Test: Vapour Liquid Equilibria


10 Questions MCQ Test Mass Transfer | Test: Vapour Liquid Equilibria


Description
This mock test of Test: Vapour Liquid Equilibria for Chemical Engineering helps you for every Chemical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Chemical Engineering Test: Vapour Liquid Equilibria (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Vapour Liquid Equilibria quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Chemical Engineering students definitely take this Test: Vapour Liquid Equilibria exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Vapour Liquid Equilibria extra questions, long questions & short questions for Chemical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 A new phase is given for the separation by distillation.

Solution:

Explanation: Here, the separation is done by vaporization.

QUESTION: 2

Consider a sugar solution[ Sugar + Water]; On vaporization water only evaporate since sugar is________

Solution:

Explanation: There is no boiling point for the Non-volatile compound. So the sugar has no vapour pressure.

QUESTION: 3

Distillation is possible only if the solution components are_____________

Solution:

Explanation: Since the distillation is done by vaporization the components should be volatile for separation.

QUESTION: 4

 No further process required for _____________

Solution:

Explanation: Distillation is the only process gives the pure component separation.

QUESTION: 5

In a solution (A and B); The vapour pressure of A is 260 mmHg and B is 360 mmHg; Find the relative volatility?

Solution:

Explanation: Relative volatility= vapour pressure of A/ Vapour pressure of B
= 260/360
=0.72.

QUESTION: 6

If the gas phase composition of a component A is 0.65 and its relative volatility is 2. Find the liquid phase composition.

Solution:

Explanation: Relative volatility= 0.65/(1-0.65) * (1-x)/x
2= 1.85 * (1-x)/x ; x= 0.48.

QUESTION: 7

The component A and B has the same boiling point. Can the separation is done by ordinary separation?

Solution:

Explanation: Separation cannot be done if the two components have the same vapour pressure.

QUESTION: 8

The possibility of separation will be more if the separation factor is greater than 1.

Solution:

Explanation: Since if relative volatility is equals to 1. The separation is not possible since the boiling point of the two components will be same.

QUESTION: 9

Find the vapour pressure of a component A in an ideal mixture, if its liquid composition and the partial pressure is 0.65 and 260 mmHg.

Solution:

Explanation: For an ideal solution, Partial pressure = vapour pressure x mole fraction
Vapour pressure= (260/0.65)=400 mmHg.

QUESTION: 10

Consider an ideal vapour-liquid binary mixture, find the total pressure if the vapour pressure of A is 260 mmHg and the vapour pressure of B is 520 mmHg and the composition of A in mole fraction is 0.55.

Solution:

Explanation: Total pressure = (vapour pressure of A * mole fraction) + vapour pressure of B*( 1- mole fraction) = 377 mmHg.

Related tests