Test: The End Of Bipolarity


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: The End Of Bipolarity


Description
This mock test of Test: The End Of Bipolarity for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: The End Of Bipolarity (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: The End Of Bipolarity quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: The End Of Bipolarity exercise for a better result in the exam. You can find other Test: The End Of Bipolarity extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The country that gave the aid and technical assistance for steel plants in India is

Solution:

Soviet gave aid and technical assistance for steel plants like Bhilai, Bokaro and Vishakhapatnam in India during the 1960s and 1970s.

QUESTION: 2

The most severe conflict took place in the Balkan republics of…

Solution:

The most severe conflict took place in the Balkan republics of Yugoslavia. After 1991, it broke apart with several provinces like Croatia, Slovenia and Bosnia and Herzegovina declaring independence.

QUESTION: 3

The Soviet Union invaded Afghanistan in the year

Solution:

In the arms race, the Soviet Union managed to match the US from time to time, but at great cost. The Soviet Union lagged behind the west in technology and most importantly, in fulfilling the political aspirations of citizens. The Soviet invasion of Afghanistan in 1979 further weakened the system. Soviet economy became stagnant.

QUESTION: 4

Which was the first Soviet Republic to declare its independence from Soviet Russia?

Solution:

In March 1990, Lithuania became the first of the 15 Soviet republics to declare its independence.

QUESTION: 5

The Chechens are

Solution:

The Chechens are a largely Muslim ethnic group that has lived for centuries in the mountainous Caucasus region.

QUESTION: 6

When did the Soviet Union collapse?

Solution:

In December 1991, Second World the Soviet Union collapsed.

QUESTION: 7

Bolshevik Communist party was founded by

Solution:

Vladimir Ilyich Lenin was the founder of Bolshevik Communist Party and led it for the Russian Revolution 1917 and for the foundation of USSR.

QUESTION: 8

The Russian Revolution in 1917 was led by

Solution:

Vladimir Ilyich Lenin, the leader of Bolshevik Communist Party, led the Revolution of 1917. He was the founder head of the USSR.

QUESTION: 9

The USSR came into being after the Socialist Revolution in Russia in the year

Solution:

The revolution was inspired by the ideals of socialism, as opposed to capitalism and the need for an egalitarian society.

QUESTION: 10

The Berlin wall fall in _________.

Solution:

The Berlin wall which was built at the time of the Cold war, was toppled by the German people in 1989 and ultimately East and West Germay became unified.

Related tests