Test: Types Of Convection


10 Questions MCQ Test Heat Transfer for Engg. | Test: Types Of Convection


Description
This mock test of Test: Types Of Convection for Chemical Engineering helps you for every Chemical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Chemical Engineering Test: Types Of Convection (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Types Of Convection quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Chemical Engineering students definitely take this Test: Types Of Convection exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Types Of Convection extra questions, long questions & short questions for Chemical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Conduction plus fluid flow in motion is known as

Solution:

It is convection i.e. conduction plus some velocity. It is the process of energy transport affected by the mixing of a fluid medium.

QUESTION: 2

How many types of convection are there?

Solution:

It is of three types i.e. forced convection, natural convection and mixed convection.

QUESTION: 3

Which of the following heat flow situations pertains to free or natural convection?

Solution:

Cooling of billets in atmosphere is both free and natural convection.

QUESTION: 4

Mark the system where heat transfer is given by forced convection

Solution:

If the fluid motion involve in the process is induced by some external means then it is called forced convection.

QUESTION: 5

Forced convection in a liquid bath is caused by

Solution:

If the fluid motion involve in the process is induced by some external means then it is called forced convection.

QUESTION: 6

A finned tube hot water radiator with a fan blowing air over it is kept in rooms during winter. The major portion of the heat transfer from the radiation is due to

Solution:

Convection is a process in which thermal energy is transferred between solid and fluid flowing through it.

QUESTION: 7

A body cooling from 80 degree Celsius to 70 degree Celsius takes 10 minutes when left exposed to environmental conditions. If the body is to cool further from 70 degree Celsius to 60 degree Celsius under the same external conditions, it will take

Solution:

Q = h A (t – t a). Apparently the cooling depends upon the same temperature difference.

QUESTION: 8

On a summer day, a scooter rider feels more comfortable while on the move than while at a stop light because

Solution:

The situation corresponds to forced convection when the scooter is in motion and the convective heat transfer coefficient for forced convection is greater than that for free convection.

QUESTION: 9

What is the value of convective coefficient of oil in case of forced convection?

Solution:

In forced convection, the flow of fluid is caused by a pump, fan or by atmospheric winds. Convection mechanism involving phase changes leads to the important fields of boiling and condensation.

QUESTION: 10

A sphere, a cube and a thin circular plate, all made of the same material and having the same mass are initially heated to the temperature of 250 degree Celsius. When left in air at room temperature, what will be their response to cooling?

Solution:

Q = h A (T – t). Here cooling depends upon the surface area of the body.

Similar Content

Related tests