Test: Types Of Bearings


10 Questions MCQ Test Machine Design | Test: Types Of Bearings


Description
This mock test of Test: Types Of Bearings for Mechanical Engineering helps you for every Mechanical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Mechanical Engineering Test: Types Of Bearings (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Types Of Bearings quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Mechanical Engineering students definitely take this Test: Types Of Bearings exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Types Of Bearings extra questions, long questions & short questions for Mechanical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 Deep groove ball bearings creates a lot of noise.

Solution:

Explanation: They create very less noise due to point contact.

QUESTION: 2

There is problem of alignment in deep groove ball bearings.

Solution:

Explanation: It is not self-aligning.

QUESTION: 3

Deep groove ball bearing has immense rigidity.

Solution:

Explanation: Due to point contact, rigidity is not so good.

QUESTION: 4

Cylindrical load bearing has lower load capacity as compared to deep groove ball bearing.

Solution:

Explanation: Cylindrical load bearing has a line contact and hence higher load capacity.

QUESTION: 5

Angular contact bearing can take thrust as well as radial loads.

Solution:

Explanation: The line of reaction at the contact surfaces makes an angle with axis of bearing and thus has two components, hence allowing it to take both type of loads.

QUESTION: 6

In angular contact bearings, ____ bearings are required to take thrust load in both directions.

Solution:

Explanation: Angular contact bearing has this disadvantage of needing two bearings.

QUESTION: 7

 The angular play bearing must be mounted without axial play.

Solution:

Explanation: There is no tolerance of misalignment.

QUESTION: 8

Taper rolling supports

Solution:

Explanation: The line of reaction makes an angle with the axis of bearing and hence both type of loads can be carried.

QUESTION: 9

Which of the following isn’t the property of taper roller?

Solution:

Explanation: Due to line contact it can take high radial and thrust loads.

QUESTION: 10

Which of the following cannot take radial load?

Solution:

Explanation: There is no inclination in the line of reaction and hence only thrust loads can be carried.

Related tests