Test: Transport and communication - 1


10 Questions MCQ Test Social Studies for Class 4 | Test: Transport and communication - 1


Description
Attempt Test: Transport and communication - 1 | 10 questions in 10 minutes | Mock test for Class 4 preparation | Free important questions MCQ to study Social Studies for Class 4 for Class 4 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

________ ships transport heavy goods.

Solution:

Cargo ships mostly carry heavy goods like chemicals, machinery, furniture and motor vehicles etc.

QUESTION: 2

____ connect major cities and towns across the country.

Solution:

National Highways are main highways running through the country connecting major ports, state capitals, large industrial and tourist centers, etc.

QUESTION: 3

Air transport is ______ and ___ way of transportation.

Solution:

Air transport is faster and expensive than any other way of transportation.

QUESTION: 4

We use _____ to cross rivers.

Solution:

A bridge is a structure that is built over a river so that people or vehicles can cross from one side to the other.

QUESTION: 5

Mass communication is-

Solution:

Mass communication is connecting with large number of people.

QUESTION: 6

Indira Gandhi International Airport is in-

Solution:

Indira Gandhi International Airport is an airport located in the city of Delhi.

QUESTION: 7

The different means of transport available in India are-

Solution:

Waterways, railways, airways, roadways are all means of transportation.

QUESTION: 8

Pick the odd one out.

Solution:

3 rupee Coin is not available whereas the coins of 1, 2 and 5 are commonly used.

QUESTION: 9

In schools, we often sing a song- 'Jana Gana Mana' at the start of the day. The song is sung by standing in attention position. This song is given much importance because it is the _______.

Solution:

Jana Gana Mana is the national anthem of India.

QUESTION: 10

Forest : Elephant :: Hills : ?

Solution:

As elephants live in forests, ponies live in hills.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code