Test: Understanding Social Institutions


10 Questions MCQ Test Sociology Class 11 | Test: Understanding Social Institutions


Description
This mock test of Test: Understanding Social Institutions for Humanities/Arts helps you for every Humanities/Arts entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Humanities/Arts Test: Understanding Social Institutions (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Understanding Social Institutions quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Humanities/Arts students definitely take this Test: Understanding Social Institutions exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Understanding Social Institutions extra questions, long questions & short questions for Humanities/Arts on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The concept of 'sacred' is related with

Solution:

One of the classical sociologists Emile Durkheim coined the term ‘sacred’ and ‘profane’ in sociology. Sacred was used for the things related to the supernatural while profane was coined for the things used in normal life.

QUESTION: 2

In simple or pre-modern societies most of the people were engaged in

Solution:

Agriculture was the main work of simple societies.

QUESTION: 3

The economic system in which highly complex division of labour is present is the feature of

Solution:

Complex division of labour increases with the specialization in different kinds of work in modern societies.

QUESTION: 4

Institution of Politics is concerned with the

Solution:

Power is distributed mainly in three levels, like- legislative, executive and judiciary.

QUESTION: 5

The family in which person is married is known as

Solution:

Family of procreation forms after marriage of an individual.

QUESTION: 6

'The undisputed political rule of a state over a given territorial region' is known as

Solution:

All modern states in the world are sovereign states.

QUESTION: 7

Functionalism believes that social institutions arise in response to the

Solution:

"According to the functionalism, social institution is a complex set of social norms, beliefs, customs, values and role relationships that arise in response to the needs of society".

QUESTION: 8

According to Durkheim, 'profane' is connected with normal life while 'sacred' is related with

Solution:

Sacred may be some object, animal or tree and these sacred things vary from society to society. People consider these sacred things pure and connect them with supernatural or God.

QUESTION: 9

The focal point of industrial developments were

Solution:

With the coming of industrialization, factories were developed to increase production and to gain profit.

QUESTION: 10

Religion is considered as

Solution:

Religion is all about supernatural or God and the concept of ‘sacred’ is related to the supernatural.