Test: The Mughal Empire - 2


30 Questions MCQ Test History for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: The Mughal Empire - 2


Description
This mock test of Test: The Mughal Empire - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for UPSC Test: The Mughal Empire - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: The Mughal Empire - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: The Mughal Empire - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: The Mughal Empire - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Match the following

Solution:

The correct answer is A as all the given match statements are true in option A.

QUESTION: 2

The dual rank of ‘Zat’ and ‘Sawar’ was for the first time mentioned in which of the following contemporary sources?

Solution:

The correct answer is option (B), Akbar Namah. During later years of his reign, Akbar introduced the rank of ‘Zat’ and ‘Sawar’ in the Mansabdari system. Different views have been expressed regarding these terms. According to Blochmann, every mansabdar had to maintain as many soldiers as were indicated by his rank of Zat’ while the rank of ‘sawar’ indicated the number of horsemen among them. Irvin expressed the view that Zat indicated the actual number of cavalry under a mansabdar besides other soldiers while sawar was an additional honour.

QUESTION: 3

In which language did Babur wrote his memoirs, called “Tuzuk-i-Baburi”?

Solution:

Tuzuk-i-Baburi (Baburanamah) is the autobiography of Zahiruddin Muhammad babur, the founder of the Mughal empire in India. Babur wrote it in Turkish language; Mughal imperial officer Abdur Rahim Khan Khan-i-Khanan, son of Bairam Khan Khan-i-Khanan, translated it into Persian.

QUESTION: 4

During the reign of which great Mughal was tobacco introduced in India?

Solution:

Akbar (Abu'l-Fath Jalal ud-din Muhammad Akbar, 15 October 1542 – 1605) was the third Mughal Emperor. He was born in Umerkot, India. He was the son of Emperor Humayun. He became emperor at age 13. He is considered to be one of the greatest rulers of India. He was known as much for his inclusive leadership style as for his war mongering. He began a time of religious tolerance and appreciation for the arts. Akbar had great respect for the Rajputs.He realised that with their support, he could consolidate his empire.

Tobacco in India is introduced by Portuguese during the reign of Akbar.

Jahangir prohibited/banned the use of tobacco.

QUESTION: 5

Who among the following murdered Abul Fazl, the official historian of Akbar, at the instigation of Prince Salim in 1602?

Solution:

Abu'l Fazl was assassinated while he was returning from the Deccan by Vir Singh Bundela (who later became the ruler of Orchha) between Sarai Vir and Antri (near Narwar) in a plot contrived by Akbar's eldest son Prince Salim (who later became the Emperor Jahangir)[16] in 1602, because Abu'l Fazl was known to oppose the accession of Prince Salim to the throne. His severed head was sent to Salim at Allahabad. Abu'l Fazl was buried at Antri.[17][18] Abu'l Fazl's son Shaikh Afzal Khan (29 December 1571 – 1613) was later appointed governor of Bihar in 1608 by Jahangir.

QUESTION: 6

Which great Mughal is credited with prohibiting ‘Sati’ unless the widow herself, of her own free will, persistently desired it?

Solution:

Firstly, the sati system was banned by the Humayun emperor but strict laws were not implemented. Afterwards, the sati system was banned by Akbar with law enforcement.

QUESTION: 7

‘Jagir’ of the Mughals is equal to which of the following Sultanate period?

Solution:

A jagir, also spelled as jageer, was a type of feudal land grant in the Indian subcontinent at the foundation of its Jagirdar (Zamindar) system.
Iqta means land or land revenue assigned to an individual on certain conditions. The holders of these Iqtas were the trustful agents of the Sultan. There were two kinds of Iqtas viz. Large Iqtas and Small Iqtas.

QUESTION: 8

Who wrote the history of Aurangazeb’s reign in total secrecy because of the emperor’s oppositon to it?

Solution:

The correct answer is option (A). During Aurangzeb's reign, Muntakhab-ul-Lubab was written by Khafi Khan, a historical writer. The book covers the history of Mughal period till the reign of Mughal emperor Aurangzeb.

QUESTION: 9

What is the correct sequence of the following battles?

I. Battlee of Haldighati
II. Battle of Chausa
III. Battle of Samel
IV. Second Battle of the Panipat
V. Battle of Bilgram

Solution:

The correct answer is B as the correct sequence of the battles is B

QUESTION: 10

What is the correct chronology of the following events of Akbar’s reign?

I. Abolition of Pilgrim tax
II. Abolition of Jaziya
III. Introduction of Dagh
IV. Issue of Mahjar
V. Proclamation of Tauhit-i-Ilahi

Solution:
QUESTION: 11

Which of the following were French visitors to the Mughal empire all of whom were in India in 1666?

I. Tavernier
II. Bernier
III. Thevenot
IV. Manucci

Solution:
QUESTION: 12

Mughal School of Painting is characterised by

I. Excellency in portrait-painting and colour composition.
II. Miniature paintings
III. Keen appreciation of nature
IV. Secular and materialistic
V. Courtly and aristocratic in content.

Solution:
QUESTION: 13

Pick out the two Persian master-painters who came to India with Humayun and later served under Akbar from among the following:

I. Khwaja Abdus Samad
II. Sayyid Ali Tabreji
III. Farukh Beg
IV. Tamshad

Solution:
QUESTION: 14

Which of the following concerning Bairam Khan is incorrect?

Solution:
QUESTION: 15

Which of the following reasons was not responsible for the downfall of Bairam Khan?

Solution:
QUESTION: 16

Which of the following describes the correct division of Akbar’s empire in descending order?

Solution:

The answer is option (D) as the divisions were;
Subah was the term for a province in the Mughal Empire. The word is derived from Arabic. The governor of a Subah was known as a subahdar (sometimes also referred to as a "Subah"[64]), which later became subedar to refer to an officer in the Indian Army. The subahs were established by padshah (emperor) Akbar during his administrative reforms of 1572–1580; initially, they numbered 12, but his conquests expanded the number of subahs to 15 by the end of his reign. Subahs were divided into Sarkars, or districts. Sarkars were further divided into Parganas or Mahals. His successors, most notably Aurangzeb, expanded the number of subahs further through their conquests. As the empire began to dissolve in the early 18th century, many subahs became effectively independent, or were conquered by the Marathas or the British.

QUESTION: 17

Which of the following was a measure Akbar took to establish a centralised state structure?

Solution:
QUESTION: 18

The Afghan ruler of Malwa who fought against Akbar from 1560 to 1562 A.D. was

Solution:

The correct option is B.
 Khan was defeated and killed by a coalition of Baz Bahadur, Khandesh Sultanate, and Berar Sultanate, leading to Baz Bahadur regaining Malwa for a brief period in 1562 before renewed Mughal attacks.

QUESTION: 19

Match the following

Solution:
QUESTION: 20

What was Akbar’s main objective in developing good relations with the Rajputs?

Solution:
QUESTION: 21

The first Rajput chief to surrender to Akbar was

Solution:
QUESTION: 22

During the Akbar’s time, the fortress reputed to be the most powerful in Rajasthan was

Solution:
QUESTION: 23

The Hadas remained high in Akbar’s favour without any matrimonial ties with him. They belonged to

Solution:

A is the correct option.Akbar’s marriage relations with rajpoot princes had forced him to initiate some liberal actions. No matrimonial relations were established with the Hadas of Ranthambore, yet they remained high in Akbar’s favour without any matrimonial ties with him.

QUESTION: 24

Which is/are true regarding Akbar’s main objectives in going to the Deccan?

Solution:
QUESTION: 25

Hemu, the Hindu general who led the Afghan forces against the Mughals in the Second Battle of Panipat, was the general of which of the following Sur rulers?

Solution:
QUESTION: 26

Which one of the following was not a Mughal province in the Deccan during Akbar’s reign?

Solution:

The five Deccan Sultanates were Berar, Khandesh, Ahmadnagar, Bijapur and Golconda.

QUESTION: 27

Akbar’s enlightened religious policy was based on his philosophy of Sulh-i-kul which meant

Solution:
QUESTION: 28

What was Farr-i-izadi?

Solution:
QUESTION: 29

Arrange chronologically:

I. Construction of Ibadat Khana
II. Promulgation of Din-i-Ilahi
III. Issuing of Mazharnama

Solution:

The Ibādat Khāna (House of Worship) was a meeting house built in 1575 CE by the Mughal Emperor Akbar (r. 1556–1605) at Fatehpur Sikri. 

Akbar issued Mahzarnama (or Infallibility Decree) to take all the religious matters into his own hands in 1579 AD. This made him supreme in the religious matters. He issued Mahzarnama to curb the dominance of Ulema.

"Religion of God") or Divine Faith was a syncretic religion propounded by the Mughal emperor Akbar in 1582 AD, intending to merge some of the elements of the religions of his empire, and thereby reconcile the differences that divided his subjects. This inspired him to create the Dīn-i Ilāhī in 1582.

QUESTION: 30

Match the following:

Solution:

The correct answer is B  as the correct match is given in option B .

Related tests