Test: Understanding Secularism - 2


30 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Understanding Secularism - 2


Description
This mock test of Test: Understanding Secularism - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Understanding Secularism - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Understanding Secularism - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Understanding Secularism - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Understanding Secularism - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 Dictatorship is a government in which      

Solution:

In a dictorship form of rule, the power of government is entirely held by a single person who is called a dictator and his decision is usually the ultimate and he can suppress any other group or press. So he is not tolerant of any opposing group and there is no freedom of speech and press. Since it is the rule by a dictator who is imposing his superiority over the others in terms of might and power, people cannot choose their new leader by voting.

QUESTION: 2

Muslim league demand for ________ constitutional assembly.

Solution:
QUESTION: 3

Which of the following is/are included in Right to Freedom of Religion?

Solution:

Freedom of religion is the right of an individual or community, in public or private, to manifest religion or belief in teaching, practice, worship, and observance. It is generally recognized to also include the freedom to change religion or to not follow any religion (sometimes referred to as “freedom from religion”).

QUESTION: 4

Non-interference in religion means:

Solution:

Noninterference: This means that in order to respect the sentiments of all religions and not interfere with religious practices, the State makes certain exceptions for particular religious communities.

QUESTION: 5

Is India a secular country? 

Solution:

India does not establish any one religion as the official religion. It also does not confer any privilege or favour on any particular religion, Nor does it punish or discriminate against people on; the basis of religion they follow. The Indian Constitution says that every person has a. right to profess, practice and propagate the religion as he or she believes in and every religions group or sect is free to manage its religions affairs.

That’s why Indian Government cannot compel any person to pay in taxes for the promotion or maintenance of any particular religion or religions institutions. India cannot compel anyone to take part in any religions instructions or to attend any religions worship.

QUESTION: 6

Democracy means:

Solution: Democracy is for the people by the people and of the people. So option A states the same rule of people. Because people elect their representatives by their votes and these representatives rules by their behalf.
QUESTION: 7

Our unity lies in our ?

Solution:

Our unity lies in our diversity.
Unity in diversity means oneness in the varieties. .Unity in diversity focuses on the existence of unity even after lots of differences of cultural, social, physical, linguistic, religious, political, ideological, psychological, etc.

QUESTION: 8

Separation of same religion from the state in democratic societies is because of ?

Solution: It is important to separate religion from the State in democratic societies is because we also need to protect the freedom of individuals to exit from their religion, embrace another religion or have the freedom to interpret religious teachings differently.
QUESTION: 9

How many languages are accepted in Indian constitution ?

Solution:

The Eighth Schedule of the Indian Constitution lists 22 languages, which have been referred to as scheduled languages and given recognition, status and official encouragement. In addition, the Government of India has awarded the distinction of classical language to Kannada, Malayalam, Odia, Sanskrit, Tamil and Telugu.

 

QUESTION: 10

In which year Bengal was divided into two parts?

Solution:

The decision to partition the state of Bengal was announced by Lord Curzon, the then Viceroy of India in July 1905. This partition came into effect in October 1905 and divided the Muslim majority of eastern Bengal from the Hindu majority of the western part of the state.

QUESTION: 11

The right provided by constitution are called ?

Solution:

The section on Fundamental Rights has often been referred to as the ‘conscience’ of the Indian Constitution. Fundamental Rights, protect citizens against the arbitrary and absolute exercise of power by the State.

QUESTION: 12

India is a :

Solution:

Freedom of religion in India is a fundamental right guaranteed by Article 25-28 of the Constitution of India.India is one of the most diverse nations in terms of religion, it being the birthplace of four major world religions.

QUESTION: 13

Secularism is added in constitution by the amendment of :

Solution:
QUESTION: 14

Right to freedom of religion is written in :

Solution:

The Constitution of India guarantees the right to freedom of religion to not only individuals but also religious groups in India. This is enshrined in Articles 25 to 28. 

QUESTION: 15

Separation of religion from the state means ?

Solution: Secularism is a belief system that rejects religion, or the belief that religion should not be part of the affairs of the state or part of public education.
QUESTION: 16

Constitution was made in:

Solution:

The Constituent Assembly took almost three years (two years, eleven months and seventeen days to be precise) to complete its historic task of drafting the Constitution for Independent India. During this period, it held eleven sessions covering a total of 165 days.

QUESTION: 17

Does Indian constitution grants the right to freedom of religious communities to set up their own school & colleges?

Solution:

The Indian Constitution grants the right to religious communities to set up their own schools and colleges. It also gives them financial aid on a non preferential basis.

QUESTION: 18

In which year, France passed a law banning students from wearing any conspicuous religious signs or symbols?

Solution:

The proposed French law banning Islamic headscarves and other visible religious symbols in state schools would violate the rights to freedom of religion and expression, Human Rights Watch said today.
The French Law Banning Religious Symbols in Public Schools. In 2004, the French Senate gave the final approval for a bill prohibiting the wearing of conspicuous religious symbols in public schools.

QUESTION: 19

Scared book of Muslim is:

Solution:
QUESTION: 20

‘Eid’ is a festival of?

Solution:
QUESTION: 21

Who was nominated as a permanent member of constitutional assembly?

Solution:

On 11h December 1946, Dr. Rajendra Prasad was unanimously elected as the Permanent Chairman of the Constituent Assembly under the temporary chairmanship of Dr. Sachchidananda Sinha.

QUESTION: 22

After 42th amendment the first line of Indian preamble is "we people of India _______.

Solution:
QUESTION: 23

Secularism means ?

Solution:
QUESTION: 24

According to act 28, which type of education is resisted in state educational institution?

Solution:

1) No religion instruction shall be provided in any educational institution wholly maintained out of State funds

2) But, Nothing in part or full shall apply to an educational institution which has been established under any endowment or trust which requires that religious instruction shall be imparted in such institution even if the institution is is administered by the State govt

3) No person attending any educational institution recognised by the State or receiving aid out of State funds shall be required to take part in any religious instruction that may be imparted in such institution or to attend any religious worship that may be conducted in such institution or in any premises attached thereto unless such person or, if such person is a minor, his guardian has given his consent thereto Cultural and Educational Rights

QUESTION: 25

In which country Non-Muslim are not allowed?

Solution:

The two holiest cities of Islam, Mecca and Medina, are in Saudi Arabia. For many reasons, non-Muslims are not permitted to enter the holy cities although some Western non-Muslims have been able to enter, disguised as Muslims.

QUESTION: 26

How many language are mentioned in the 8th schedule?

Solution:

The 22 languages which are listed in the Eighth Schedule are Assamese, Bengali, Bodo, Dogri, Gujarati, Hindi, Kannada, Kashmiri, Konkani, Maithili, Malayalam, Manipuri, Marathi, Nepali, Oriya, Punjabi, Sanskrit, Santali, Sindhi, Tamil, Telugu and Urdu.

QUESTION: 27

India constitution mandates that Indian state is a :

Solution:

The Indian Constitution mandates that the Indian State be secular. Only a secular State can realise its objectives to ensure the following: One religious community does not dominate another.

QUESTION: 28

Coercion means:

Solution:

Coercion means the action or practice of persuading someone to do something by using force or threats.For example, pointing a gun at someone's head or holding a knife to someone's throat is an actual physical threat.

QUESTION: 29

India constitution guarantees ______to every citizen of the Country.

Solution:
QUESTION: 30

Which one of the following is a fundamental right ?

Solution:

According to Article 18: Everyone has the right to freedom of thought, conscience and religion; this right includes freedom to change his religion or belief, and freedom, either alone or in community with others and in public or private, to manifest his religion or belief in teaching, practice, worship and observance.

Related tests