Test: The revolt of 1857 - 2


10 Questions MCQ Test Online MCQ Tests for Class 5 | Test: The revolt of 1857 - 2


Description
Attempt Test: The revolt of 1857 - 2 | 10 questions in 10 minutes | Mock test for Class 5 preparation | Free important questions MCQ to study Online MCQ Tests for Class 5 for Class 5 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Why did the British make the east India company ?

Solution:

The East India Company was created in 1600 for trading by English merchants.

QUESTION: 2

When did the east India company end ?

Solution:

The British government effectively abolished the Company in 1858.

QUESTION: 3

Who won the revolt of 1857?

Solution:

It was suppressed in the middle of 1858 by the British.

QUESTION: 4

Who was the last Mughal emperor?

Solution:

Bahadur Shah II, also known as Zafar, was the last Mughal emperor,

QUESTION: 5

Which indian soldier attacked a british officer near Calcutta?

Solution:

On 29 March 1857, Sepoy Mangal Pandey attacked his officers near Calcutta.

QUESTION: 6

When did the revolt start ?

Solution:

The revolt began on 10 May 1857 in the form of a mutiny of sepoys of the Company's army in Meerut.

QUESTION: 7

Subsidiary Alliance was imposed on Awadh in

Solution:

The State of Awadh entered into a subsidiary alliance with the Company government in 1801.

QUESTION: 8

Which emperor blessed the Mutiny?

Solution:

Bahadur Shah Zafar blessed the mutiny and this event changed the situation and gave strength to the Sepoy mutiny.

QUESTION: 9

……………….. continued to fight a guerrilla war against British.

Solution:

Tantia Tope escaped to the jungles of Central India and continued to fight a guerrilla war with the support of many tribals and peasants leaders.

QUESTION: 10

Which of the following is the decision taken by British to reform the Indian Society?

Solution:
  • British introduced important social reforms in the country.
  • For example, the Bengal Sati Regulation Act was passed in 1829, declaring the practise of Sati as illegal.
  • The Widow Remarriage Act in 1856.
  • The promotion of english education through schools.
  • These reforms received mixed response from Indians.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code