Test: Transportation


10 Questions MCQ Test Social Science for Class 3 | Test: Transportation


Description
Attempt Test: Transportation | 10 questions in 15 minutes | Mock test for Class 3 preparation | Free important questions MCQ to study Social Science for Class 3 for Class 3 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Transportation is________

Solution:

Transport or transportation is the movement of humans, animals, and goods from one location to another. In other words, the action of transport is defined as a particular movement of an organism or thing from a point A to a point B. Modes of transport include air, land, water, cable, pipeline, and space.

QUESTION: 2

Who was the astronaut who first walked on the Moon?

Solution:

Commander Neil Armstrong and lunar module pilot Buzz Aldrin formed the American crew that landed the Apollo Lunar Module Eagle on July 20, 1969, at 20:17 UTC. Armstrong became the first person to step onto the lunar surface six hours and 39 minutes later on July 21 at 02:56 UTC; Aldrin joined him 19 minutes later.

QUESTION: 3

The Wright Brothers are known for the _____________

Solution:

Wilbur and Orville Wright were American inventors and pioneers of aviation. In 1903 the Wright brothers achieved the first powered, sustained and controlled airplane flight; they surpassed their own milestone two years later when they built and flew the first fully practical airplane.

QUESTION: 4

In earlier times, what did people use as transportation?

Solution:

In ancient times, people crafted simple boats out of logs, walked, rode animals and, later, devised wheeled vehicles to move from place to place. They used existing waterways or simple roads for transportation. Ancient people also constructed artificial waterways called canals to move goods from place to place.

QUESTION: 5

People wanted _______ to improve to make it easier to travel.

Solution:

Transport infrastructure is one of the most important factors for a country's progress. It has been proven by so many instances how transport infrastructure has added speed and efficiency to a country's progress. Good physical connectivity in the urban and rural areas is essential for economic growth.

QUESTION: 6

Henry Ford  made cars easier to__________

Solution:

On December 1, 1913, Henry Ford installs the first moving assembly line for the mass production of an entire automobile. His innovation reduced the time it took to build a car from more than 12 hours to one hour and 33 minutes.

QUESTION: 7

This invention is known as the_____________________, invented 1769.

Solution:

In 1769, the very first self-propelled road vehicle was a military tractor invented by French engineer and mechanic, Nicolas Joseph Cugnot (1725 - 1804). 

QUESTION: 8

What is this?

Solution:

The Model T is Ford's universal car that put the world on wheels. The Model T was introduced to the world in 1908. 

QUESTION: 9

This would be an example of an_________

Solution:

An assembly line is a production process that divides labor by breaking up the manufacture of a product into steps that are completed in a pre-defined sequence. Assembly lines were used in the late 1800s when workers used pulley systems to move products from one station to the next.

QUESTION: 10

With transportation, manufacturing is simpler to do. What is manufacturing?

Solution:

Manufacturing is the making of goods by hand or by machine that upon completion the business sells to a customer. Items used in manufacture may be raw materials or component parts of a larger product. The manufacturing usually happens on a large-scale production line of machinery and skilled labor.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Similar Content

Related tests