Test: Understanding Diversity - 1


10 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 6 | Test: Understanding Diversity - 1


Description
This mock test of Test: Understanding Diversity - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Understanding Diversity - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Understanding Diversity - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Understanding Diversity - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Understanding Diversity - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Ladakh is

Solution:

Desert lands with extremely low temperatures are called cold deserts like Antarctica, which is the largest cold desert in the world. Ladakh in India is a cold desert that lies in the Great Himalayas on the eastern side of Jammu and Kashmir. It is also known as Khapa-chan, which means snow land.

QUESTION: 2

Which language does Sameer Do speak?

Solution:

Sameer speaks hindi because Hindi is our national language and his mother tongue too, as his name suggests so.

QUESTION: 3

We should all tell that we are one despite of all ______

Solution:

Despite all differences, we should stand together in unity as India upholds the values of integrity and secularism.

QUESTION: 4

What is Inequality?

Solution:

Inequality comes when people doesn't have opportunities or resources that are available to others.

QUESTION: 5

On which source do the people of Ladakh depend for drinking water?

Solution:

The climate in Ladakh is very cold so the water of ponds, and rivers freezes and becomes snow.

QUESTION: 6

Everyone has the right to express their

Solution:

Everyone has the right to freedom of opinion and expression; this right includes freedom to hold opinions without interference and to seek, receive and impart information and ideas through any media and regardless of frontiers.

QUESTION: 7

Which of the following area produces the Pashmina wool

Solution:

Ladakh India produces the finest Pashmina (Cashmere) wool in the world, coming from the Changthang plateau of Ladakh region of J&K State. Pashmina wool is produced by Changra (Pashmina) goat in Ladakh and Chegu breed of goat in the eastern parts of Himalayas.

QUESTION: 8

What is Dzos

Solution:

A dzo is a hybrid between the yak and domestic cow. The word dzo technically refers to a male hybrid, while a female is known as a dzomo or zoom. In Mongolian it is called king.

QUESTION: 9

Difference among the people on cultural basis is known as

Solution:

The cultural diversity refers to differences among people because of their racial or ethnic backgrounds, language, dress and traditions.

QUESTION: 10

Name the religion which reached Tibet via Ladakh

Solution:

Buddhism reached Tibet form India via Ladakh, leaving a large impression within the artistheritage of the country. Within Ladakh both the Muslim and Buddhist religionsare practiced and visually represented through the architecture of either themosque or gompa.

Related tests