Test: Understanding Laws - 1


25 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Understanding Laws - 1


Description
This mock test of Test: Understanding Laws - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Understanding Laws - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Understanding Laws - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Understanding Laws - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Understanding Laws - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

All persons are equal before _____?

Solution:
One of the aims of our constitution was to remove all kinds of inequality from our society, then making all the citizens of India equal before law. It means that from the President of the country to an ordinary domestic worker has to obey the same laws. No one can be discriminated against on the grounds of religion, race, caste, sex or place of birth. People committing the same crime are punished equally, regardless of status. The same right applies in matters of education and employment. Practice of untouchability has been made illegal. Those who follow this practice can be punished. Equality before law is a sacred principle of our constitution which forms the backbone of democracy. It strengthens the root of a democratic set. In its absence there will be chaos everywhere. 

QUESTION: 2

All people are equal before _____?

Solution:
QUESTION: 3

‘Right to health’ is included in :

Solution:

Article 21 of the Constitution guarantees protection of life and personal liberty to every citizen. The Supreme Court has held that the right to live with human dignity, enshrined in Article 21, derives from the directive principles of state policy and therefore includes protection of health (4).

QUESTION: 4

Supreme court is located in :

Solution: The High Court of Delhi  was established on 31 October 1966. The High Court of Delhi was established with four judges. They were Chief Justice K. S. Hegde, Justice I. D. Dua, Justice H. R. Khanna and Justice S. K. Kapur.
QUESTION: 5

To protect people from exploitation – government make certain _________.

Solution:
QUESTION: 6

It is ______ to deny workers their wages.

Solution:

It is illegal that is not in the legal framework to deny wages to workers. It is their right and they can seek for legal help.

QUESTION: 7

Market has basically ________ parties.

Solution:

The first party is 'insured.
The one who is transfering the risk of loss.

The second party who is the insurer.
The one who is assuming the risk of loss.

The third party is the potential claimant.
the one who is potentially stands to be compensated for their loss.

QUESTION: 8

Law on Domestic violence was made in the year _______

Solution:

The Protection of Women from Domestic Violence Act 2005 is an Act of the Parliament of India enacted to protect women from domestic violence. It was brought into force by the Indian government from 26 October 2006. The Act provides for the first time in Indian law a definition of "domestic violence", with this definition being broad and including not only physical violence, but also other forms of violence such as emotional/verbal, sexual, and economic abuse. It is a civil law meant primarily for protection orders and not for meant to be enforced criminally.

QUESTION: 9

power looms are :

Solution:

A power loom is a mechanized loom, and was one of the key developments in the industrialization of weaving during the early Industrial Revolution. 

QUESTION: 10

Many workers are denied fair wages by their employers because :

Solution:
Many workers are denied fair wages by their employers because of their basic needs to survive and also fullfill their families needs. so they required jobs and also fear to loose their job so, they has no bargaining powers. and also they have paid lower wages.

QUESTION: 11

Enforcement of law become important :

Solution:
QUESTION: 12

Fundamental law was guaranteed by :

Solution: The Constitution of India being written constitutes the fundamental law of the land. This has several significant implications. It is under this fundamental law that all laws are made and executed, all governmental authorities act and the validity of their functioning adjudged. No legislature can make a law, and no governmental agency can act, contrary to the Constitution. No act of executive, legislature, judicial or quasi-judicial, of any administrative agency can stand if contrary to the Constitution. The Constitution thus conditions the whole governmental process in the country.
QUESTION: 13

‘Right against exploitation’says that :

Solution: The right against exploitation is one of the most vital fundamental rights given by the Indian Constitution. These rights aim at protecting citizens from being subjugated to environmental, domestic and work hazards. Articles 23 and 24 of the Indian Constitution safeguard women and children and others against exploitation of various forms.


Article Against Human Trafficking And Forced Labor

The first provision in the Article that mentions the Right against exploitation, states the ‘eradication of human trafficking and forced labor (beggar)’. Article 23 declares slave trade, prostitution and human trafficking a punishable offence. There is, however, an exception here in the form of employment without payment for compulsory services for public purposes. Compulsory military conscription is covered by this provision

Article Against Child Labor Article 24 of the Indian Constitution prohibits abolition of employment of children below the age of 14 years in dangerous jobs like factories and mines. Child labour is considered gross violation of the spirit and provisions of the constitution. The parliament has also passed the Child Labor act of 1986, by providing penalties for employers and relief and rehabilitation amenities for those affected.
QUESTION: 14

No child below the age of ______ shall be employed to work in any factory.

Solution:

As per the Child and Adolescent Labour (Prohibition and Regulation) Act, 1986, amended in 2016 , a Child is defined as any person below the age of 14.

QUESTION: 15

Children labour prevention act was amended by the government in :

Solution:
QUESTION: 16

Child Labour prevention means :

Solution:

Art 24 prohibits the employment of children below the age of 14 years in any factory,mine, or any other hazardous industries. In 2006, government banned the employment of children as domestic servants or workers in hotels,dabhas, teashops, restaurants, and so on. Violation of this liable for penal action.

QUESTION: 17

Violating child labour prevention act must be :

Solution:

The penalty for employing a child will now be imprisonment between six months and two years or a fine of Rs 20,000 to Rs 50,000 or both. The second time offence will attract imprisonment of one year to three years, the Act says.

QUESTION: 18

Only three states published the plan of child labour prevention act these are :

Solution:

The correct option is Option A.

Only Maharashtra, Karnataka & Tamil Nadu published the plan of Child Labour Prevention Act.

QUESTION: 19

UC means :

Solution:

The correct answer is C. Thirty years ago, on the night of December 2, 1984, an accident at the Union Carbide pesticide plant in Bhopal, India, released at least 30 tons of a highly toxic gas called methyl isocyanate, as well as a number of other poisonous gases.

QUESTION: 20

Bhopal gas tragedy occurred on?

Solution:

The World's Worst Industrial Disaster, 30 Years Later. Thirty years ago, on the night of December 2, 1984, an accident at the Union Carbide pesticide plant in Bhopal, India, released at least 30 tons of a highly toxic gas called methyl isocyanate, as well as a number of other poisonous gases.

QUESTION: 21

Making law is not enough, Government has to ensure that these laws are: 

Solution:

The law has to be enforced and implemented then only there is use of rules and regulations.

QUESTION: 22

Act of breaking law means :

Solution:

The correct option is Option A.

Infringement of Fundamental Rights of a citizen can be done by a government entity to a citizen or by one citizen to another. This means any measure that hampers the Fundamental Rights of a citizen mentioned in the constitution which is not necessarily a breaking of law. On the other hand, not abiding by the laws are subject to violations. Therefore, violation is the correct answer.

QUESTION: 23

What do you mean by the term ‘Investment’? 

Solution:
QUESTION: 24

Consumer means :

Solution:

According to the Consumer Protection Act, 1986, in India, a consumer is defined as ‘any person who buys goods and services by making full or part payment for those goods and services without any objective of using them for commercial purposes.’

QUESTION: 25

Social law means :

Solution:

Social law means to be same for all . No distinction between the upper or lower classes or no discrimination on basis of race, religion, colour or creed.

Related tests