Test: Transportation In Animals And Plants - 3


20 Questions MCQ Test General Science for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Transportation In Animals And Plants - 3


Description
This mock test of Test: Transportation In Animals And Plants - 3 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 7 Test: Transportation In Animals And Plants - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Transportation In Animals And Plants - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Test: Transportation In Animals And Plants - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Transportation In Animals And Plants - 3 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The aroma of food comes from the kitchen because of-

Solution:

Diffusion (in gases) is the phenomena  in which the gas particles mixes with air. Diffusion is directly proportional to temperature. If temperature is increased the gases will move move around faster.Air is made up of molecules of gases. The molecules of gases arejingling. Heating up of molecules increases the jingling. These jingling molecules gets dispersed around in air very easily.Cold molecules jingles at a slower rate. Therefore, they arent dispersed around in air quickly.The same applies on gases(smell) from food.

QUESTION: 2

One of our body organs is used to filter waste products of the blood.

Solution:

The kidneys are two bean-shaped organs in the renal system. They help the body pass waste as urine. They also help filter blood before sending it back to the heart.

QUESTION: 3

A kidney, ureter and urinary bladder together are called-

Solution:

The systems that excrete wastes from the body is called excretory system.The principal organs of the excretory system are the kidneys, ureters, urethra, and urinary bladder.

QUESTION: 4

Cardiovascular system is also known as

Solution:

The circulatory system is a vast network of organs and vessels that is responsible for the flow of blood, nutrients, hormones, oxygen and other gases to and from cells. Without the circulatory system, the body would not be able to fight disease or maintain a stable internal environment — such as proper temperature and pH — known as homeostasis.

QUESTION: 5

The part of blood which does not have a nucleus.

Solution:

The absence of a nucleus is an adaptation of the red blood cell for its role. It allows the red blood cell to contain more hemoglobin and, therefore, carry more oxygen molecules.

QUESTION: 6

The vascular tissue which conducts food to various plant parts is the

Solution:

Xylem transports water and nutrients and not food.

QUESTION: 7

The pulmonary arteries carry

Solution:
QUESTION: 8

The blood vessel which carries blood from lungs to heart is called

Solution:

Pulmonary veins are responsible for carrying oxygenated blood from the lungs back to the left atrium of the heart.

QUESTION: 9

Select the type of cells, present in blood, whose main function is to fight against diseases by destroying harmful bacteria and other foreign material.

Solution:

WBCs are an important part of the immune system. These cells help fight infections by attacking bacteria, viruses, and germs that invade the body.

QUESTION: 10

The process by which the oxygenated blood moves from left auride to left ventricle and then through aorta to all parts of the body is known as

Solution:

The pulmonary vein empties oxygen-rich blood from the lungs into the left atrium of the heart. As the atrium contracts, blood flows from your left atrium into your left ventricle.

QUESTION: 11

Which of the following is responsible for the red colour of red blood cells?

Solution:

The red colour is due to presence of haemoglobin.

QUESTION: 12

Select the one that is a small muscular balloon like organ, which swells up when it is fall of urine and shrinks in size again after urine has been emptied out of it.

Solution:

urinary bladder

QUESTION: 13

Which of the following plays the major role in clotting of blood?

Solution:

Platelets are tiny blood cells that help your body form clots to stop bleeding. If one of your blood vessels gets damaged, it sends out signals to the platelets. The platelets then rush to the site of damage. they form a plug (clot) to fix the damage.

QUESTION: 14

The clotting of blood is to

Solution:

seal up wounds to avoid loss of blood

QUESTION: 15

Which of the following groups represent correctly the substances that the capillaries exchange between blood and tissues?

Solution:

Oxygen, carbon dioxide, food, waste products

QUESTION: 16

Which of the following mechanisms is not used by human beings for excretion of waste materials from their bodies?

Solution:

Transfusion is not an excretory mechanism.

QUESTION: 17

By whom was the circulation of blood discovered?

Solution:

Circulation of blood was discovered by William harvey.

QUESTION: 18

In plants which of the following is used for absorption of water?

Solution:

Root hair increases the area for absorption of water.

QUESTION: 19

The transportation of water takes place through a large spaced potato cavity filled with sugar solution placed in a dish containing small amount of water?

Solution:

through movement of one cell to another

QUESTION: 20

The process of filtering the waste containing body fluids is carried out by blood capillaries in which of the following parts of our body?

Solution:

The kidneys are two bean-shaped organs in the renal system. They help the body pass waste as urine. They also help filter blood before sending it back to the heart.