Test: The Northern Mountain- 1


10 Questions MCQ Test Social Studies for Class 4 | Test: The Northern Mountain- 1


Description
Attempt Test: The Northern Mountain- 1 | 10 questions in 15 minutes | Mock test for Class 4 preparation | Free important questions MCQ to study Social Studies for Class 4 for Class 4 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Which among the following is the highest range of the Himalayas?

Solution:

The Greater Himalayas, also called Higher Himalayas or Great Himalaya Range, is the highest and northernmost section of the Himalayan mountain ranges.

QUESTION: 2

How many parallel ranges do the Himalayas consist of?

Solution:

The Himalayas consist of three parallel ranges, the Greater Himalayas known as the Himadri, the Lesser Himalayas called the Himachal, and the Shivalik hills, which comprise the foothills.

QUESTION: 3

Where does the Mount Everest lie?

Solution:

Mount Everest is a peak in the Himalaya mountain range. It is located between Nepal and Tibet, an autonomous region of China.

QUESTION: 4

Which is the highest peak in the Himalayas?

Solution:

Mount Everest is Earth's highest mountain above sea level, located in the Mahalangur Himal sub-range of the Himalayas.

QUESTION: 5

Himalayas are covered with ___________.

Solution:

The mountain peaks in the Himalayas are always covered with snow as they are at a great height and the temperature is very less at that height.

QUESTION: 6

What are the thick forests of the Middle Himalaya covered with?

Solution:

The Himalayan southern slopes is where we can find dense vegetation. This because the southern slope receive very heavy rainfall resulting in the growth of dense and thick forests within this region.

QUESTION: 7

Who was the first person to climb Everest?

Solution:

Sir Edmund Hillary and Tenzing Norgay were the first people to stand atop the world's highest mountain: Mt. Everest.

QUESTION: 8

What is the other name for The outer Himalayas?

Solution:

Siwalik Range, also called Siwalik Hills or Outer Himalayas, Siwalik also spelled Shiwalik, sub-Himalayan range of the northern Indian subcontinent.

QUESTION: 9

What are the hill stations situated in The Middle Himalayas?

Solution:
  • Mahabaleshwar is a hill station in India's forested Western Ghats range, in Maharashtra.
  • Shimla, Nainital, and Darjeeling are the famous hill stations in the Middle Himalayas.
  • Lonavala and Khandala are hill stations in Maharashtra.
  • Kodaikanal and Ooty, are both famous hill stations in Tamil Nadu. 
QUESTION: 10

What is the other name for The Lesser Himalayas?

Solution:

The Himalayas consist of three parallel ranges -the Shivalik hills, which comprise the foothills, the Lesser Himalayas called the Himachal, the Greater Himalayas known as the Himadri.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code