Test: The Making of National Movement (1870-1947)


10 Questions MCQ Test History(Prelims) by UPSC Toppers | Test: The Making of National Movement (1870-1947)


Description
Attempt Test: The Making of National Movement (1870-1947) | 10 questions in 10 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study History(Prelims) by UPSC Toppers for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Identify this great personality who coined the slogan: "Freedom is my birthright and I shall have it"

Solution:
  • Bal Gangadhar Tilak, born Keshav Gangadhar Tilak, was an Indian nationalist, teacher, and independence activist.
  • Tilak was one of the first and strongest advocates of Swaraj ("self-rule") and a strong radical in Indian consciousness.
  • He is known for his quote in Marathi: "Swarajya is my birthright and I shall have it!"
QUESTION: 2

From the following list of the names of the leaders, who did not belong to the trio- Lal-Bal-Pal?

Solution:

Lal Bal Pal (Lala Lajpat Rai, Bal Gangadhar Tilak, and Bipin Chandra Pal)

  • They were a triumvirate of assertive nationalists in British-ruled India in the early 20th century, from 1906 to 1918.
  • They advocated the Swadeshi movement involving the boycott of all imported items and the use of Indian-made goods in 1907 during the anti-Partition agitation in Bengal which began in 1905.
QUESTION: 3

Name the Viceroy who was responsible for partitioning Bengal in 1905?

Solution:

The Partition of Bengal was the decision of separating eastern parts of Bengal from the rest of Bengal.
It was announced on 19 July 1905 by the Viceroy of India, Lord Curzon. 
On October 16, 1905, the partition formally came into force.

QUESTION: 4

Unless British control over the resources of India and its people was ended, India could not be for Indians. So the first and foremost task of every Indian was to fight against foreign rule till it was rooted out. The British began to take action. When was the Arms Act (that disallowed Indians from possessing arms) passed?

Solution:

Lord Lytton passed the Arms Act 1878 that prohibited Indians from carrying weapons of any kind without licenses.

QUESTION: 5

A list of leaders are given below, identify the leader who is NOT considered as a Moderate but a Radical.

Solution:

Aurobindo Ghose, better known as Sri Aurobindo is known to the entire world as a great scholar, a national leader and a spiritual guru.

He attained his basic as well as higher education from the United Kingdom. His literary excellence had been exemplary and brought him innumerable acclaims.

QUESTION: 6

Name the Marathi newspaper edited by Balgangadhar Tilak criticizing the British rule.

Solution:

Kesari is a Marathi newspaper that was founded in 1881 by Lokmanya Bal Gangadhar Tilak, a prominent leader of the Indian Independence movement.

QUESTION: 7

In 16 October 1905, how was Bengal partitioned as:

Solution:

The partition of Bengal was the Britishers' Divide and Rule policy.
The east and west sides were different in religions so it is easy to use by Lord Curzon to divide them.

QUESTION: 8

Name the movement launched following the Partition of Bengal.

Solution:

The Swadeshi movement was launched following the partition of Bengal

It was an economic strategy aimed at removing the British Empire from power and improving economic conditions in India by following the principles of swadeshi which had some success.

QUESTION: 9

Some important features of the Swadeshi Movement are given below. Pick out the one that is not applicable to the Swadeshi Movement.

Solution:

The English language is a symbol of the imperial government.
Hence, the swadeshi moment doesn't stress its use. They promoted the use of Indian languages than English.

QUESTION: 10

He is a nationalist from Punjab and one of the leading members of the Radical group which was critical of the politics of petitions. He was also an active member of the Arya Samaj. Identify this great personality who fought for the freedom of India.

Solution:
  • Lala Lajpat Rai was an Indian freedom fighter. He played a pivotal role in the Indian Independence movement. He was popularly known as Punjab Kesari.
  • He was a heavyweight veteran leader of the Indian Nationalist Movement, Indian independence movement led by the Indian National Congress, Hindu reform movements, and Arya Samaj, who inspired young men of his generation and kindled the latent spirit of patriotism in their hearts with journalistic writings.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code