Test: The Story Of Palampur - 3


10 Questions MCQ Test Economy and Indian Economy (Prelims) by Shahid Ali | Test: The Story Of Palampur - 3


Description
This mock test of Test: The Story Of Palampur - 3 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: The Story Of Palampur - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: The Story Of Palampur - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: The Story Of Palampur - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: The Story Of Palampur - 3 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following is grown in the rainy season?

Solution:

Farmers of Palampur mainly grow two main crops every season. Some farmers are growing potato as the third crop every season. Crops grown by farmers during the rainy season (kharif) farmers are jowar and bajra. Crops grown by farmers during the winter season (rabi), are wheat.

QUESTION: 2

Which product is sold by Mishri Lal traders in Shahapur

Solution:

Mishrilal sells his jaggery to traders in Shahpur and not in his village because the market for jaggery in Shahpur is big in comparison to his village, where he can earn more profit.

QUESTION: 3

What percentage of total land area is cultivated by Medium and Large farmers? 

Solution:

The 64 per cent total land area is cultivated by medium and large farmers in India. 

QUESTION: 4

Which of the following is a standard unit of measurement of land?

Solution:

The hectare (symbol ha) is an SI accepted metric system unit of area equal to 100 ares (10,000 m2) and primarily used in the measurement of land as a metric replacement for the imperial acre. An acre is about 0.405 hectare and one hectare contains about 2.47 acres.

QUESTION: 5

Which of the following is fixed capital?

Solution:

Fixed Capital  :  It includes tools and machines ranging from simple tools like - farmer 's plough and , machines like -  generators , turbines ,computers .Actually tools , machines and buildings can be used in production over many years, and are called fixed capital .

QUESTION: 6

Money in hand is an example of

Solution:

Working capital refers to the liquid assets your business has on hand, that is, cash or financial instruments that you can easily convert to cash. In accounting, you calculate working capital by deducting the liabilities of your business from its assets. If the result is negative, this indicates that your business may not be able to honor its short-term financial obligations. You can increase your working capital by increasing profit, taking out a loan or receiving a cash injection from your stockholders if your business is incorporated.

QUESTION: 7

HYV seeds stands for

Solution:

High Yielding Variety Seeds (HYV seeds) are seeds are of better quality than normal quality seeds. The produce from these seeds is a bit more compared to the normal ones. These seeds are a better option of seeds in order to obtain a healthy and surplus crop.

QUESTION: 8

What is the main production activity in Palampur village?

Solution:

The main activity of Palampur is farming and 80 families of the upper caste own the majority of land in Palampur. There are other activities in the Palampur like dairy, transport, small-scale manufacturing, etc which also helps run the economy in the Palampur.

QUESTION: 9

'Operation Flood' is related to :

Solution:

Operation Flood was started by National Dairy Development Board (NDDB) in 1970s. The objective of this programme was to create a nationwide milk grid. The result was that India became the largest producer of Milk and Milk Products.
Operation flood is called White Revolution of India.

QUESTION: 10

Production of pulses (in million tonnes) in India during 2000-01 was

Solution:

During 2000-2001 the area which pulses were planted on was 20.35 million hectares. The production was almost 11.08 million tonnes and the yeild was 544 kg/hectare( Kilogram per Hectare)

Related tests