Test: Understanding Our Criminal Justice System - 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Understanding Our Criminal Justice System - 1


Description
This mock test of Test: Understanding Our Criminal Justice System - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Understanding Our Criminal Justice System - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Understanding Our Criminal Justice System - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Understanding Our Criminal Justice System - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Understanding Our Criminal Justice System - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Where the supreme court of India located in

Solution:

Supreme Court of India came into existence on 26th January, 1950 and is located on Tilak Marg, New Delhi. The Supreme Court of India functioned from the Parliament House till it moved to the present building. It has a 27.6 metre high dome and a spacious colonnaded verandah.

QUESTION: 2

How many High Courts are there in the country as of Jan 2015 ? 

Solution:

Manipur, Meghalay and Tripura got their own High Court in 2013, taking the number from 21 to 24. Currently there are 25 high courts.

QUESTION: 3

Judiciary also has the power to strike down particular laws passed by the Parliament if it believes that these are a violation of the basic structure of the Constitution. This is called

Solution:

Judicial review, power of the courts of a country to examine the actions of the legislative, executive, and administrative arms of the government and to determine whether such actions are consistent with the constitution. Actions judged inconsistent are declared unconstitutional and, therefore, null and void.

QUESTION: 4

There are ___ different levels of courts in our country

Solution:

The judicial system of India is mainly consisting of three types of courts- the Supreme Court, The High Courts and the subordinate courts

QUESTION: 5

At the top is the _____ that is located in New Delhi

Solution:
QUESTION: 6

____ are equal before law

Solution:
QUESTION: 7

Which right was included in article 21

Solution:

Article 21 of the Constitution guarantees the life and personal liberty to all persons. It guarantees the right of persons to life with human dignity. Therein are included, all the aspects of life which go to make a person's life meaningful, complete and worth living.

QUESTION: 8

___ Deals with any harm or injury to rights

Solution:

Civil law deals with the disputes between individuals,  organizations, or between the two, in which compensation  is awarded to the victim. “Preponderance of evidence” The burden of proof falls on  the plaintiff. One must produce evidence beyond the  balance of probabilities. Landlord/tenant disputes, divorce proceedings, child  custody proceedings, property disputes, personal injury, etc.

QUESTION: 9

The subordinate court is more commonly known by many different names except

Solution:

The subordinate courts are tge courts which deal both civil and criminal cases.Thesubordinate courts are situated in districts. There are three types of subordinate courts in India.They are: Junior civil judge/ junior first class magistrate

QUESTION: 10

PIL stands for

Solution:

Public Interest Litigation is directly filed by an individual or group of people in the Supreme Court and High Courts and judicial member. The person who is filing the petition must not have any personal interest in the litigation, this petition is accepted by the court only if there is interest of large public involved.