Test: The Great Indian Desert- 2


10 Questions MCQ Test Social Studies for Class 4 | Test: The Great Indian Desert- 2


Description
Attempt Test: The Great Indian Desert- 2 | 10 questions in 15 minutes | Mock test for Class 4 preparation | Free important questions MCQ to study Social Studies for Class 4 for Class 4 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

The Thar Desert is mainly found in the state marked as -

Solution:
  • Thar Desert, also called Great Indian Desert, arid region of rolling sand hills on the Indian subcontinent.
  • It is located partly in Rajasthan state, northwestern India, and partly in Punjab and Sindh (Sind) provinces, eastern Pakistan.
QUESTION: 2

Which among these is known as the 'Pink City'?

Solution:

Jaipur has been popularized with the name of Pink City because of the color of the stone exclusively used for the construction of all the structures.

QUESTION: 3

This evergreen tree found in the Thar Desert produces gum. The name of this tree is _______

Solution:
  • Khejri plant produces gum, which is obtained during May and June.
  • The bark of the tree is dry, acrid, bitter with a sharp taste; cooling anathematic; tonic, cures leprosy, dysentery, bronchitis, asthma, leucoderma, piles and tremors of the muscles.
  • The smoke of the leaves is good for eye troubles.
QUESTION: 4

Which of these statements is correct?

Solution:
  • Camels are called ships of the desert because they carry very big loads from one side of the desert to the other.
  • Dromedary camels can carry over two hundred kilograms on their backs.
  • Camels walk four kilometers per hour through the hot desert.
  • Camels do need water, but they save it for long trips.
QUESTION: 5

Who am I?

Solution:
  • The spiny-tailed lizard, or 'Spiny' as we fondly call it, is another fascinating creature from the Thar Desert.
  • This diurnal, ground-dwelling reptile is the only herbivorous lizard species currently known from the Indian subcontinent.
QUESTION: 6

The river that irrigates some parts of the Thar region is:

Solution:
  • The Chambal is a geographical and cultural region in north-central India.
  • It lies along the Chambal and Yamuna river valleys, in southeastern Rajasthan, southwestern Uttar Pradesh and northern Madhya Pradesh.
QUESTION: 7

A popular hill station in Rajasthan is:

Solution:

Mount Abu is the only Hill Station in the State of Rajasthan. It's well connected by road. Nearest Rail Station is Abu Road.

QUESTION: 8

Guess the state bird of Rajasthan.

Solution:

Godawan or Great Indian Bustard is the official state bird of Rajasthan.

QUESTION: 9

The Thar Desert lies on the _________ of the Aravalli Range.

Solution:

The Indian Desert is located North-West of the Aravalli hills lies the Great Indian desert.

QUESTION: 10

The Thar Desert is bounded on the south by the _________.

Solution:

The Thar Desert is bounded on the northwest by the Sutlej River, on the east by the Aravalli Range, on the south by the salt marsh known as the Rann of Kachchh (parts of which are sometimes included in the Thar), and on the west by the Indus River.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Similar Content

Related tests