Test: The Northern Plain- 1


10 Questions MCQ Test Social Studies for Class 4 | Test: The Northern Plain- 1


Description
Attempt Test: The Northern Plain- 1 | 10 questions in 15 minutes | Mock test for Class 4 preparation | Free important questions MCQ to study Social Studies for Class 4 for Class 4 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

The rivers Son and Ghagra are tributaries of the river

Solution:
  • Major tributaries include the Yamuna River, and part from that Ramganga, Ghagra, Gomti, Gandak, Bagmati, Burhi Gandak, and the Kosi are also the tributaries of Ganga.
  • Ganga is the transboundary river, and it flows through Bangladesh and India.
QUESTION: 2

Which of the following rivers joins Ganga from its left bank?

Solution:
  • Left Bank Tributaries of The Ganga River. These rivers originate in the Himalayas.
  • The major tributaries apart from the Yamuna, are the Ramganga, the Gomati, the Ghaghra, the Gandak, the Burhi Gandak, the Bagmati, and the Kosi.
QUESTION: 3

Which among the following regions is known as the ‘Food Bowl of India’?

Solution:
  • The Northern Plains is called the Food Bowl of India because plenty of food crops are grown here due to the presence of alluvial soil and availability of water.
  • For eg. rice, wheat, oilseeds etc.
QUESTION: 4

Jute is mainly grown in ____

Solution:

West Bengal and Bihar are the major jute growing states in the country, which accounts for about 98 percent of the country's jute area and production.

QUESTION: 5

The river Brahmaputra is known as ‘Tsangpo’ in ____

Solution:
  • It is known as the Yarlung Tsangpo River in Tibet, the Brahmaputra, Lohit, Siang, and Dihang in India, and the Jamuna in Bangladesh.
  • Its Burlung-Buthur,Yarlung Tsangpo.
QUESTION: 6

Which plains are also known as Assam Plains?

Solution:
  • Assam plain is also called as Bramhaputra plain. This is because most of Bramhaputra plain is located in Assam.
  • Its western boundary is formed by the Indo-Bangladesh border as well as the boundary of the lower Ganga Plain.
QUESTION: 7

Depending upon the geographical variations, the plains are divided into how many divisions?

Solution:
  • The Northern Plains is divided into four regions - Bhabar, Terai, Bhangar and Khadar.
  • The water table in this region is very high.
QUESTION: 8

Which type of soil deposits are there in Great Plains of Northern India?

Solution:
  • This type of soil is widespread in the Northern Plains of India.
  • Alluvial soils are rich in humus as they are deposited by three important river of Himalayas, Indus river, Ganges and Brahmaputra River.
QUESTION: 9

How many kilometers does the plains extends in east-west direction?

Solution:

These plains extend approximately 3000 km from the east to the west.

QUESTION: 10

Which of the following deserts belong to India?

Solution:

Thar Desert, also called Great Indian Desert, arid region of rolling sand hills on the Indian subcontinent.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Similar Content

Related tests