Test: US Hegemony In World Politics


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: US Hegemony In World Politics


Description
This mock test of Test: US Hegemony In World Politics for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: US Hegemony In World Politics (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: US Hegemony In World Politics quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: US Hegemony In World Politics exercise for a better result in the exam. You can find other Test: US Hegemony In World Politics extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

United States was founded in which year?

Solution:

USA was a colony of Britain. In 1776, American colonies of Britain revolted against the foreign rule with the army under the command of George Washington. Americans defeated the British to win their freedom.

QUESTION: 2

The root of the word 'hegemony' lies in the

Solution:

Hegemony is the term originated from Greek society, according to which one group dominates the rest of groups in a society and runs the society according to its own will.

QUESTION: 3

The 'Operation Iraqi Freedom' was launched on __________.

Solution:

USA and more than forty counties invaded Iraq after the UN refused to give its mandate to the invasion.

QUESTION: 4

The US Hegemony began in

Solution:

The US Hegemony began in 1991 after the disintegration of Soviet and the world became unipolar.

QUESTION: 5

The World Trade Center and Pentagon buildings of USA were attacked by:

Solution:

The September 11, 2001 attacks were a series of coordinated suicide attacks by Al-Qaeda upon the United States of America. On that morning, 19 Al-Qaeda terrorists hijacked four commercial passenger jet airlines. These hijackers intentionally crashed two of the airliners into the Twin Towers of the World Trade Center in the New York City, killing everyone on board and many other people working in the buildings.

QUESTION: 6

The hegemony that shapes minds through ideological forces like values, beliefs, etc., is referred as

Solution:

It is the ability to persuade rather than to coerce.

QUESTION: 7

The headquarters of the US defence department is at

Solution:

Pentagon is the headquarter of the United States Department of Defence, located in Arlington, Virginia.

QUESTION: 8

The first business school in the world is

Solution:

It is situated at the University of Pennsylvania, established in 1881.

QUESTION: 9

US embassies were bombed by Al-Qaeda in

Solution:

C is the correct option.The 1998 United States embassy bombings were attacks that occurred on August 7, 1998.
Deaths: 224 (213 in Nairobi, 11 in Dar es Salaam)
Location: Nairobi, Kenya; “Dar es Salaam”
Perpetrators: al-Qaeda and Egyptian Islamic Jihad
 

QUESTION: 10

The duration of Cold War was__________.

Solution:

Cold War was an outcome of the emergence of US and USSR as two superpowers, rivals of each other for hegemony over world. The disintegration of USSR in 1991 ended the Cold War.

Related tests