Test: Types Of Flow


10 Questions MCQ Test Heat Transfer | Test: Types Of Flow


Description
This mock test of Test: Types Of Flow for Chemical Engineering helps you for every Chemical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Chemical Engineering Test: Types Of Flow (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Types Of Flow quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Chemical Engineering students definitely take this Test: Types Of Flow exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Types Of Flow extra questions, long questions & short questions for Chemical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

How many types of fluid flow are characterized in the realms of fluid mechanics?

Solution:

There are two types of flow i.e. laminar and turbulent flow.

QUESTION: 2

In which fluid flow, the motion of fluid particles is irregular?

Solution:

It proceeds along erratic and unpredictable paths.

QUESTION: 3

Following are the characteristics of turbulent flow
(i) Eddying
(ii) Sinuous
(iii) Rectilinear
Identify the correct option

Solution:

Obviously a turbulent flow is eddying and sinuous rather than rectilinear in character.

QUESTION: 4

The nature of fluid flow is governed by following parameters
(i) Mean flow velocity
(ii) Density of fluid
(iii) Dynamic viscosity of the fluid
Identify the correct statements

Solution:

Osborne Reynolds, an English scientist confirmed the existence of these two regimes experimentally.

QUESTION: 5

The value of convective coefficient of air in case of free convection is

Solution:

In case of air, the value of convective coefficient is small i.e. 3 W/m2 K to 7 W/m2 K. This is due to presence of some moisture in air.

QUESTION: 6

The fluid particles move in flat or curved un-mixing layers or streams and follow a smooth continuous path. This type of flow is known as

Solution:

The paths of fluid movement are well defined so it is laminar flow.

QUESTION: 7

The characteristic dimension d in the relation R E = V d p/δ is the equivalent diameter and is defined as how many times the cross-sectional flow area divided by wetted perimeter

Solution:

It is defined as four times the equivalent diameter and is defined as how many times the cross-sectional flow area divided by wetted perimeter.

QUESTION: 8

For a duct of rectangular cross-section with length l and breadth b, the value of d e is

Solution:

e = 4 (l) (b)/2 l + 2 b.

QUESTION: 9

In many flow situations, the duct can be
(i) Circular
(ii) Rectangle
(iii) Trapezoidal
(iv) Annulus
Identify the correct option

Solution:

In many flow situations, the duct is not circular but is rectangle, trapezoidal or even annulus formed by a tube within another tube.

QUESTION: 10

If an annulus has an inner diameter of d 1 and an outer diameter of d 2 then the equivalent diameter is

Solution:

4 (π/4) (d 22 – d 12)/π (d 1 + d 2).

Similar Content

Related tests