weight of 140 grains? (These new coins were designed to be equal to the altered values of the precious metals).

Solution:
QUESTION: 21

Who introduced the famous Persian festival “Nauroz”?

Solution:

C is the correct option.Nauroz is the Iranian and Persian New Year; it is the first day of spring, this festival was introduced by Ghiyas ud din Balban. Later on, Mughal Emperor Aurangzeb abolished the celebration of Nauroz.

QUESTION: 22

“My kingdom is diseased, and no treatment cures it. The physician cures the headache, and fever follows; he strives to allay the fever, something else supervenes. So in my kingdom disorders have broken out; if I suppress them in one place they appear in another, if I allay them in one district another district becomes disturbed.” Who said this?

Solution:

The correct answer is D as Firuz Tughlaq
Said these lines as was a Muslim ruler of the Tughlaq dynasty, who reigned over the Sultanate of Delhi from 1351 to 1388.
 

QUESTION: 23

Who was appointed as the envoy of Muhammad-bin-Tughlaq in the court of the Chinese emperor?

Solution:
QUESTION: 24

Who wrote, “The Hindus believe that there is no country but theirs, no nation like theirs, no king like theirs, no religion like theirs, no science like thiers?”

Solution:

A is the correct option.Al-beruni
Abu Rayhan al-Biruni was an Iranian scholar and polymath during the Islamic Golden Age. He has been variously called as the "founder of Indology", "Father of Comparative Religion", "Father of modern geodesy", and the first anthropologist. 

QUESTION: 25

Who ordered his name to be removed from the Khutba and the coins, in the later part of his reign, and instead inscribed that of Khalifa?

Solution:

Muhammad-bin-Tughlaq ordered his name to be removed from the Khutba and the coins, in the later part of his reign, and instead inscribed that of Khalifa.

QUESTION: 26

Which of the following Sultans of Delhi regarded himself as the Caliph?

Solution:

The correct option is B.
The Delhi Sultanate – The Khilji Dynasty: Qutb-ud-din Mubarak Shah Khilji was the third and last ruler of the Khilji dynasty . He was the only ruler who assumed the title of Caliph himself.

QUESTION: 27

Which one of the following kings gave up the earlier policy of maintaining a standing army and organised his army on feudal basis reviving the system of Jagirs?

Solution:

It was Firuz Tughlaq who gave up the earlier policy of maintaining a standing army and later organised his army on feudal basis reviving the system of Jagirs.

QUESTION: 28

Who said that, “The Hindus do not pay much attention to the historical order of things, they are very careless in relating the chronological succession of things, and when they are pressed for information and are at a loss not knowing what to say, `they invariably take to tale-telling?”

Solution:
QUESTION: 29

Who said, “I do not know whether this is lawful or not; whether I think to be for the good of the state or opportune for the emergency, that I decree”?

Solution:

Ala-ud-Din  had a theory on kingship. 
Ala-ud-Din maintained that the Sultan was God’s representative on earth. Ala-ud-Din’s theory of kingship may be explained in the words of historian, Ashraf,

“The Sultan of Delhi was in theory an unlimited despot, bound by no law, subject to no material check, and guided by no will except his own.”

Ala-ud-Din used to say, “I do not know whether this is lawful or unlawful, whatever I think to be for the good of the state or suitable for the emergency, that I decree and as for what may happen to me on the approaching Day of Judgement that 1 know not.”

QUESTION: 30

During whose reign did Tamerlane (Timur) invade India and sack Delhi?

Solution:

During the reign of Nasir-ud-din-Mahmud, Tamerlane (Timur) invaded India and sack Delhi. The battle took place on 17 December 1398. Sultan Nasir-ud-Din Mahmud Shah Tughluq and the army of Mallu Iqbal had war elephants armored with chain mail and poison on their tusks. As his Tatar forces were afraid of the elephants, Timur ordered his men to dig a trench in front of their positions. Timur then loaded his camels with as much wood and hay as they could carry. When the war elephants charged, Timur set the hay on fire and prodded the camels with iron sticks, causing them to charge at the elephants howling in pain: Timur had understood that elephants were easily panicked. Faced with the strange spectacle of camels flying straight at them with flames leaping from their backs, the elephants turned around and stampeded back toward their own lines. Timur capitalized on the subsequent disruption in the forces of Nasir-ud-Din Mahmud Shah Tughluq, securing an easy victory. Nasir-ud-Din Mahmud Shah Tughluq fled with remnants of his forces. Delhi was sacked and left in ruins. Before the battle for Delhi, Timur executed 100,000 captives.

Similar Content

Related tests