Test: The Road Not Taken- Extract Based Type Questions- 1


10 Questions MCQ Test Online MCQ Tests for Class 9 | Test: The Road Not Taken- Extract Based Type Questions- 1


Description
Attempt Test: The Road Not Taken- Extract Based Type Questions- 1 | 10 questions in 20 minutes | Mock test for Class 9 preparation | Free important questions MCQ to study Online MCQ Tests for Class 9 for Class 9 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

I shall be telling this with a sigh

Somewhere ages and ages hence.

Two roads diverged in a wood, and I

I took the one less travelled by,

And that has made all the difference.

Q. ‘Sigh’ means

Solution: Regret: feel sad, repentant, or disappointed over (something that one has done or failed to do).
QUESTION: 2

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

I shall be telling this with a sigh

Somewhere ages and ages hence.

Two roads diverged in a wood, and I

I took the one less travelled by,

And that has made all the difference.

Q. ‘Road’ is a metaphor for:

Solution: The road is a metaphor for the journey of life. The poet says that the path that we don't choose in our life is 'the road not taken'. He describes his feelings about that choice that he had left in the past. The path which we have chosen, decides our future, our destination.
QUESTION: 3

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

I shall be telling this with a sigh

Somewhere ages and ages hence.

Two roads diverged in a wood, and I

I took the one less travelled by,

And that has made all the difference.

Q. Who is the poet of this poem?

Solution: Robert Lee Frost was an American poet. His work was initially published in England before it was published in the United States.
QUESTION: 4

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

I shall be telling this with a sigh

Somewhere ages and ages hence.

Two roads diverged in a wood, and I

I took the one less travelled by,

And that has made all the difference.

Q. What has made all the difference in the poet’s life?

Solution: The poet regretted his decision as he thought that he would have been successful if he would have taken the other road and so his life would have been different.
QUESTION: 5

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

I shall be telling this with a sigh

Somewhere ages and ages hence.

Two roads diverged in a wood, and I

I took the one less travelled by,

And that has made all the difference.

Q. What is the dilemma of the poet?

Solution:

The poet's dilemma was that he did not know which road he had to choose when the road split into two. He looked down to one road and realised that, that road was taken by most of the people. The other road was covered in grass and proves that very few people have taken that road.

QUESTION: 6

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

Then took the other, just as fair,

And having perhaps the better claim,

Because it was grassy and wanted wear.

Though as for that the passing there

Had worn them really about the same.

Q. What does the poet’s long stare at the path signify?

Solution: In the metaphorical sense, it means that the poet is standing at a crossroads in life and considering which path he should follow for a better future.
QUESTION: 7

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

Then took the other, just as fair,

And having perhaps the better claim,

Because it was grassy and wanted wear.

Though as for that the passing there

Had worn them really about the same.

Q. Why did the poet choose the second road?

Solution: The poet took the second road because he thought the road needs to be worn out as it was less travelled and secondly the poet being adventures took the second road. The poet thought of a different destination and he wanted to go different from other travellers, so he took the second road.
QUESTION: 8

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

Then took the other, just as fair,

And having perhaps the better claim,

Because it was grassy and wanted wear.

Though as for that the passing there

Had worn them really about the same.

Q. What does grassy mean in the poem?

Solution: The road not taken tells us about the poet who makes a choice in his life by deciding one road out of two diverged roads in yellow wood. He chose one which wanted wear and was grassy. It means that the road he chose was full of grass and wasn't stepped by anyone till now.
QUESTION: 9

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

Then took the other, just as fair,

And having perhaps the better claim,

Because it was grassy and wanted wear.

Though as for that the passing there

Had worn them really about the same.

Q. Why was the poet looking at the path?

Solution: The poet looked down the road as far as he could see because the road he was walking on that morning diverged into two; he was in doubt as to which road he should continue walking. The poet was making up his mind. Finally he decided to continue to walk on the grassy road.
QUESTION: 10

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

Then took the other, just as fair,

And having perhaps the better claim,

Because it was grassy and wanted wear.

Though as for that the passing there

Had worn them really about the same.

Q. What shows that the road has not been used by many people?

Solution:
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code