Test: Units Of Weight - 1


10 Questions MCQ Test Mathematics (Maths) for Class 3 | Test: Units Of Weight - 1


Description
This mock test of Test: Units Of Weight - 1 for Class 3 helps you for every Class 3 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 3 Test: Units Of Weight - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Units Of Weight - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 3 students definitely take this Test: Units Of Weight - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Units Of Weight - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 3 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Direction: Shambhu wants to know the weight of some objects. He made a list of objects whose weight is less than 1 kg and another list of objects whose weight is more than 1 kg. But he made a mistake in both the lists. Can you find the odd one in both the lists? Objects the weight more than 1 kg

Solution:

Since, shoes not heavier than 1 kg. Therefore, the answer is option (c) Shoes.

QUESTION: 2

Direction: Shambhu wants to know the weight of some objects. He made a list of objects whose weight is less than 1 kg and another list of objects whose weight is more than 1 kg. But he made a mistake in both the lists. Can you find the odd one in both the lists? Objects with weight less than 1 kg

Solution:

Since, Brick is heavier than 1 kg. Therefore, the answer is option (d) Brick.

QUESTION: 3

Direction: Paiki was visiting a vegetable and fruit market. She saw all types of vegetable and fruits in various sizes. She wanted to know their weight, so she picked them one by one as given below. Order the vegetable given below from heaviest to lightest to help Palki.
A. Pumpkin
B. Brinjal
C. Tomato
D. Lady finger

Solution:

The order of vegetable from heaviest to lightest will be Pumpkin, Brinjal, Tomato and Lody finger. Therefore, the answer is option (c) ABCD

QUESTION: 4

Direction: Paiki was visiting a vegetable and fruit market. She saw all types of vegetable and fruits in various sizes. She wanted to know their weight, so she picked them one by one as given below. Order the vegetable given below from heaviest to lightest to help Palki.
A. Pineapple
B. Cherry
C. Mango
D. Chikoo

Solution:

The order of fruits from heaviest to lightest will be Pineapple,  Mango,  Chikoo and  Cherry Therefore, the answer is option (a) ACDB

QUESTION: 5

Munna want to arrange the following objects from lightest to heaviest. Look at the objects given below and arrange them from lightest to heaviest. 

Solution:

The order of objects from lightest to heaviest will be Bulb, Mug full of Coffee, Suit case and Cupboard Therefore, the answer is option (d) DACB

QUESTION: 6

Direction: Read the passage and answer the questions. Kittu loves cats. She had four cats. One day she decided to note down their weights in order to keep a check on their health. She found that her eldest cat Lily weighs 2 kg more than Mily while Mily weighs 3 kg less than Kily. She had another cat Sily which was 1 kg lighter than Mily and was of 6 kgs? Who is the heaviest cat?

Solution:

Weight of Mily = 6 kg Weight of Sily = 1 kg lighter than 6 kg = 5 kg Weight of Lily = 2 kg more than 6 kg = 8 kg Weight of Kily = 3 kg more than 6 kg = 9 kg The heaviest cat is Kily. Therefore, the answer is option (c)   Kily.

QUESTION: 7

Direction: Read the passage and answer the questions. Kittu loves cats. She had four cats. One day she decided to note down their weights in order to keep a check on their health. She found that her eldest cat Lily weighs 2 kg more than Mily while Mily weighs 3 kg less than Kily. She had another cat Sily which was 1 kg lighter than Mily and was of 6 kgs? Who is the lighest cat?

Solution:

Weight of Mily = 6 kg Weight of Sily = 1 kg lighter than 6 kg = 5 kg Weight of Lily = 2 kg more than lily 6 kg = 8 kg Weight of Kily = 3 kg more than 6 kg = 9 kg The lightest cat is Sily. Therefore, the answer is option (d) Sily.

QUESTION: 8

Alia's mom wants to make a cake. She bought 486 gm of flour. 200 gm of eggs and 180 gm of sugar. What is the total weight of the ingredients that Alia bought?

Solution:

Weight of flour = 486 gm Weight of eggs = 200 gm Weight of sugar = 180 gm Total weight of ingredients =(486 + 200 + 180) gm = 866 gm Therefore, the answer is option (c) 866 gm

QUESTION: 9

Aditi had 1 kg of cherries. After she gave some to Namita, she still has 380 gm left. How heavy were the cherries that Aditi gave to Namita?

Solution:

Total weight of Cherries = 1 kg = 1000 gm Weight of cherries left = 380 gm. Weight of cherries Aditi gave to Namita = 1000 gm - 380 gm = 620 gm Therefore, the answer is option (c)  620 gm.

QUESTION: 10

The limit of the baggage that each person can bring in the aero plane is 22 kg. Mohit's baggage weighs 26000 gm. How much over the limits is Mohits baggage?

Solution:

Maximum limit of baggage = 22 kg Weight of Mohit's baggage=26000 gm =26 kg. Weight of Mohit's baggage which is over than the set limit =26 kg -22 kg =4 kg. Therefore, the answer is option (b) 4 kg.

Related tests