Test: Velocity And Acceleration


10 Questions MCQ Test Fluid Mechanics - Notes, Videos, MCQs & PPTs | Test: Velocity And Acceleration


Description
This mock test of Test: Velocity And Acceleration for Civil Engineering (CE) helps you for every Civil Engineering (CE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Civil Engineering (CE) Test: Velocity And Acceleration (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Velocity And Acceleration quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Civil Engineering (CE) students definitely take this Test: Velocity And Acceleration exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Velocity And Acceleration extra questions, long questions & short questions for Civil Engineering (CE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The velocity vector in a fluid is given V=5x4+3y2+2z( in metre/sec). What is the acceleration of it at point (1,3,4) ? 

Solution:

Explanation: By differentiating V=5x42+2z, the acceleration obtained is V=20x3+6y+2.
on putting the coordinates, the acceleration obtained is 40 m/s2.

QUESTION: 2

Determine the third velocity component such that continuity equation is satisfied if two components are u=2y2, w=2xyz. 

Solution:

Explanation: The continuity equation for incompressible is du/dx+dv/dy+dw/dz = 0.
Here du/dx=0 and w=2xy.
On solving by integrating, we get v = -4xy-x2y+f(y,z).

QUESTION: 3

Determine the third velocity component such that continuity equation is satisfied if two components are u=x2+y2+z2, v=xy2 – yz2 + xy 

Solution:

Explanation: The continuity equation for incompressible is du/dx+dv/dy+dw/dz = 0.
Here du/dx=2x and v=2xy-z2
On solving by integrating, we get w = -3xz-2xyz+z3/3+f(y,z),

QUESTION: 4

A fluid flow field is given by
V=x2yi+y2z-(2xyz+yz)k
Calculate it’s acceleration at the point (1,3,5)

Solution:

Explanation: First we have to check whether it satisfies the continuity equation,
The continuity equation for incompressible is du/dx+dv/dy+dw/dz = 0.
(here d/dx, d/dy, d/z represent partial derivative)
The given equation doesn’t satisfy the continuity equation.

QUESTION: 5

A fluid flow field is given by
V=y2xi+z2x-(2xyz+yz)k
Calculate it’s acceleration at the point (2,4,4)

Solution:

Explanation: First we have to check whether it satisfies the continuity equation,
The continuity equation for incompressible is du/dx+dv/dy+dw/dz = 0.
(here d/dx, d/dy, d/z represent partial derivative)
The given equation doesn’t satisfy the continuity equation.

QUESTION: 6

Convective acceleration cannot be found if the fluid flow equation is not satisfying the continuity equation but local acceleration can be found.

Solution:

Explanation: Convective acceleration and local acceleration cannot be found if the fluid flow equation is not satisfying the continuity equation.

QUESTION: 7

 Local acceleration has constant value for a steady flow.

Solution:

Explanation: Local acceleration is zero for a steady flow.

QUESTION: 8

 Total acceleration has the same value as convective acceleration in case of unsteady flow.

Solution:

Explanation: Total acceleration has the same value as convective acceleration in case of steady flow as local acceleration value becomes zero.

QUESTION: 9

Which equation must be perfunctorily satisfied while dealing with fluid flow problems?

Solution:

Explanation: Continuity equation must be perfunctorily satisfied while dealing with fluid flow problems.

QUESTION: 10

Convective acceleration is defined as the rate of change of velocity due to change of velocity with respect to time. 

Solution:

Explanation: Convective acceleration is defined as the rate of change of velocity due to change of position of fluid particles.

Related tests