Test: Tracing Changes Through A Thousand Years - 1


10 Questions MCQ Test History(Prelims) by UPSC Toppers | Test: Tracing Changes Through A Thousand Years - 1


Description
This mock test of Test: Tracing Changes Through A Thousand Years - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Tracing Changes Through A Thousand Years - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Tracing Changes Through A Thousand Years - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Tracing Changes Through A Thousand Years - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Tracing Changes Through A Thousand Years - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

______ was a fourteenth-century chronicler.

Solution:

Ziyauddin Baruni was a fourteenth-century chronicler

QUESTION: 2

Which of the language was used in Andhra Pradesh according to Amir khusrau

Solution:

In 14th century, the poet Amir Khusrau noted that there was “a different language in every region of this land: Sindhi, Lahori, Kashmiri, Dvarsamudri (in southern Karnataka), Telangani (in Andhra Pradesh), Gujari (in Gujarat), Ma‘bari (in Tamil Nadu), Gauri, (in Bengal) Awadhi (in eastern Uttar Pradesh) and Hindawi (in the area around Delhi)”.

QUESTION: 3

A person who makes maps is called ______.

Solution:

The art and science of graphically representing a geographical area, usually on a flat surface such as a map or chart is known as Cartography. It is a part of Geography. Someone who makes maps is called a cartographer

QUESTION: 4

Name the groups who asserted their political importance during period between 700 to 1750?

Solution:

Marathas, Sikhs, Jats, Ahoms and Kayasthas (a caste of scribes and secretaries) also used the opportunities of the age to become politically important.

QUESTION: 5

The Shia Muslims who believed that the Prophets Son-in-law was the legitimate leader of Muslim community.

Solution:

Shias believe that Muhammad explicitly named Ali as his successor at Ghadir Khumm and Muslim leadership belonged to him which had been determined by divine order.

QUESTION: 6

Sunni Muslims accepted the authority of the early leaders ______.

Solution:

Shia Islam holds that Ali ibn Abi Talib was the appointed successor to the Islamic prophet Muhammad as head of the community. Sunni Islam maintains Abu Bakr to be the first leader after Muhammad on the basis of election.

QUESTION: 7

Who brought the teachings of holy Quran to India?

Solution:

Merchants and migrants first brought the teachings of the holy Quran to India in the seventh century. Muslims regard the Quran as their holy book and accept the sovereignty of the one God, Allah, whose love, mercy and bounty embrace all those who believe in Him, without regard to social background.

QUESTION: 8

Which of the following is the holy book of Muslims?

Solution:

The Quran is the holy book of the Islamic world. Collected over a 23-year period during the 7th century C.E., the Quran is said to consist of Allah's revelations to the prophet Muhammad, transmitted through the angel Gabriel. Those revelations were written down by scribes as Muhammad pronounced them during his ministry, and his followers continued to recite them after his death. 

QUESTION: 9

The periods in which British historians divided the Indian history.

Solution:

James Mill, a scottish historian divided Indian history into 3 periods in his book 'The History of British India'. Hindu-The period when India was ruled by mostly Hindu Kings and Emperors. Muslim-This the period when the whole subcontinent came under the influence of Turkish,Afghan and Arab invaders,who were muslims. And at the end it was British rule.

QUESTION: 10

_________, is a name derived from Rajaputra - the son of a Ruler, a body of warriors who claimed Kshatriya caste status.

Solution:

Rajputs, a name derived from "Rajaputra", the son of a  ruler. Between the eighth and fourteenth centuries the  term was applied more generally to a body of warriors  who claimed Kshatriya caste status.