Test: Threaded Joints Basics & Cap Screws


10 Questions MCQ Test Design of Machine Elements | Test: Threaded Joints Basics & Cap Screws


Description
This mock test of Test: Threaded Joints Basics & Cap Screws for Mechanical Engineering helps you for every Mechanical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Mechanical Engineering Test: Threaded Joints Basics & Cap Screws (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Threaded Joints Basics & Cap Screws quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Mechanical Engineering students definitely take this Test: Threaded Joints Basics & Cap Screws exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Threaded Joints Basics & Cap Screws extra questions, long questions & short questions for Mechanical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 Threaded joints are non-separable joints.

Solution:

Explanation: Threaded joints are separable joints of machine parts that are held together by means of a threaded fastening such as nut and bolt.

QUESTION: 2

Which type of joints is better when the product is subjected to large vibrations: welded or threaded?

Solution:

Explanation: Threaded joints loosen when subjected to vibration

QUESTION: 3

If a fastener is threaded into a tapped hole, then the fastener is likely to be called as

Solution:

Explanation: Bolt is threaded into a nut while screw is threaded into a tapped hole.

QUESTION: 4

In nut and bolt fastener, nut is generally held stationary while bolt is rotated.

Solution:

Explanation: Bolt is always held stationary while nut is rotated.

QUESTION: 5

Which of the following is not a function of washer?

Solution:

Explanation: Washer doesn’t help in locking of fasteners.

QUESTION: 6

Shank is the portion of bolt between the head and the thread.

Solution:

Explanation: Shank is the portion between head and the thread of the bolt.

QUESTION: 7

 If there is no place to accommodate the nut, then one would choose the

Solution:

Explanation: Tap bolts are directly threaded into the clamped parts and does not require any nut.

QUESTION: 8

Which of the following are good for parts that are seldom dismantled.

Solution:

Explanation: Tap bolts, if removed frequently will leave the threads in the part worn out and hence are used where dismantling is rare.

QUESTION: 9

Which of the following requires more space for the rotation of spanner?

Solution:

Explanation: Angle of rotation for hexagonal head is one sixth of a revolution to enable the next pair of flats to be engaged while it is one fourth of a revolution in case of square head.

QUESTION: 10

Set screws are subjected to tensile forces only.

Solution:

Explanation: Set screws are subjected to compressive forces only.

Similar Content

Related tests