Test: The Living Organisms And Their Surroundings - 3


20 Questions MCQ Test Science Class 6 | Test: The Living Organisms And Their Surroundings - 3


Description
This mock test of Test: The Living Organisms And Their Surroundings - 3 for Class 6 helps you for every Class 6 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 6 Test: The Living Organisms And Their Surroundings - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: The Living Organisms And Their Surroundings - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 6 students definitely take this Test: The Living Organisms And Their Surroundings - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: The Living Organisms And Their Surroundings - 3 extra questions, long questions & short questions for Class 6 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

How does a chameleon protect itself from its enemies?

Solution:

Animals have their own special characteristics to protect themselves from enemies and from danger. Chameleon protect itself from enemies by changing the colour of the body.

QUESTION: 2

What does the figure given below represent? 

 

Solution:

The figure represents the interdependence between plants and animals. Animals depend on plants for food and oxygen. Plants depend on animals for carbon dioxide.

QUESTION: 3

Which statements are true about the tree in hilly areas?

Solution:

Trees found on the mountain are normally cone shaped and have sloping branches. The leaves of some of these trees are needle-like. This helps the rainwater and snow to slide off easily.

QUESTION: 4

The plant in the given figure responds to 

 

Solution:

Basic needs required for a plant to grow are air, water and sunlight. It prepares its food in the presence of sunlight. Its shoot system or stem respond to light and bends towards the direction of sunlight.

QUESTION: 5

Which is the major component of the living environment?

Solution:

Trees are the major components of the living environment.

QUESTION: 6

The following is a list of some plants and the habitat in which they live. Which option is mismatched?

Solution:

Cactus plants grow in deserts.

QUESTION: 7

Which term means 'Adjustment to environment?

Solution:

Adjusting to environment is called an adaptation.

QUESTION: 8

Which option is not an adaptation of animals living in polar regions?

Solution:

Thin skin and scales are the features not suited for tropical regions.

QUESTION: 9

Which of these 4 help polar bears adapt to live in extreme cold climate?

Solution:

The white fur helps the polar bear to conserve heat and white surfaces are poor radiators of heat. Fat stored under its skin provides insulation against heat loss thus helping the animal to survive in the extreme cold conditions in the arctic region.

QUESTION: 10

Which characteristics protect an animal against cold weather?
(i) Thin skin.
(ii) Thick skin.
(iii) Thick layer of fat under the skin.

Solution:

To protect themselves from extreme cold, some animals like penguins have thick skin and a thick layer of fat under their skin.

QUESTION: 11

Which adaptation helps the camel to survive in hot and dry desert?

Solution:

Camel is called the' ship of the desert'. It is used for transportation. It stores reserve food in the form of fat in its hump for future use.

QUESTION: 12

Which option is related to the function of scaly skin of snakes?

Solution:

The scales enable it by wriggling its body to gain a grip on moist surfaces.

QUESTION: 13

Environment consists of which of the following things?

Solution:

The environment consists of both living organisms (plants and animals) and non-living substances (abiotic components).

QUESTION: 14

Which of the following is represented by "X" in the figure given below? 

 

Solution:

Terrestrial ecosystem includes those organisms which live on land. It is classified into three types ? Forest ecosystem. Grassland ecosystem and Desert ecosystem.

QUESTION: 15

Which characteristic of living things is also shown by a car?

Solution:

A car moves by the combustion of fuel and thereby it gets energy.

QUESTION: 16

Which pair has not been correctly paired?

Solution:

Whale is an aquatic animal that lives and breeds in oceans.

QUESTION: 17

Which of the following is an abiotic component of habitat?

Solution:

All non-living things such as soil, water, sunlight, temperature etc. are abiotic component of an habitat. Tulsi, snail and bacteria are living components of an habitat.

QUESTION: 18

In which habitat, animals with thick fur are most likely to be found?

Solution:

Mountains usually have trees that cools the environment. Hence, the animals with thick fur are most likely to be found in mountains, fur insulate the body and keeps the body warm.

QUESTION: 19

Which organism depends on abiotic components for food?

Solution:

Plants depend on abiotic components for food. They use carbon dioxide, water and sunlight for preparing food by photo-synthesis.

QUESTION: 20

Which part of a camel will shrink in size when there is no food for a long time and retain its size when food is available?

Solution:

The hump of a camel stores food, which provides it energy during food shortage. Hence, when there is no food for a long time, the hump will shrink in size and will retain its size when food is available.