Test: Unified Soil Classification


10 Questions MCQ Test Soil Mechanics | Test: Unified Soil Classification


Description
This mock test of Test: Unified Soil Classification for Civil Engineering (CE) helps you for every Civil Engineering (CE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Civil Engineering (CE) Test: Unified Soil Classification (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Unified Soil Classification quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Civil Engineering (CE) students definitely take this Test: Unified Soil Classification exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Unified Soil Classification extra questions, long questions & short questions for Civil Engineering (CE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Unified soil classification system (USCS) was developed by____________

Solution:

 In 1940, casagrande originally developed the unified soil classification system (USCS).

QUESTION: 2

The USCS system was used for which of the following purpose during World War 2?

Solution:

 In earlier stages of World War 2, the USCS system was used for air field construction.

QUESTION: 3

According to USCS, the fined grained soil are classified on the basis of_____________

Solution:

According to USCS the fine grained soils, whose behavior is controlled by plasticity, are classified on the basis of their plasticity.

QUESTION: 4

By USCS system, soil are classified in to___________Major groups.

Solution:

 Various soil are classified in to four major groups
1. Coarse grained
2. Fine grained
3. Organic soils
4. Peat.

QUESTION: 5

A soil is considered as coarse grained, if it retains more than___________in a sieve.

Solution:

If more than 50 % of the soil is retained on a NO.200 US sieve (0.075), it is designated as coarse grained soil.

QUESTION: 6

Coarse grained soils, containing fines between 5-12%, are designated by___________Symbol.

Solution:

 If the percentage of fines lies between 5 to 12 %, coarse grained soils are designated by dual symbols GW-GM or SP-SM.

QUESTION: 7

Fine grained soil are sub divided in to___________

Solution:

Based on their liquid limit and plasticity index, fine grained soil are subdivided in to silt and clay

QUESTION: 8

Fine grained soil are subdivided based on___________

Solution:

Based on the liquid limit and plasticity index, fine grained soil is subdivided.

QUESTION: 9

Coarse grained soil is sub-divided in to_______________

Solution:

Based on the soil size, coarse grained soil is divided in to gravel and sand.

QUESTION: 10

In Casagrande’s plasticity chart, the numbers in the chart denotes____________

Solution:

 In Casagrande’s plasticity chart, the numbers denote relative suitability with No.1 as the best and No. 10 as the worst.