Test: Timer Programming


10 Questions MCQ Test Microprocessors and Microcontrollers - Notes, Videos, MCQs | Test: Timer Programming


Description
This mock test of Test: Timer Programming for Computer Science Engineering (CSE) helps you for every Computer Science Engineering (CSE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Computer Science Engineering (CSE) Test: Timer Programming (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Timer Programming quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Computer Science Engineering (CSE) students definitely take this Test: Timer Programming exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Timer Programming extra questions, long questions & short questions for Computer Science Engineering (CSE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 What is the clock source for the timers?

Solution:

Timer’s clock source is the crystal that is applied to the controller.

QUESTION: 2

 What is the frequency of the clock that is being used as the clock source for the timer?

Solution:

The frequency of the clock source for the timer is equal to f/12( where f is frequency of the crystal ).

QUESTION: 3

What is the function of the TMOD register?

Solution:

TMOD register is used to set different timer’s or counter’s to their appropriate modes so that it tells the user that what mode is being used when operating any timer or counter.

QUESTION: 4

What is the maximum delay that can be generated with the crystal frequency of 22MHz?

Solution:

For generating the maximum delay we have to multiply the maximum number of counts with the time period required to execute one machine cycle( 65536*1/22MHz).

QUESTION: 5

Auto reload mode is allowed in which mode of the timer?

Solution:

Auto reload is allowed in the Mode 2 of the timer because here in this mode, we don’t need to load the count again and again in the register.

QUESTION: 6

 Find out the roll over value for the timer in Mode 0, Mode 1 and Mode 2?

Solution:

For Mode 0 13 bit value is used so 1FFFH is chosen to be the roll over value. Similarly for Mode 1 FFFFH and for Mode 2 FFH is the roll over value for the timers and counter.

QUESTION: 7

What steps are followed when we need to turn on any timer?

Solution:

When any timer is to turn on, then firstly we have to load the TMOD register and the count. Then timer is to get started. After then, we need to monitor the timer properly and then when the roll over condition arises then timer is to be stopped.

QUESTION: 8

 If Timer 0 is to be used as a counter, then at what particular pin clock pulse need to be applied?

Solution:

If Timer 0 is to be used as a counter, then a pulse has to be applied at P3.4 and if it is for Timer 1 then the clock pulse has to be applied at the pin P3.5.

QUESTION: 9

 In the instruction “MOV TH1,#-3”, what is the value that is being loaded in the TH1 register ?

Solution:

Hex value that is being loaded in the TH1 register is the two’s complement of the value being loaded in it.

QUESTION: 10

TF1, TR1, TF0, TR0 bits are of which register?

Solution:

These bits are of TCON register. It tells us about the overflow flag bit and the run control bit

Related tests