Description

This mock test of Test: Time - 1 for Class 4 helps you for every Class 4 entrance exam.
This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 4 Test: Time - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank.
The solved questions answers in this Test: Time - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 4
students definitely take this Test: Time - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Time - 1 extra questions,
long questions & short questions for Class 4 on EduRev as well by searching above.

QUESTION: 1

How many minutes are there in 2 hrs 30 minutes?

Solution:

In one hour = 60 minutes

∴ In 2 hours = 2 x 60 = 120

2 hours 30 minutes = 2 × 60 + 30 minutes

= 150 minutes

QUESTION: 2

How many hours make 240 minutes?

Solution:

1 hour = 60 minutes

so 1 min = 1/60 hr

240 min = 240 x 1/60 = 4 hours

QUESTION: 3

What is the time corresponding to p.m. in the 24 hour clock?

Solution:

**Correct Answer :- D**

**Explanation:- 12 hrs is the am pm clock that time corresponding to p.m. in the 24 hour clock.**

QUESTION: 4

What is the difference between 7 hours 25 minutes and 3 hours 45 minutes?

Solution:

7 hours 25 mins - 3 hours 45 mins = 3 hours 40 mins

QUESTION: 5

Leena will be 53 years old in 2019. What was her age in 1998?

Solution:

Difference between 2019 & 1998 is 21

53 - 21 = 32

QUESTION: 6

How many quarter minutes does the second hand of a clock complete to travel through from 6:15 p.m. to 6:18 p.m.?

Solution:

**The correct option is Option C.**

**We know, **

**One quarter minute = 15 seconds**

**Now, the time difference between 6:15 p.m. and 6:18 p.m. is = 3 minutes**

**So, One whole minute has 60 seconds, which means **

**= 60 / 15 = 4 quarters **

**So, 3 minutes will have = 4 × 3 = 12 quarter minutes.**

QUESTION: 7

How many quarter hours are there in hours?

Solution:

1 hour = 4 quarter hours

QUESTION: 8

The time is exactly 16:30 hours now. What time will it be after 120 seconds?

Solution:

60 seconds = 1 minute 120 second = 120/60 = 2 minutes .

∴ The time 120 seconds after 16:30 hours = 16:32 hours

QUESTION: 9

How is the time from 12 midnight to 12 noon denoted?

Solution:

The time from 12 midnight to 12 noon is the forenoon or the 1st half of the day denoted as a.m.

QUESTION: 10

Sudha works 6 hours 30 minutes each day how long will she work over 5 days?

Solution:

No. of hours of work per day = 6 hours 30 minutes No. of hours of work for 5 days = 6 hours 30 minutes × 5 = 30 hours 150 minutes 60 minutes = 1 hour

∴ 150 minutes = 2 hours 30 minutes

∴ 30 hours 150 minutes = 30 hours + 2 hours 30 minutes = 32 hours 30 minutes

- Test: Time - 1
Test | 10 questions | 20 min

- Test: Time - 1
Test | 10 questions | 20 min

- Test: Motion And Time - 1
Test | 10 questions | 10 min

- Time Sequence MCQ - 1
Test | 20 questions | 15 min

- Time Complexity MCQ - 1
Test | 10 questions | 30 min