Test: The Tertiary Sector In The Indian Economy - 2 (2013 - 2010)


10 Questions MCQ Test UPSC Topic Wise Previous Year Questions | Test: The Tertiary Sector In The Indian Economy - 2 (2013 - 2010)


Description
This mock test of Test: The Tertiary Sector In The Indian Economy - 2 (2013 - 2010) for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: The Tertiary Sector In The Indian Economy - 2 (2013 - 2010) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: The Tertiary Sector In The Indian Economy - 2 (2013 - 2010) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: The Tertiary Sector In The Indian Economy - 2 (2013 - 2010) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: The Tertiary Sector In The Indian Economy - 2 (2013 - 2010) extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following grants / grant direct credit assistance to rural households?
1. Regional Rural Banks
2. National Bank for Agriculture and Rural Development
3. Land Development Banks

Select the correct answer using the codes given below.

[2013]

Solution:

Land development bank started financing long term loan for more significant rural development activities like rural and cottage industries, rural artisans etc. The main purpose of RRB’s is to mobilize financial resources from rural / semi-urban areas and grant loans and advances mostly to small and marginal farmers, agricultural labourers and rural artisans. NABARD does not give “direct” credit assistance. It provides credit Via intermediaries such as Microfinance companies, Cooperative society, RRB.

QUESTION: 2

An increase in the Bank Rate generally indicates that the

[2013]

Solution:

A tight monetary policy is a course of action undertaken by Central bank to constrict spending in an economy, or to curb inflation when it is rising too fast. The increased bank rate increases the cost of borrowing and effectively reduces its attractiveness.

QUESTION: 3

The Reserve Bank of India regulates the commercial banks in matters of
1. liquidity of assets
2. branch expansion
3. merger of banks
4. winding-up of banks

Select the correct answer using the codes given below.

[2013]

Solution:

The Reserve Bank of India is the main monetary authority of the country and beside that, in its capacity as the central bank, acts as the bank of the national and state governments.

QUESTION: 4

The basic aim of Lead Bank Scheme is that

[2012]

Solution:

The basic aim of Lead Bank scheme is that the bank should adopt particular districts for intensive development by offering loans and banking services.

QUESTION: 5

The International Development Association, a lending agency, is administered by the

[2010]

Solution:

International Development Association (IDA) , is that part of the World Bank that helps the world’s poorest countries. It complements the World Bank’s other lending arm— the International Bank for Reconstruction and Development (IBRD) which serves middle-income countries with capital investment and advisory services. IDA was created in 1960.

QUESTION: 6

Consider the following statements:
The functions of commercial banks in India include
1. Purchase and sale of shares and securities on behalf of customers
2. Acting as executors and trustees of wills

Which of the statements given above is/are correct?

[2010]

Solution:

Miscellaneous functions of commercial banks in India include: Transfer and collection of funds, purchase and sale of shares on behalf of customers, acting as executors and transfers of wills, purchase and sale of foreign exchange etc.

QUESTION: 7

With reference to India, consider the following:
1. Nationalization of Banks
2. Formation of Regional Rural Banks
3. Adoption of villages by Bank Branches

Which of the above can be considered as steps taken to achieve the “financial inclusion” in India?

[2010]

Solution:

“Financial inclusion” is the delivery of financial services at affordable costs to vast sections of disadvantaged and low income groups. Banking services are in the nature of public good. It is essential that availability of banking and payment services be available to the entire population without discrimination.

QUESTION: 8

With reference to the institution of Banking Ombudsman in, India, which one of the statements is not correct?

[2010]

Solution:

The Banking ombudsman Scheme is an expeditious and inexpensive forum for bank customers for resolution of complaints relating to certain services rendered by banks.
Any person aggrieved by the decision of the Banking Ombudsman can approach the Appellate Authority. The Appellate Authority is vested with a Deputy Governor of the RBI.

QUESTION: 9

In India, the interest rate on savings accounts in all the nationalized commercial banks is fixed by

[2010]

Solution:

It is fixed by Reserve Bank of India. In 2011, RBI permitted the commercial banks to fix interest rate on saving account independently.

QUESTION: 10

In the parlance of financial investments, the term ‘bear’ denotes

[2010]

Solution:

Bear is a speculator who sells shares in anticipation of fall operator prices to buy them back and thus make a profit.