Test: The French Revolution (Hard)


20 Questions MCQ Test Additional Documents & Tests for Class 9 | Test: The French Revolution (Hard)


Description
Attempt Test: The French Revolution (Hard) | 20 questions in 20 minutes | Mock test for Class 9 preparation | Free important questions MCQ to study Additional Documents & Tests for Class 9 for Class 9 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

What was the Marseillaise?

Solution: "La Marseillaise" is the national anthem of France. The song was written in 1792 by Claude Joseph Rouget de Lisle in Strasbourg after the declaration of war by France against Austria, and was originally titled "Chant de Guerre pour l'Armée du Rhin".

QUESTION: 2

Who started the Reign of Terror?

Solution: The Reign of Terror refers to the violent period during The French Revolution from 1793-1794 when the Radicals led by Maxi mi lien Robespierre were running the Govt. During this period, thousands of people suspected of being disloyal to the Revolution were arrested and executed.

QUESTION: 3

Which of the following is true about Bastille Storming?

Solution: It was used as a state prison by the kings of France. Bastille was a symbol of absolute monarchy, social inequality and injustice.

QUESTION: 4

All of the following describe how Napoleon Bonaparte gained and maintained power in Europe except

Solution: Napoleon returned to France and led a coup d'etat means overthrowing the government, not necessarily through violence. Shortly afterwards, a plebiscite (a direct electorate vote) was held, and Napoleon was Emperor of France. He used force to dominate affairs in France and Europe. He also made his close relatives and friends administer the conquered states like Joseph Bonaparte in Spain and many more.

QUESTION: 5

In which year did the National Assembly vote to declare war against Prussia and Austria?

Solution: King Louis XVI was overthrown by the people of France and European countries were eyeing on France as they didn't want war fever to spread to their nation. Meanwhile, the French people wanted to wage war as they believed that the new government would be overthrown by foreign powers, leading to an old regime. Thus they waged war against Prussia and Austria on 20 April 1792.

QUESTION: 6

Political________ became an important rallying point in France for people who wished to

discuss government policies and plan their own form and action.

Solution: Political Clubs were the place people discussed politics and about the government. The two famous clubs in France were Jacobins and Girondins.

QUESTION: 7

Find out the one, which is not related to the French Revolution.

Solution: On May 5, 1789, the meeting of the estate general was called by Louis XVI to pass his proposals to increase taxes. On June 20, the Third Estate met in an indoor tennis court and took the so-called Tennis Court Oath vowing not to disperse until constitutional reform had been achieved. On July 14 a popular insurgency occurred when revolutionaries stormed the Bastille fortress to secure gunpowder and weapons. The glorious revolution took place in England in 1688.

QUESTION: 8

The French society was divided into estates.

Solution:

QUESTION: 9

The members of the third estate declared themselves as

Solution: Louis XVI called the Estates-GeneralGeneral's meeting to pass his proposals to increase taxes on 5th May 1789. The third estate members demanded individual voting right, where each member would have one vote. But their proposal was rejected by the king; therefore, on 20th June, the third estate representatives assembled in the hall of an indoor tennis court in the grounds of Versailles where they declared themselves a National Assembly.

QUESTION: 10

The two Indians who responded to the ideas of liberty and equality as endorsed by the French Revolution were

Solution: Tipu Sultan and Rammohan Roy responded to the ideas of liberty and equality as endorsed by the French Revolution. These two Indian leaders were inspired by the ideals of nationalism and social equality of the french revolution. They were also inspired by democratic rights and the right to liberty of the french revolution.

QUESTION: 11

____was a former convent in Paris.

Solution:
QUESTION: 12

When did the Jacobins storm the Palace of the Tuileries?

Solution: The Legislative Assembly and King Louis XVI's official residence were known as Tuileries' Palace. Similar to the attack of Bastilles, the Jacobins stormed the palace on August 10, 1792.

QUESTION: 13

Find out the one, which is not related to the French Revolution.

Solution: On May 5, 1789, the meeting of the estate general was called by Louis XVI to pass his proposals to increase taxes. On June 20, the Third Estate met in an indoor tennis court and took the so-called Tennis Court Oath vowing not to disperse until constitutional reform had been achieved. On July 14 a popular insurgency occurred when revolutionaries stormed the Bastille fortress to secure gunpowder and weapons. The glorious revolution took place in England in 1688.

QUESTION: 14

Which of the following was a factor in the rise of Napoleon?

Solution: Soon after the French Revolution, France was politically unstable. There were a series of events which made Napoleon become the Emperor of France.

QUESTION: 15

Which leader was convicted by the court in July 1794, arrested and sent to the guillotine (beheaded)?

Solution: Robespierre, the leader of the Jacobin club, followed a policy of strict control and punishment. He arrested, imprisoned and then tried all the people he saw as enemies of the republic. Robespierre implemented his policies so strictly that even his supporters wanted him to relax the policies. Finally, he was convicted by a court in July 1794, arrested and sent to the guillotine.

QUESTION: 16

Whose name is associated with the reign of terror?

Solution: The period from 1793 to 1794 is referred to as the Reign of Terror. Robespierre followed a policy of severe control and punishment.

QUESTION: 17

Who started the Reign of Terror?

Solution: The Reign of Terror refers to the violent period during The French Revolution from 1793-1794 when the Radicals led by Maxi mi lien Robespierre were running the Govt. During this period, thousands of people suspected of being disloyal to the Revolution were arrested and executed.

QUESTION: 18

The National Assembly of France voted in April 1792, to declare war against

Solution: The National Assembly of France voted in April 1792, to declare war against Prussia and Austria. Thousands of volunteers thronged from the provinces to join the army. They saw this as a war of the people against kings and aristocracies all over Europe. The revolutionary wars brought losses and economic difficulties to the people. Large sections of the population were convinced that the revolution had to be carried further, as the Constitution of 1791 gave political rights only to society's richer sections.

QUESTION: 19

Why did the Jacobins call themselves 'Sans-Culottes?

Solution: The Jacobins call themselves 'Sans-Culottes' because they wanted to distinguish themselves from the aristocracy. The sans-culottes were the working-class people of Paris and other cities who participated in the French Revolution's great movement.

QUESTION: 20

What was the tax on salt that was paid by the French people called?

In France, the gabelle was originally an indirect tax applied to agricultural and industrial commodities, such as bedsheets, wheat, spices, and wine. However, from the 14th century onward, the gabelle was limited and solely referred to the French crown's salt taxation.

Solution:
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code