Test: Transmission Shafts


10 Questions MCQ Test Design of Machine Elements | Test: Transmission Shafts


Description
This mock test of Test: Transmission Shafts for Mechanical Engineering helps you for every Mechanical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Mechanical Engineering Test: Transmission Shafts (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Transmission Shafts quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Mechanical Engineering students definitely take this Test: Transmission Shafts exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Transmission Shafts extra questions, long questions & short questions for Mechanical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The shaft is always stepped with ________ diameter at the middle portion and __________ diameter at the shaft ends.

Solution:

Explanation: Maximum diameter is in the middle portion while it is minimum at the ends.

QUESTION: 2

______ is used for a shaft that supports rotating elements like wheels, drums or rope sleaves.

Solution:

Explanation: That is axle and not a spindle.

QUESTION: 3

 Axle is frequently used in torque transmission.

Solution:

Explanation: Axle is a shaft supporting rotating elements.

QUESTION: 4

Counter shaft is a secondary shaft.

Solution:

Explanation: It is a secondary shaft used to counter the direction of main shaft.

QUESTION: 5

Hot rolling produces a stronger shaft then cold rolling.

Solution:

Explanation: Cold rolling produces stronger shaft as grain structure isn’t deformed in cold working.

QUESTION: 6

Is it necessary for an axle to be ______ with respect to rotating element?

Solution:

Explanation: The axle may be stationary or rotate with the element.

QUESTION: 7

Shafts are subjected to ______ forces.

Solution:

Explanation: Shafts are subjected to tensile forces.

QUESTION: 8

When the shaft is subjected to pure bending moment, the bending stress is given by?

Solution:

Explanation: Stress =My/I where y=d/2 and I=πd⁴/64.

QUESTION: 9

 Which of the following act on shafts?

Solution:

Explanation: Shaft is subjected to torsional moment as well as bending moment.

QUESTION: 10

When the shaft is subjected to pure torsional moment, the torsional stress is given by?

Solution:

Explanation: Stress=Mr/J where r=d/2 and J=πd⁴/64.

Similar Content

Related tests