Test: The Northern Plain- 2


10 Questions MCQ Test Social Studies for Class 4 | Test: The Northern Plain- 2


Description
This mock test of Test: The Northern Plain- 2 for Class 4 helps you for every Class 4 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 4 Test: The Northern Plain- 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: The Northern Plain- 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 4 students definitely take this Test: The Northern Plain- 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: The Northern Plain- 2 extra questions, long questions & short questions for Class 4 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Name the crop shown in the image

Solution:
  • The crop shown in the image is wheat. It is grown extensively Punjab and Haryana.
  • These two states are known as the ‘wheat basket of India’.
QUESTION: 2

Which soil is good for agriculture?

Solution:
  • New alluvium rich in organic matter and nutrients provided fertile soils for agriculture.
  • Periodic flooding results in the rejuvenation of soil fertility by depositing organic-matter rich sediment on soil surfaces.
QUESTION: 3

________ means shifting hills of sand found in the desert.

Solution:
  • Small hills of sands found in the desert areas are called dunes or sand dunes.
  • Sand dunes are not permanent hills.
QUESTION: 4

How many main rivers are there in Punjab?

Solution:
  • The name Punjab is made of two words Punj (Five) + Aab (Water) i.e. land of five rivers.
  • These five rivers of Punjab are Sutlej, Beas, Ravi, Chenab, and Jhelum.
QUESTION: 5

A stream or a small river that flows into a longer river is known as ____

Solution:
  • A tributary is a freshwater stream that feeds into a larger stream or river.
  • The larger, or parent, river is called the mainstem.
QUESTION: 6

Delta means an area of flat land shaped like a ____.

Solution:
  • A delta is an area of low, flat land shaped like a triangle, where a river splits and spreads out into several branches before entering the sea.
  • It is much easier to dam up a river near the source than near the delta.
QUESTION: 7

Camel is called _______

Solution:

Camel is the chief mode of transport in deserts and it can live for many days without food and water. So, the camel is called as the ‘ship of the desert

QUESTION: 8

Which river forms the largest delta in the world?

Solution:

The world's largest delta is Ganges Delta, formed by river Ganga.

QUESTION: 9

The plains of India include

Solution:

The plains of India include:

  • The Northern Plains and,
  • The Coastal Plains
QUESTION: 10

What is a delta?

Solution:
  • A delta is low lying flat land near the sea where the river deposits its sediment.
  • Here the river is divided into many small streams known as distributaries.
  • The delta formed by Ganga and Brahmaputra is known as Sunderban delta.
  • Sunderban delta is the world՚s largest delta.

Similar Content

Related tests