Test: The climate in our country - 1


10 Questions MCQ Test Social Studies for Class 4 | Test: The climate in our country - 1


Description
Attempt Test: The climate in our country - 1 | 10 questions in 15 minutes | Mock test for Class 4 preparation | Free important questions MCQ to study Social Studies for Class 4 for Class 4 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

How many seasons do we normally experience in India

Solution:

A season is a period of the year that is distinguished by special climate conditions. The four seasons spring, summer, fall, and winter—follow one another regularly.

QUESTION: 2

______ is hot and dry winds that blow in the Northern Plains.

Solution:

The presence of the dry and warm winds that blows in the northern hemisphere in India is the Loo that is found along the northern Indo-Gangetic plains of the Indian peninsular and its direction forms the western parts in the months of the May to June.

QUESTION: 3

Which state receives scanty rainfall

Solution:

Rajasthan receives scanty rainfall because The Bay of Bengal branch of the Indian monsoon loses its moisture by the time it reaches the north-western part of India where Rajasthan is located.

QUESTION: 4

______ is the temporary condition of the atmosphere of a place for a short period of time.

Solution:

Weather is what conditions of the atmosphere are over a short period of time, and climate is how the atmosphere "behaves" over relatively long periods of time

QUESTION: 5

As we go higher up on the mountains it becomes

Solution:

As we go higher in the atmosphere, atmospheric pressure drops and the air goes on getting thinner. That's why mountain climbers sometimes need bottled oxygen to breathe. It becomes difficult to breath as the air is thinner.

QUESTION: 6

_______season starts from December and continues till February.

Solution:

Winter is often defined by meteorologists to be the three calendar months with the lowest average temperatures. This corresponds to the months of December, January and February in the Northern Hemisphere, and June, July and August in the Southern Hemisphere.

QUESTION: 7

Which of the following factors affects the climate of a place

Solution:

Climate is determined by the temperature and precipitation characteristics of a region over time. The temperature characteristics of a region are influenced by natural factors such as latitude, elevation, and the presence of ocean currents.

QUESTION: 8

During ______ the days are longer than the nights.

Solution:

In summers we experience the days longer than the nights. 

On the other hand, in winters, the nights are longer. 

QUESTION: 9

What season starts from December and continues till February.

Solution:

Winter is often defined by meteorologists to be the three calendar months with the lowest average temperatures. This corresponds to the months of December, January and February in the Northern Hemisphere, and June, July and August in the Southern Hemisphere.

QUESTION: 10

The first state to receive monsoon rainfall is _______.

Solution:

The Arabian Sea Branch of the Southwest Monsoon first hits the Western Ghats of the coastal state of Kerala, India, thus making this area the first state in India to receive rain from the Southwest Monsoon.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Related tests