Test: Transport In Plants


25 Questions MCQ Test Biology Class 11 | Test: Transport In Plants


Description
This mock test of Test: Transport In Plants for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET Test: Transport In Plants (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Transport In Plants quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Transport In Plants exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Transport In Plants extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

A concept fundamental to understanding water movement is called

Solution:

Plant-water relations, an understanding of certainstandard terms is necessary. Water potential (Ψw)(Ψw) is a concept fundamental to understand water movement. Solute potential(Ψs)(Ψs) and pressure potential (Ψp)(Ψp) are the two main components that determine water potential.

QUESTION: 2

Transport over longer distances proceeds through the vascular system

Solution:

Transport over longer distances proceeds through the vascular system(the xylem and the phloem) and is called translocation.

QUESTION: 3

Which part of the plant under goes transpiration?

Solution:

Terrestrial plants take up huge amount water daily but most of it is lost to the air through evaporation from the leaves, i.e., transpiration.

QUESTION: 4

Organic and mineral nutrients transported by

Solution:

An important aspect that needs to be considered is the direction of transport organic and mineral nutrients however, undergo multidirectional transport.

QUESTION: 5

In plant cell, the cytoplasm of the adjacent cells are connected through bridges called

Solution:

The cytoplasm of two adjacent cells are connected through a bridge plasmodesmata. Movement of substance in plants takes place through thisplasmodesmata.

QUESTION: 6

Proteins that form huge pores in the membrane of the certain organelles and bacteria are called as

Solution:

The porinsare proteins that form huge pores in the outer membranes of the plastids, mitochondria and some bacteria allowing molecules up to the size of small proteins to pass through.

QUESTION: 7

Which of the following has highest water potential?

Solution:

Distilled water do not contain any kind of salt in it so its water potential is 0. Addition of solute results into further decrease in water potential in negative term.

QUESTION: 8

A cell dipped in 0.5 M sucrose has no effect. It is dipped in 0.5 M NaCl, the cell will

Solution:

A cell dipped in 0.5 M sucrose has no effect due to osmosis as concentration of sucrose is more of equal to cytoplasm but 0.5 M NaCl cause exosmosis that leads to plasmolysis.

QUESTION: 9

Mutual attraction between water molecules

Solution:

The transpiration driven ascent of xylem sap depends mainly on the physical properties of water. Cohesion– mutual attraction between water molecules.

QUESTION: 10

Solute potential of a solution is always

Solution:

Solute potential of a solution is always less than 0 as solute potential of distilled water is 0 and addition of solute decrease the solute potential.

QUESTION: 11

A cell immersed in a solution increase in volume. The solution is

Solution:

The behaviour of the plant cells (or tissues) withregard to water movement depends on thesurrounding solution. If the external solution is more dilute than the cytoplasm, it is hypotonic Cells swell in hypotonic solutions.

QUESTION: 12

The component that is essential to perform all physiological activities of the plant is

Solution:

Water is essential for all physiological activities of the plant and plays avery important role in all living organisms. It provides the mediuminwhich most substances are dissolved.

QUESTION: 13

In which type of solution, the living cell is placed in figure given below 

Solution:

If the external solution is more concentrated, it is hypertonic. Cells shrink in hypertonic.

QUESTION: 14

Rupture and fractionalization of water column present in treachery elements does not occur during ascent of sap due to

Solution:

Cohesion and adhesion between wall of tracheid and water molecule prevent rupture and fractionalization of water column present in treacheryelements during ascent of sap.

QUESTION: 15

The instrument used for measuring rate of transpiration is

Solution:

Potometer is used for measuring rate of transpiration in plant. Loss of water in form of water vapour is called transpiration.

QUESTION: 16

The expulsion of pure water from a solution through a semi permeable membrane under the influence of pressure higher than the osmotic pressure is known as

Solution:

Reverseosmosis is the movement of pure water form a solution through a semi permeable membrane under the influence of pressure higher than the osmotic pressure. This process is used to obtain drinking water from salty water.

QUESTION: 17

ψp denotes to

Solution:

Pressure potential is usually positive, though in plants negative potential or tension inthe water column in the xylem plays a major role in water transport up a stem. Pressure potential is denoted as ψp

QUESTION: 18

Select the correct equation from the following

Solution:

Diffusion pressure deficit is equal to osmotic pressure minus water potential. Higher the DPD more faster osmosis will occur.(DPD = OP – WP).

QUESTION: 19

Select the correct equation from the following

Solution:

Water potential of a cell is affected by both solute and pressure potential. The relationship between them is as follows: ψw=Ψs+Ψp

QUESTION: 20

The system of adjacent cell walls that is continuousthroughout the plant is called as

Solution:

The apoplastis the system of adjacent cell walls that iscontinuousthroughout the plant, except at the casparianstrips of the endodermis in the roots. The apoplastic movement of water occurs exclusively through the intercellular spaces and the walls of the cells.

QUESTION: 21

Rate of transpiration is highest when

Solution:

Rate of transpiration is influenced by wind speed, availability of water and temperature. Rate of transpiration is highest when soil is wet and air is dry.

QUESTION: 22

A sudden increase in CO2 concentration around a leaf will cause

Solution:

A sudden increase in carbon dioxide gas concentration around a leaf will cause decrease in transpiration due to closure of stomata.

QUESTION: 23

Pinus seeds cannot germinate without

Solution:

The fungus provides minerals and water to the roots, inturn the roots provide sugars and N-containing compounds to themycorrhizae. Some plants have an obligate association with themycorrhizae

QUESTION: 24

A and B are contiguous cells. A has OP = 10 atm and TP = 7atm, B has OP = 8atm, TP = 3 atm, DPD = 5 atm. The result would be

Solution:

Two cells close to each other are called contiguous cells. Movement of water from one cell to other depends upon Diffusiion pressure deficit (DPD). DPD depends upon osmotic pressure and water pressure. So, movement of water from A to B will take place.

QUESTION: 25

Which one is not show by plasmolysis

Solution:

Plasmolysis is the shrinking of cell membrane due to exosmosis. Plasmolysis shows that cell membrane is semipermeable and elastic but do not show that cell wall is semipermeable.

Related tests