Test: Understanding Secularism - 1


20 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Understanding Secularism - 1


Description
This mock test of Test: Understanding Secularism - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Understanding Secularism - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Understanding Secularism - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Understanding Secularism - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Understanding Secularism - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

With respect to the Indian Constitution, there is no discrimination on the basis of religion. Ie, All religions are treated equally, Which one of the following term refers to the above statement from the given list of options ?

Solution: Secular means all religion in our country have same status(irrespective of their strength) and support.
QUESTION: 2

Which term refers to All citizens of India have political rights which mean that they can elect their representatives in the government. with special reference to the Indian Constitution ?

Solution:
QUESTION: 3

India is a Republic country. What exactly is the meaning of this statement ?

Solution:

A republic  is a form of government in which the country is considered a "public matter", not the private concern or property of the rulers. Therefore,The Indian Constitution proclaims that the head of the state will be elected and not be a hereditary ruler.

QUESTION: 4

Fundamental rights refer to ?

Solution:

Fundamental rights are a group of rights that have been recognized by the Supreme Court as requiring a high degree of protection from government encroachment. These rights are specifically identified in the Constitution (especially in the Bill of Rights), or have been found under Due Process.

QUESTION: 5

The important fundamental rights to Equality is mentioned in which article of the constitution ?

Solution:
Right to Equality is the first fundamental right assured to the people of India. Article 14-18 of the Constitution guarantees this right to every citizen of India. Equality is one of the magnificent corner-stones of the Indian democracy.

Article 14 embodies the idea of equality expressed in the preamble. It lays down the general principles of equality before the law and prohibits unreasonable discrimination between the persons. The Succeeding Articles 15, 16, 17 and 18 lays down specific applications of the general rules laid down in Article 14. 
QUESTION: 6

In which article of the Constitution of India has the Joint Sitting of the Lok Sabha and the Rajya Sabha been provided ?

Solution:

The joint sitting of the Parliament is called by the President (Article 108) and is presided over by the Speaker or, in his absence, by the Deputy Speaker of the Lok Sabha or in his absence, the Deputy-Chairman of the Rajya Sabha.

QUESTION: 7

The directives to the government which ensure social and economic reforms are called ___________

Solution:

Directive principles of state policy of our constitution talks about the welfare of state. which means that it's main agenda is to provide/ensure socio-economic equality of its people. there will be no discrimination on the grounds of their status, caste, religion, birth place , property, wealth and income in society .

QUESTION: 8

A few statements regarding the significance of fundamental rights are given below. Pick out the one that is not TRUE

Solution:
QUESTION: 9

The federal structure of the Indian government is governed at _______ levels.

Solution:
QUESTION: 10

The three- tier federal structure of the Indian government are

Solution:
QUESTION: 11

A few statements with respect to the secular state as specified in the Indian constitution are given below. Pick out the one that is not applicable.

Solution:
QUESTION: 12

Give one reason from the following as to why it is important to separate religion from the State in democratic societies .

Solution:

The separation of the State and religion in democratic societies is important because of the following reasons:

It helps a country to function democratically.
The tyranny of the majority and the violation of Fundamental Rights can be very harmful to the people belonging to the minority. So, it protects people from any type of religious violence.
It protects the freedom of individuals to exit from their religion, embrace another religion. It gave people the freedom to interpret religious teachings differently.

QUESTION: 13

The following statements consolidates the fact that only a secular state can realise its objectives. However one of these statements is not TRUE. Pick out the incorrect one.

Solution:

All the statements given are the definitions of secularism whereas the statement C is definition of sovereignty.

QUESTION: 14

Name the country that passed a law in February 2004, banning students from wearing any conspicuous religious or political signs or symbols such as the Islamic headscarf, the Jewish skullcap or the large Christian crosses.

Solution:
QUESTION: 15

Which one would be the most appropriate term from the given list that explains :To force someone to do something ie the force used by a legal authority like the state

Solution:
QUESTION: 16

Name the country where most children in government schools begin their school day reciting the Pledge of Allegiance.

Solution:
QUESTION: 17

Analyse the image given and identify, which countrys flag is shown here. 

Solution:
QUESTION: 18

The constitution of India also lays down a list of fundamental duties. Pick out from the following list, the one that is not applicable to the fundamental duties.

Solution:

The correct answer is c

 Fundamental duties basically imply the moral obligations of all citizens of a country and today, there are 11 fundamental duties in India, which are written in Part IV-A of the Constitution, to promote patriotism and strengthen the unity of India.

According to the 42nd amendment of our constitution enacted in 1976, a set of duties is prescribed for the citizens. All citizens of India are expected to faithfully carry out the fundamental duties.Fundamental duties checks the absolute authority of the government.

QUESTION: 19

The following image is an artwork by Brazilian artist Octavio Roth. What does this imply ? 

Solution:

Article 10 of the Universal Declaration Rights is the answer. Under the Article 10, everyone is entitled in full equality to a fair and public hearing by an independent and impartial tribunal, in the determination of his rights and obligations and of any criminal charge against him.

QUESTION: 20

A few differences between the Directive Principles and Fundamental rights are given below. Pick out the one that is not CORRECT.

Solution:

The non-justiciability of DPSPs has always been a moot point in India legal system. DPSPs are the non-justiciable part of the Constitution which suggests that a person cannot enforce them in the Court.

Related tests